Nema onog tko u svom djetinjstvu nije uživao u pogačicama sa sirom koje mu je baka spremala od sastojaka koji su se uvijek nalazili u njezinom hladnjaku. Recept 'koliko- toliko', odnosno koliko sira toliko maslaca i brašna, svojom jednostavnošću osvojio je generacije i generacije. Mekane, prhke pogačice odlične u svako doba dana, tople ili hladne, najbolji su 'izvozni proizvod' bakine kuhinje koje smo uvijek s veseljem voljeli ponijeti kući.

Ipak najčuvanija bakina tajna pogačice su koje bi se radile s dodatkom obožavane zimnice. Slasni zalogajčići s ajvarom i sirom odlična su užina ili grickalica kada vam nenajavljeno na vrata pokucaju prijatelji. Otkrijte 'Bakinu tajnu'i pogledajte kako u tren oka spremiti pogačice koje smo od milja nazvali ajvaruše.

RECEPT- Jednostavne bakine pogačice sa sirom i ajvarom

Sastojci:

4-5 žlica ajvara s patlidžanom'Bakina tajna'
250 g maslaca ili margarina
350 g mekog ili oštrog brašna (možete i pomiješati pola pola)
250 g svježeg sira
1 prašak za pecivo
1-2 žličice soli
2 jaja

Priprema:

1. U velikoj zdjeli usitnite maslac, dodajte svježi sir i 2 jaja te 4-5 žlica ajvara s patlidžanom 'Bakina tajna', dodajte brašno, sol i prašak za pecivo.

Zbog dodatka ajvara u klasični recept dodali smo još i 100g brašna. Brašna dodajte još po potrebi no kada rukama zamijesite glatko tijesto, ono mora biti pomalo ljepljivo jer će se maslac pod toplinom ruku otopiti, odnosno kasnije u hladnjaku stvrdnuti.

2. Tijesto stavite u vrećicu i neka odstoji u hladnjaku barem pola sata.

3. Pećnicu zagrijte na 200°C, a ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm na dobro pobrašnjenoj podlozi.

4. Čašom režite oblike i stavljajte na masni papir za pečenje. Pritom svaki put umočiti čašu u brašno kako se ne bi lijepila za tijesto.

5. Pogačice premazati s običnim ajvarom 'Bakina tajna' i peći u zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta dok ne porumene.

6. Poslužite ih uz vrhnje s vlascem ili žlicu ajvara te uz sezonsku salatu. Odlično će pasati uz svjetlo pivo i odlično društvo.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju