JFK je sam sebe nazvao - krafnom

„Berliner“ je stvarno krafna, i Kennedy je pri posjeti Njemačkoj zbilja rekao „Ich bin Ein Berliner“. Gledano gramatički, američki predsjednik je sve rekao točno (izvorni govornik bi izostavio „ein“, ali ni Kennedyjeva verzija nije pogrešna), i nitko tada prisutan nije pomislio kako je sebe proglasio krafnom. Svejedno, neke priče uvijek nađu put do onih koji ih žele čuti, i ubrzo je Kennedy postao i ostao – krafna!

Pušenje u kafićima je dozvoljeno
Točno je kako je Berlin otvoren grad u kojem možete vidjeti i probati sve i svašta. Ali ovo je ipak Njemačka, koja strogo zabranjuje pušenje u kafićima, tako da ni njihov glavni grad nipošto nije i ne može biti iznimka.


Doner Kebab je izmišljen u Berlinu
E pa nije, iako i službena web stranica grada tvrdi da jest. Zaista, čovjek imena Kadir Nurman počeo prodavati kebab kakvog danas znamo '72 u Berlinu, ali to nije bilo ništa drugo nego prilagođena verzija jela koje se spominje u europskim putopisima iz 19. stoljeća.

Berlinčani su nepristojni
Ma dajte, dosta s ovakvim stereotipima! Jest, definitivno su direktni i bez dlake na jeziku, nekad čak i van uobičajenih normi, ali da su nepristojni i bezobrazni - to nikako ne stoji.

Grad je relativno malen
Geografski gledano, ogroman je. Berlin je devet puta veći od Pariza. Da, dobro ste pročitali, DEVET, i njegova površina odgovara površini Bangkoka.


Imigracija u Berlin počela je nakon Drugog svjetskog rata
Ne, i ovo je netočno. Prva velika imigracija dogodila se oko 1600. godine, kada su iz Francuske protjerani Hugenoti. Tad se gradsko stanovništvo gotovo udvostručilo!

Sada nam je još draži, vrijeme je za putovanje...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju