BITE ART
jedinstveni je projekt umjetnice Ane Šerić s ciljem promocije Hrvatske hranom i umjetnošću. Točnije, riječ je o tradicionalnim paprenjacima koji su obogaćeni reprodukcijama hrvatskih umjetničkih djela.

"Ideja paprenjaka BITE ART nastala je iz projekta Edible art u kojem sam od raznih vrsta kolača radila umjetnička djela. Bilo je tu predimenzioniranih božićnih kolača s poznatim djelima hrvatske suvremene umjetnosti, torte na kojoj je pisalo 'Tko umjetnost radi, ne boji se gladi', biografskih kolača, socijalističkih kolača, kineskih fortune cookies s porukama jednog poznatog umjetnika," započinje priču Ana Šerić.

U prvoj kolekciji paprenjaka BITE ART nalaze se djela umjetnika mlađe generacije Ane Kolega, OKO, Hrvoja Majera i Marka Tadića te djela starih majstora Ivana Rabuzina i Vlahe Bukovca.

Kada je u pitanju jestiva strana priče, Ana je recepturu za paprenjake BITE ART stvarala u suradnji s Franja Cateringom, odnosno s Dubravkom Novotni i Lidijom Drobac s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

"Veliki sam ljubitelj slatkog i zato smatram da dobar paprenjak prvenstveno treba biti ukusan, a onda se mora osjetiti i ono što sadržava i samo njegovo ime, a to je papar. U paprenjake ide bijeli papar, a naši paprenjaci specifični su po tome što imaju nešto intenzivniji okus i after taste po bijelom papru," kaže umjetnica. U kutiji se nalazi četiri paprenjaka s različitim reprodukcijama hrvatskih umjetnika U kutiji se nalazi četiri paprenjaka s različitim reprodukcijama hrvatskih umjetnika (Foto: Stela Kovačić)

U paprenjake se stavljaju i neki drugi začini poput cimeta, karadmoma i muškatnog oraščića.

"Željela sam da to budu keksići s karakterom, a ekipa koja je radila recepturu odradila je odličan posao. Ljudi se obično suzdržavaju da ih pojedu jer su im prelijepi, no kada to jednom učine, ne žale zbog toga. Zapravo su iznenađeni jer su keksići, osim što su lijepi, zaista i fini."

Paprenjaci se mogu kupiti putem službene stranice BITE ARTA po cijeni od 150 kuna po pakiranju, kao i na nekoliko lokacija u Zagrebu, Rovinju, Rijeci, Dubrovniku i Cavtatu. Njima nije odoljela ni popularna američka glumica iz filmova "Erin Brokovich", "Jedi, voli, moli" te "Kolovoz u okrugu Osage".

"Julia Roberts prilikom posjeta Dubrovniku kupila je sve kutije koje su u tom trenutku imali u trgovini," sa smiješkom kaže Ana Šerić.

Paprenjaci su upakirani u interaktivnu ambalažu koja se nakon konzumacije slastice transformira u okvir za slike sadržavajući po 4 reprodukcije slika renomiranih hrvatskih umjetnika.

"Ovim projektom želim približiti ljudima umjetnost i dovesti ih u aktivnu poziciju u odnosu na umjetničko djelo. Kada vidite Bukovca na keksiću, ima nešto u osjećaju i trenutku kada ga odlučite zagristi," zaključuje Ana Šerić.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kakvi se sve jestivi keksi nalaze u prodaji. Odličan suvenir i ukras doma Odličan suvenir i ukras doma (Foto: Stela Kovačić)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju