U svom životu svi ste jeli bananu, bilo kao klasičnu sirovu voćku, bilo kao dio nekog recepta, u nekim energetskim čokoladicama... Vjerovatno ste čuli i mnoge priče o vrijednostima i značaju banane u svakodnevnoj prehrani te važnosti konzumacije voća svaki dan. Ipak, vrlo je malo onih koji su spremni nabrojati najvažnije činjenice i značajke vezane uz bananu.


Spomenut ćemo prvo one koje će baciti potpuno novo svjetlo na voće koje se uzgaja od 8000 godina prije Krista. Banana se uzgaja za jelo, što je čini četvrtom najvažnijom biljkom za prehranu na svijetu (riža, pšenica i kukuruz su na prva tri mjesta), ali i kao ukrasna vrtna biljka. Banane se ubrajaju u bobičasto voće, što znači da su istoj grupi s rajčicom, grožđem i brusnicama. Sve banane nisu nužno žute boje - ima ih zelenih i crvenih.

Jedna zdrava banana prosječno teži oko 125 grama, a iako sadrži čak 75% vode - od nje ne možete napraviti sok. Sigurno niste znali da su neke vrste banana uspjele su rasti čak i u Hrvatskoj, a da Uganda ima najveću konzumaciju banana po glavi stanovnika - 225 kilograma godišnje.


Još je niz činjenica koje su mogu vezati uz banane, a između ostalih i to da pomažu u borbi protiv mamurluka, da su blago radioaktivne, da njihov miris smanjuje apetit te da su dobre protiv čira na želucu...

Stoga, ne duljite, i odmah pojedite jednu bananu!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju