O obećavajućem potencijalu Babića već se dugo priča, ali izgleda da se konačno stvorila i kritična masa kvalitete i količine za prvi ozbiljniji iskorak u osvajanju tržišta na duže staze.

Koje su to vodeće vinarije kad je babić u pitanju provjerili smo na radionici Vinart Grand Tastinga što najavljuje jedan od omiljenih vinskih festivala. Vinska stručnjakinja Martina Miličević uvela u tajne sorte kojoj se pridaje premalo pozornosti. Na samom početku postavilo se pitanje o tome koliko nas je kušalo više od tri različita babića – tek su se rijetke ruke našle u zraku. Da bi ih se uskoro našlo više, projekt Taste Šibenik-Knin County pruža veliki doprinos. 

Uvidjeli smo da babić jasno šalje poruku s kojeg je položaja, a Martina je napomenula kako potencijal starenja i čuvanja u boci može ostvariti u izrazito surovim uvjetima, na tlu koje je krš i kamen. Osim toga, babić iz duboke zemlje daje vina koja su ranije spremna za uživanje.

Zašto se babić ne pije koliko zaslužuje? Razloge možemo tražiti u suptilnosti i pitkosti mnogih babića koji ne osvaja vinoljupce što traže snažnu kapljicu.

No Martinin izbor bacio je predrasude na koljena i uvjerio nas kako vina te sorte, što u čaši često miriše na voće i začine, ne moraju biti nježnia Za usporedbu različitih lica iste sorte može poslužiti Birin Babić 2017 i Baraka Timbar 2016.

Bucavac Bucavac (Foto: Getty Images)

Osvježavajuće višnje i nježni tanini u jednoj čaši, a s druge strane moćno, začinjeno i masivno vino. Svakome prema ukusu, prilici i prigodi. Odlučite li krenuti stopama babića i možda posjetiti neke od najboljih položaja na kojima raste ta kršna loza, poput primjerice veličanstvenog Bucavaca te Podstrane, nećete se razočarati.

Od Trogira do Šibenika s naglaskom na Primošten kriju se svakojake tajne koje vrijedi uvijek iznova otkrivati. Sva vina koja smo kušala donijela su na stol nešto specifično; Matošin sa sjajnim omjerom cijene i kvalitete, svježi i zaobljeni Testament, sjajan Šibenčanin Baraka…

Vinart: Babić - 5 Vinart: Babić - 5 (Foto: Facebook: @vinartgrandtasting)

Na radionici su predstavljena vina:

BIRIN Babić 2017.
RAK Babić 2016.
PRGIN Babić 2016.
BARAKA Timbar 2016.
TESTAMENT Babić 2016.
MATOŠIN Babić 2016.
LIVAIĆ Templar 2016.
GRACIN Tirada 2010. i Babić 2016. 

Grand Canyon: 10 stvari koje morate znati o "100 godina starom" čudu prirode Grand Canyon - 4 Grand Canyon - 2 Grand Canyon - 3 +1 Grand Canyon - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju