Turistička ponuda grada Karlovca
uskoro će biti obogaćena jedinstvenom ustanovom. Radi se o akvariju Aquatika, prvom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj i najvećem u ovom dijelu Europe, čije će se otvorenje održati u subotu, 22. listopada 2016. godine. Budući posjetitelji imat će priliku istražiti bogati biljni i životinjski svijet koji obitava ispod površine hrvatskih rijeka. Akvarij će biti otvoren za sve posjetitelje od ponedjeljka 24. listopada.

Aquatika (Foto: Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac)Autor projekta arhitekture Aquatike je Studio 3LHD. Zgrada akvarija, smještena neposredno uz slap rijeke Korane, prostire se na približno 3 tisuće kvadratnih metara i oblikovno je u potpunosti uklopljena u okoliš. Krovovi su pod zemljom prekriveni zelenilom, koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde, dok se u središtu nalazi trg sa ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima.

Izložbeni postav
prati tok krške rijeke, počinje 'izvorom' na trgu, uz rampu s akvarijima se spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. U njemu se može vidjeti više od 100 vrsta riba te više od 40 endemskih vrsta. Sveukupno se radi o oko 5 tisuća živih jedinki čija ukupna masa premašuje jednu tonu.

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom 'Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium' kojeg je sufinancirala Europska unija u iznosu 36,2 milijuna kuna.

Aquatika (Foto: Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac)Grad na četiri rijeke, Kupi, Korani, Mrežnici i Dobroj, sa svojom bogatom riječnom povijesti i tradicijom, logičan je izbor za lokaciju prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj. Osim što će Aquatika obogatiti turističku i muzejsku ponudu grada Karlovca, pridonijet će zapošljavanju i kvaliteti života, ali i prepoznatljivosti Karlovca kao grada susreta.