1. Nacionalni park Grand Canyon 26. veljače proslavio je 100 godina postojanja. Smatra se jednim od najstarijih američkih nacionalnih parkova, a u SAD-u ih ima čak 58.

2. Sam kanjon star je oko 6 milijuna godina, no studija iz 2012. dokazala je da je proces njegova formiranja počeo prije nevjerojatnih 70 milijuna godina.

3. Grand Canyon je izdubila rijeka Colorado u sjeverozapadnom dijelu Arizone, a prostire se na 4.926,66 četvornih kilometara. Površinom je veći čak i od američke savezne države Rhode Island.

4. Grand Canyon je uistinu monumentalan. Na pojedinim dijelovima širok je 29 kilometara, dug 446 kilometara, a dubok čak 1800 metara.

5. Pretpostavlja se da u sklopu Grand Canyona ima oko 1000 špilja. Otkriveno ih je 335, a samo je jedna otvorena za javnost.

6. Kanjon je prepun morskih fosila koji svjedoče o prisutnosti životinja na ovom prostoru još od prije 1,2 milijarde godine. Ovdje se može naći i nekoliko endemskih vrsta životinja, kao što je primjerice ružičasta čegrtuša.

7. Razlike u nadmorskoj visini imaju velik utjecaj na temperature na ovom prostoru. Bright Angel Ranger Station i North Rim najhladnija su i najvlažnija područja u kanjonu, dok je najtopliji i najsuši Phantom Ranch.

8. U sklopu kanjona postoji selo po imenu Supai, koje ima dvjestotinjak stanovnika. Smatra se najizoliranijim selom u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

9. UNESCO je stavio Grand Canyon na popis svjetske prirodne baštine 1979. godine.

10. Indijansko pleme Hopi koje naseljava Arizonu smatra Grand Canyon vratima u zagrobni život.

Tajna prostorija: Soba iza najpoznatijeg američkog spomenika otkriva – nepravdu Mount Rushmore Mount Rushmore Mount Rushmore +0 Mount Rushmore

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju