U sklopu 11. Zagreb VINOcoma, festivala vina i kulinarstva u hotelu Esplanade, održana je dodjela ovogodišnje nagrade Bijeli grozd.

Dobitnici priznanja iz bregovite Hrvatske su Vuglec breg, Šamber te Željko Kos. S područja Dalmacije priznanja su otišla u ruke Bibicha, Miloša te Korta Katarine. Za Istru i Kvarner priznanje su dobili Kozlović, Kabola i Trapan. S područja Slavonije i Podunavlja najbolji su Iločki podrumi, Josić i Belje. Najbolji na području Hrvatske su Kozlović, Iločki podrumi i Kabola.

Bijeli grozd nagrada je za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T. koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.

Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.

Ove godine, za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je 515 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na 4 regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje. Novost ove godine su diplome vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Osim Bijelog grozda daje se još nekoliko priznanja. Dobar start namijenjen je vinarijama koje su tek uvele ili planiraju uvesti turističku ponudu, a ove godine, priznanje je dobila vinarija Deklić.

Za životno djelo priznanje je dobio Franjo Francem, jedan je od osnivača i dosadašnji dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, inicirao je i osnovao Hrvatsko društvo enologa čiji je bio dugogodišnji predsjednik. Pokretač je Akademije vina te je svojim radom, posebno edukacijskim radionicama, pomogao mnogobrojnim ljubiteljima vina. Tvrtka Dobra vina i Vinske Brbončice dobili su posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture, a OPG Kolar za izniman doprinos u razvoju eno-gastro turizma u svojoj regiji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju