Kanarski otoci

Bez velike konkurencije, Kanarski su otoci najtoplije mjesto u Europi tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Smješteni duboko u Atlantskom oceanu, uz obalu zapadne Afrike, temperature su ovdje dovoljno visoke za sunčanje, a pokušajte se i bućnuti. Prosječna je temperatura 21 Celzijev stupanj, ali se živa uredno penje na 24 i više stupnjeva.

Ovaj otok "dramatičnih" pejzaža isplati se istražiti, a ako se brzinski spakirate i krenete već ovog studenog na Kanare, povratni let s jednim presjedanjem za otok Lanzarote, koji se nalazi na sjeveroistočnom dijelu otočja, možete pronaći za nešto manje od 450 eura. Kanari vas nikako neće iznevjeriti ako se odlučite za zimski odmor. Opustite se u jednom od luksuznih resorta, jašite deve, istražite gastronomsku scenu Tenerifa ili se samo izležavajte na bijelim pješčanim plažama Fuerteventure.

Madeira

Portugalski biser Atlantika koji je postao popularan kao zimsko odredište "smrznutih" Europljana vrijedan je otkrivanja tijekom cijele godine, a posebno ga je lijepo doživjeti zimi zbog manjeg broja turista i realnijih cijena. Glavni otočni grad Funchal prekrasna je mješavina modernog i povijesnog, sa strmim padinama s kojih se pruža veličanstven pogled na more i bijele zidove kućica s crvenim krovovima.

Nedaleko od grada naći ćete crne vulkanske pješčane plaže, najveću šumu lovora i neke od najboljih staza za treking u Europi. Nikako nemojte zaboraviti kremu za sunčanje, a odletjeti na Madeiru možete s dva presjedanja iz Zagreba, i to preko Frankfurta i Lisabona za otprilike 350 eura za povratnu kartu.

Madeira Madeira (Foto: Guliver/Thinkstock)

Kreta

Grčki najveći i najnaseljeniji otok, koji se nalazi duboko u suncem okupanom Mediteranu, tijekom studenog jamči prosječnu temperaturu od 17 stupnjeva, koja se uredno penje preko 21 stupnja. I dok mještani kažu kako je to poprilično hladno, zimogroznim posjetiteljima te su temperature kao melem na ranu.

Taman za duge šetnje ili vožnju biciklom kroz predivni krajolik. Ako želite nekoliko stupnjeva više, svakako posjetite južnu stranu otoka koja je toplija i na kojoj ćete doživjeti nježniju stranu zime. Uz dodatak zabačenim i pustim plažama, restoranima i barovima, Kreta je idealna za ljubitelje povijesti jer su na njoj pronađeni ostaci prve civilizacije na području Europe. Za spoj opuštenog i aktivnog odmora proguglajte ponudu avionskih karata za koju će vam trebati malo više od 300 eura.

Cipar

Malo jugoistočnije na Mediteranu nalazi se nešto topliji Cipar, još jedan od otoka na koji se isplati pobjeći tijekom hladnijih mjeseci. Temperature se ovdje kreću oko 20 stupnjeva na obali, a temperatura mora može biti približno ista. To znači da će vam plivanje oko Afroditina grebena, blizu Paphosa, biti poprilično ugodno.

U prosjeku se broj sunčanih sati tijekom jednog hladnijeg mjeseca kreće oko brojke 180 i više, što je onoliko koliko London "dobije" tijekom svibnja. Što raditi? Uz sveopće hvalisanje na društvenim mrežama, možete uživati u primamljivim zimskim specijalitetima, dugim šetnjama, vožnji brodom ili se doslovno izgubiti u starom Paphosu, području bogatom arheološkim nalazima i istražiti okolne galerije i muzeje za inspiraciju, a kao bazu odaberite jedan od mnogobrojnih stanova koje iznajmljuju lokalci na popularnim servisima kao što je Airbnb.

Cipar Cipar (Foto: Guliver/Thinkstock)

Malta

Sa sličnom klimom kao na Cipru, Malta je jedna od najbolje čuvanih tajni Europe, često zaboravljena nakon ljetnih mjeseci, što znači da su ulice glavnog grada Vallette i plaže u blizini Goze poprilično prazne u studenom. Okružite se nekim od najboljih dijela europske barokne i neoklasicističke arhitekture tako što ćete odsjesti u jednom od mnogobrojnih apartmana u Valletti, gdje ćete isto tako pronaći mnoštvo muzeja i galerija te pregršt kafića u kojima možete popiti čuvenu kavu. Uz temperature koje se kreću oko 20 stupnjeva, pregršt sunca i plavo nebo, uputite se na izlet brodom do tirkiznim vodama okupanog otoka Camino ili istražite Popajevo selo, mnoštvo šarenih kućica izgrađenih 1980. za potrebe snimanja filma o omiljenom crtanom "vegetarijancu".

Dajte joj priliku: Zemlja Vatre u kojoj ćete u restoranu pivo platiti 5, a kolu 2 kune! Azerbejdžan - 1 Azerbejdžan - 2 Azerbejdžan - 3 +1 Azerbejdžan - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju