• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #Rudolph van Veen

Savjeti vrhunskog kuhara: Rudolph van Veen otkriva tajne slanog i slatkog

Nikada se ne smijemo prestati oduševljavati novim stvarima. Dokle god si otvoren drugim kulturama i novim iskustvima, nećeš ostarjeti...
Nika Štriga
N.Š. 13.05.2023 08:34 komentari
viber Created with Sketch.
Rudolph van Veen u Hrvatskoj - 4
Rudolph van Veen u Hrvatskoj - 4 (Foto:punkufer)

Galerija Rudolph van Veen u Hrvatskoj - 4 0

U trendu Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

Rudolph van Veen poznati je nizozemski kuhar i slastičar kojega već 12 godina gledamo na kulinarskom kanalu 24 Kitchen koji ga je sada po drugi put i doveo u Hrvatsku. Rudolph je još kao dijete sanjao o tome da postane chef, a sljedeće godine obilježit će 40 godina karijere. „Ponosan sam što sam, očito, odabrao pravo zanimanje“ kaže nam.

Nosi prestižne titule certificiranog Masterchefa i Master Pâtissiera - majstora kuhara i majstora slastičara, pobjeđivao je na mnogim kulinarskim natjecanjima, autor je više kuharica i TV emisija o kuhanju i slastičarstvu, stekao je čitavu vojsku obožavatelja – i usprkos svemu tome slino je skroman, pristupačan i simpatičan. "Hrana je zvijezda, a ne chef," ponovit će stotinu puta."Ne radi se ovdje o meni ili o emisiji, nego o tome da ljudima ulijete samopouzdanje i pokažete im da isto mogu napraviti i sami. Zbog toga se ovime i bavim."

Kada govori o kulinarstvu, Rudolph koristi rječnik umjetnosti i povlači paralele s glazbom, likovnošću, ali i s puno intimnijim momentima poput djetinjstva ili prijateljstva. Uživali smo u razgovoru, nadamo se daćete i vi...

Pri zadnjem posjetu Hrvatskoj oduševili su te zagorski štrukli. Imaš li za ovaj posjet kakvu listu želja?

"Štrukli su u ovom trenutku već u pećnici,“ smije se… Nemam želja, prepuštam drugima da me vode i uzbuđen sam jer ne znam što će mi donijeti ova dva dana u Hrvatskoj. Raspored mi je krcat i nemam puno vremena između obveza, ali ja ionako sada nisam ovdje zbog sebe, nego zbog 24 Kitchen Hrvatska i ljudi koje ću sresti,“ objašnjava skromno.

Uživaš li više u kuhanju ili u kušanju?

Kuhanje za druge i kušanje novih okusa blisko su povezani. Jedno zapravo vodi drugome. Ponekad nešto samo okusite i vaša mašta proradi. Ideju za novo jelo volim podijeliti s drugima… S 56 godina i dalje se osjećam kao dijete zato jer se vrlo lako uzbudim kada probam novi okus ili kad ljudi govore o hrani. Srećem ljude koji su vidno ostarjeli i svima im je zajedničko što misle da su sve već vidjeli.

Kako biste tu dječju iskru održali živom i doživljavali svijet poput djeteta morate uvijek otkrivati nove stvari. Ne smijemo se prestati oduševljavati novim stvarima. Dokle god si otvoren drugim kulturama i novim iskustvima, nikada nećeš ostarjeti i ako kao npr. moj sin od deset godina doživljavaš svijet… Djeca nas uče da se ne smijemo prestati oduševljavati novim stvarima. Dokle god si otvoren drugim kulturama i novim iskustvima, nikada nećeš ostarjeti.

Što je najvažnije u kulinarstvu?

Najbitinije kod kuhanja (i pečenja slastica, naravno) je imati strpljenja, ne požurivati stvari. Nakon toga – savladati i poštivati osnove. Tako je u svemu pa i u kulinarstvu. Danas često svjedočimo da chefovi žele samo fancy rezultat koji će fotkati i objaviti na Instagramu, ali tako im često nedostaju osnove…

A bez toga ni krajnji rezultat ne može biti dobar. I jako je bitno biti svjestan toga da kvaliteta isključuje slučajnost. Ako radiš na taj način, ne moraš se nadati da ćeš uspjeti - uspjet ćeš sigurno. Tako je sa sportašima, već se na treningu zna tko je pobjednik. I, na kraju – moraš voljeti ljude. Na kraju krajeva, zato kuhaš. Uspjeh ne znači ništa, ako ga ne možeš podijeliti s drugima, onda je prazan. Najveća je radost napraviti nešto što će razveseliti nekoga drugoga. Zato ovo i radim, nalazim zadovoljstvo u tome da usrećujem ljude.

A ako se nekome ne svidi što si mu skuhao?

Onda ću mu skuhati nešto drugo, nešto što voli. Ne bih se uvrijedio da se nekome ne svidi ono što skuham. Dapače, smatrao bih svojom greškom što nisam provjerio što moji gosti vole ili ne vole.

Postoji li sastojak ili jelo koje jednostavno ne voliš?

Mislim da ne postoji sastojak koji ne volim. Jednostavno, nemam takvih negativnih osjećaja ni za koju hranu. S druge strane, stvarno volim maslac, s njime je jednostavno sve bolje. Ne volim prljavu kuhinju, to je možda jedino vezano uz kuhanje što mi nije drago.
I priznajem, nisam obožavatelj iznutrica. Ali, ako ih ti voliš, ja ću ti ih s guštom spremiti.

Kako osmišljavaš nove recepte?

Uvijek polazim od poštovanja prema klasičnoj kuhinji, to su osnove. Kako kuhar, svjestan sam da ne mogu poboljšati neki sastojak. Uzmimo, na primjer, jagodu, ja nikada ne mogu popraviti njezin okus, mogu ga jedino poštovati. Ako netko misli da može popraviti okus jagode, taj je budala, to se ne može. Jedino možeš uklopiti okus u različite kombinacije. I ne smiješ nikada precijeniti svoje sposobnosti.

S druge strane, ako izmišljam recepte za TV serijal od recimo 20 epizoda, tada svaki pojedini recept gledam kao dio kolekcije koji mora zadovoljavati određene kriterije, baš kao što glazbenik komponira za novi album. Taj je pristup je više konceptualan, trudim se da u toj kolekciji bude ponešto za svakoga. Isto je i s izdavanjem knjige, ona mora biti za širu publiku i zato ne smiješ previše naglašavati jednu stvar.

Može li tvoj recept ikada biti gotov ili ih stalno imaš potrebu usavršavati?

Pa… neki recepti prežive – smije se. Da, imam neke klasike koji mogu ostati upravo kakvi jesu. Apple pizza ili chocolate dream cupcake, u njima recimo ne bih ništa promijenio. A ako bi ljudi voljeli da je nešto u takvim receptima drugačije, osmislio bih im drugo jelo, ali ova ne bih mijenjao.

Tko su ti najveći kritičari?

Obitelj, moja žena i djeca.

Postoji li angažman koji posebno pamtiš?

Najveća mi je čast bila raditi posebnu tortu za 30. jubilej nizozemske kraljice Beatrix. Tortu sam joj uručio osobno i to ću iskustvo pamtiti čitav život. Svidjela joj se, bila je to čokoladna torta, jednostavna kao i sama bivša kraljica, ona je toliko jednostavna da bi vam mogla biti susjeda. A 2016. bio sam dio slastičarske ekipe na ceremoniji dodjele Oscara u Holywoodu, to je također bila velika čast i bilo je vrlo uzbudljivo. Svaka zvijezda dobila je čokoladnog Oskara „odjevenog“ u listiće čokolade.

S obzirom na to da si Master Chef i Master Chef - slastičar, pretpostavljamo da ti pristojno ide i kemija… Možeš li nam reći je li stvarno „prstohvat ljubavi“ ono što čini jelo ili kolač boljim?

Apsolutno. Zato najbolje kolače rade vaša mama ili baka i upravo zato nikada nećete napraviti pitu od jabuka koja je dobra kao njihova, odgovara ozbiljna izdraza.

Za kraj, nekoliko brzopoteznih ili-ili odabira:

Moderno ili tradicionalno? Tradicionalno.

Slano ili slatko? Slatko.

Čokolada ili voće? Čokolada.

Sjeverna Europa ili Mediteran? Sjeverna Europa.

Jednostavnost ili estetika? Jednostavnost.

 

 

  • #Rudolph van Veen
  • #24 kitchen
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Jedina u Hrvatskoj
"Slijedite svoje strasti, nikad nije kasno", poručuje Jacqueline Marovac, vinarka s prestižnom diplomom WSET 4. razine
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Brzinske
Neodoljivo flafaste: Recept za palačinke od 2 sastojka koje se lako pretvaraju u odličan obrok nakon teretane
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Spektakl boja
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne
Sad je pravo vrijeme za fine-dining: 16 restorana diljem Hrvatske nudi menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Sad je pravo vrijeme za fine-dining: 16 restorana diljem Hrvatske nudi menije po promo cijeni
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kako upotrebljavati sečuanski papar?
Čistač organizma
Odličan za slana i slatka jela: Začin koji "ubija" loše bakterije u hrani
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog desničara povezanih s proustaškom desnicom"
Sukob s mještanima
Austrijski medij: "Stanovnici hrvatskog otoka uznemireni zbog ekstremista povezanih s proustaškom desnicom"
Policija najavila nove metode utvrđivanja prometnih prekršaja
Crni niz
Vozači, oprez: Policija uvodi velike novosti u prometu, ovo više nećete moći sakriti
Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
POŽAR LOKALIZIRAN
VIDEO Snažna eksplozija i dim: Buknuo ogroman požar u MOL-ovoj rafineriji
show
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Rebecca Hall pojavila se u haljini koja je zbunila njezine fanove
zbunjujuća haljina!
Je li gola ili samo djeluje tako? Ovo izdanje potaknulo je gomilu reakcija
Maja Šuput u istoj večeri pjevala u Areni Zagreb i na Oktobeerfestu
bolje od originala?
Poslušajte kako je Maja Šuput otpjevala Brenin dio hit-dueta s Miroslavom Ilićem u Areni!
zdravlje
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Jao...
Neoprez u teretani skupo ga stajao, nastao kaos zbog jednog krivog pokreta
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
Pokažite što znate!
Ovaj kviz ne testira samo pamćenje, već i vašu pamet!
tech
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Fokus je na jednoj stvari
Kineska kompanija želi konkurirati Appleu i Samsungu, a osnivač je objasnio kako
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
sport
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo Daniel Naroditsky
PRATILE SU GA GOMILE
Svijet šaha u šoku: U 30. godini preminuo jedan od najpopularnijih igrača svijeta
Pep Guardiola zabrinuo navijače uoči Lige prvaka: "Ne želim da Kovačić igra"
stišće kočnicu
Pep Guardiola zabrinuo navijače uoči Lige prvaka: "Ne želim da Kovačić igra"
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Nije mogla sakriti tugu – utjehu je pronašla u njenom naručju
SKRIVENA SUDBINA
Nije mogla sakriti tugu – utjehu je pronašla u njenom naručju
Kumovi: Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
KUMOVI
Nije htjela spominjati masnicu, ali bilo je jače od nje
putovanja
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
novac
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
LOŠI SPORAZUMI
Gvajana je prije 10 godina otkrila golema naftna nalazišta. Zašto je onda većina ljudi i dalje siromašna?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
Upozorenje HUP-a
Poslodavci uputili apel Vladi, traže odgodu povećanja minimalne plaće: "Polovica tvrtki to ne bi izdržala"
lifestyle
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Nizozemka Marjolein Jonker živi u kući od 24 kvadrata
Ima baš sve
Sretan život u maloj kući: Nizozemka ne bi mijenjala svoja 24 kvadrata ni za što, bit će vam jasno zašto
Renovacija stana od 55 kvadrata u Zagrebu Ivona Kalapač
Prije i poslije renovacije
Kuhinjski otok je san snova, ali gdje je ostatak kuhinje u ovom zagrebačkom stanu od 55 kvadrata?
sve
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Madžid Šošić doživio tešku ozljedu
AU, OVO JE GADNO
Bosanska zvijezda koju je Gattuso škartirao u Hajduku dočekala grozne vijesti
David Skoko
Odbrojavanje

Stari gušti, nova kužina: Počinje prikazivanje showa u kojem kuha David Skoko

U svakoj od 20 epizoda koje nas očekuju Skoko će pripremiti cjelovit obrok: predjelo, glavno jelo i desert...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Aktualno

    Kuhajte uživo s poznatim Rudolphom van Veenom u Zagrebu 16. svibnja!

  • David Skoko Aktualno
    Odbrojavanje

    Stari gušti, nova kužina: Počinje prikazivanje showa u kojem kuha David Skoko

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close