• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #Rudolph van Veen

Savjeti vrhunskog kuhara: Rudolph van Veen otkriva tajne slanog i slatkog

Nikada se ne smijemo prestati oduševljavati novim stvarima. Dokle god si otvoren drugim kulturama i novim iskustvima, nećeš ostarjeti...
Nika Štriga
N.Š. 13.05.2023 08:34 komentari
viber Created with Sketch.
Rudolph van Veen u Hrvatskoj - 4
Rudolph van Veen u Hrvatskoj - 4 (Foto:punkufer)

Galerija Rudolph van Veen u Hrvatskoj - 4 0

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Ciel Dubai Marina - 2 Kroz ušicu igle Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren

Rudolph van Veen poznati je nizozemski kuhar i slastičar kojega već 12 godina gledamo na kulinarskom kanalu 24 Kitchen koji ga je sada po drugi put i doveo u Hrvatsku. Rudolph je još kao dijete sanjao o tome da postane chef, a sljedeće godine obilježit će 40 godina karijere. „Ponosan sam što sam, očito, odabrao pravo zanimanje“ kaže nam.

Nosi prestižne titule certificiranog Masterchefa i Master Pâtissiera - majstora kuhara i majstora slastičara, pobjeđivao je na mnogim kulinarskim natjecanjima, autor je više kuharica i TV emisija o kuhanju i slastičarstvu, stekao je čitavu vojsku obožavatelja – i usprkos svemu tome slino je skroman, pristupačan i simpatičan. "Hrana je zvijezda, a ne chef," ponovit će stotinu puta."Ne radi se ovdje o meni ili o emisiji, nego o tome da ljudima ulijete samopouzdanje i pokažete im da isto mogu napraviti i sami. Zbog toga se ovime i bavim."

Kada govori o kulinarstvu, Rudolph koristi rječnik umjetnosti i povlači paralele s glazbom, likovnošću, ali i s puno intimnijim momentima poput djetinjstva ili prijateljstva. Uživali smo u razgovoru, nadamo se daćete i vi...

Pri zadnjem posjetu Hrvatskoj oduševili su te zagorski štrukli. Imaš li za ovaj posjet kakvu listu želja?

"Štrukli su u ovom trenutku već u pećnici,“ smije se… Nemam želja, prepuštam drugima da me vode i uzbuđen sam jer ne znam što će mi donijeti ova dva dana u Hrvatskoj. Raspored mi je krcat i nemam puno vremena između obveza, ali ja ionako sada nisam ovdje zbog sebe, nego zbog 24 Kitchen Hrvatska i ljudi koje ću sresti,“ objašnjava skromno.

Uživaš li više u kuhanju ili u kušanju?

Kuhanje za druge i kušanje novih okusa blisko su povezani. Jedno zapravo vodi drugome. Ponekad nešto samo okusite i vaša mašta proradi. Ideju za novo jelo volim podijeliti s drugima… S 56 godina i dalje se osjećam kao dijete zato jer se vrlo lako uzbudim kada probam novi okus ili kad ljudi govore o hrani. Srećem ljude koji su vidno ostarjeli i svima im je zajedničko što misle da su sve već vidjeli.

Kako biste tu dječju iskru održali živom i doživljavali svijet poput djeteta morate uvijek otkrivati nove stvari. Ne smijemo se prestati oduševljavati novim stvarima. Dokle god si otvoren drugim kulturama i novim iskustvima, nikada nećeš ostarjeti i ako kao npr. moj sin od deset godina doživljavaš svijet… Djeca nas uče da se ne smijemo prestati oduševljavati novim stvarima. Dokle god si otvoren drugim kulturama i novim iskustvima, nikada nećeš ostarjeti.

Što je najvažnije u kulinarstvu?

Najbitinije kod kuhanja (i pečenja slastica, naravno) je imati strpljenja, ne požurivati stvari. Nakon toga – savladati i poštivati osnove. Tako je u svemu pa i u kulinarstvu. Danas često svjedočimo da chefovi žele samo fancy rezultat koji će fotkati i objaviti na Instagramu, ali tako im često nedostaju osnove…

A bez toga ni krajnji rezultat ne može biti dobar. I jako je bitno biti svjestan toga da kvaliteta isključuje slučajnost. Ako radiš na taj način, ne moraš se nadati da ćeš uspjeti - uspjet ćeš sigurno. Tako je sa sportašima, već se na treningu zna tko je pobjednik. I, na kraju – moraš voljeti ljude. Na kraju krajeva, zato kuhaš. Uspjeh ne znači ništa, ako ga ne možeš podijeliti s drugima, onda je prazan. Najveća je radost napraviti nešto što će razveseliti nekoga drugoga. Zato ovo i radim, nalazim zadovoljstvo u tome da usrećujem ljude.

A ako se nekome ne svidi što si mu skuhao?

Onda ću mu skuhati nešto drugo, nešto što voli. Ne bih se uvrijedio da se nekome ne svidi ono što skuham. Dapače, smatrao bih svojom greškom što nisam provjerio što moji gosti vole ili ne vole.

Postoji li sastojak ili jelo koje jednostavno ne voliš?

Mislim da ne postoji sastojak koji ne volim. Jednostavno, nemam takvih negativnih osjećaja ni za koju hranu. S druge strane, stvarno volim maslac, s njime je jednostavno sve bolje. Ne volim prljavu kuhinju, to je možda jedino vezano uz kuhanje što mi nije drago.
I priznajem, nisam obožavatelj iznutrica. Ali, ako ih ti voliš, ja ću ti ih s guštom spremiti.

Kako osmišljavaš nove recepte?

Uvijek polazim od poštovanja prema klasičnoj kuhinji, to su osnove. Kako kuhar, svjestan sam da ne mogu poboljšati neki sastojak. Uzmimo, na primjer, jagodu, ja nikada ne mogu popraviti njezin okus, mogu ga jedino poštovati. Ako netko misli da može popraviti okus jagode, taj je budala, to se ne može. Jedino možeš uklopiti okus u različite kombinacije. I ne smiješ nikada precijeniti svoje sposobnosti.

S druge strane, ako izmišljam recepte za TV serijal od recimo 20 epizoda, tada svaki pojedini recept gledam kao dio kolekcije koji mora zadovoljavati određene kriterije, baš kao što glazbenik komponira za novi album. Taj je pristup je više konceptualan, trudim se da u toj kolekciji bude ponešto za svakoga. Isto je i s izdavanjem knjige, ona mora biti za širu publiku i zato ne smiješ previše naglašavati jednu stvar.

Može li tvoj recept ikada biti gotov ili ih stalno imaš potrebu usavršavati?

Pa… neki recepti prežive – smije se. Da, imam neke klasike koji mogu ostati upravo kakvi jesu. Apple pizza ili chocolate dream cupcake, u njima recimo ne bih ništa promijenio. A ako bi ljudi voljeli da je nešto u takvim receptima drugačije, osmislio bih im drugo jelo, ali ova ne bih mijenjao.

Tko su ti najveći kritičari?

Obitelj, moja žena i djeca.

Postoji li angažman koji posebno pamtiš?

Najveća mi je čast bila raditi posebnu tortu za 30. jubilej nizozemske kraljice Beatrix. Tortu sam joj uručio osobno i to ću iskustvo pamtiti čitav život. Svidjela joj se, bila je to čokoladna torta, jednostavna kao i sama bivša kraljica, ona je toliko jednostavna da bi vam mogla biti susjeda. A 2016. bio sam dio slastičarske ekipe na ceremoniji dodjele Oscara u Holywoodu, to je također bila velika čast i bilo je vrlo uzbudljivo. Svaka zvijezda dobila je čokoladnog Oskara „odjevenog“ u listiće čokolade.

S obzirom na to da si Master Chef i Master Chef - slastičar, pretpostavljamo da ti pristojno ide i kemija… Možeš li nam reći je li stvarno „prstohvat ljubavi“ ono što čini jelo ili kolač boljim?

Apsolutno. Zato najbolje kolače rade vaša mama ili baka i upravo zato nikada nećete napraviti pitu od jabuka koja je dobra kao njihova, odgovara ozbiljna izdraza.

Za kraj, nekoliko brzopoteznih ili-ili odabira:

Moderno ili tradicionalno? Tradicionalno.

Slano ili slatko? Slatko.

Čokolada ili voće? Čokolada.

Sjeverna Europa ili Mediteran? Sjeverna Europa.

Jednostavnost ili estetika? Jednostavnost.

 

 

  • #Rudolph van Veen
  • #24 kitchen
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
St. Gilgen
Mozartovo selo: Alpska idila u koju poznati skladatelj nikada nije kročio
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
Kao iz bajke
Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Je li moguće?
27 godina na putu: Čovjek koji je dao obećanje da će pješice obići svijet uskoro bi mogao stići na cilj
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sin poznate pjevačice završio u istražnom zatvoru
Objavljeni detalji
Sin poznate hrvatske pjevačice završio u istražnom zatvoru: Napao indijske dostavljače, ukrao im bicikle i novac
Novi zakon EU-a otežat će skrivanje dohodaka i imovine
Novi zakon EU-a
Svima koji žive u Hrvatskoj od danas će biti teže skrivati važan podatak
Tragedija u Slavonskom Brodu: Migranti stradali tijekom prelaska Save, ima poginulih
više ozlijeđenih
FOTO Užas na Savi: Tragedija je upravo postala još veća, porastao broj preminulih, otkriveno iz koje su zemlje
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Ekskluzivno: kamere IN Magazina u splitskom domu Josipa i Jelene Ivančić koji slave 14 godina braka: ''Bože daj još ne 14 nego 54 godine braka još najmanje''
ekskluzivno!
Kamere IN Magazina u splitskom domu para koji se upoznao u nekadašnjem showu Nove TV!
Koliko je Jennifer Coolidge imala godina za vrijeme snimanja "Američke pite"?
''nikad ne bih rekla!''
Internet u nevjerici: Milenijalci u šoku nakon što je otkriveno koliko je Stiflerova mama imala godina u kultnom filmu!
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
Važno!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito jedete suhomesnate proizvode?
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Vraća se kući
Prvo pojačanje Osijeka ove zime: Dovode igrača s 35 nastupa za Vatrene!
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
ne znaju kuda bi
Legenda se naklonila Modriću: Real bez njega je kao muha bez glave
tv
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
WOW!
Gastroiluzije s potpisom bivšeg kandidata MasterChefa izazvat će pravo oduševljenje!
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
KUMOVI
Kumovi: Osmijeh im se brzo maknuo s lica – što će tek biti kad saznaju cijelu istinu
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
sve
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Manchester Cityja
Teška situacija
Real Madrid donio odluku o budućnosti Xabija Alonsa nakon poraza od Cityja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
David Skoko
Odbrojavanje

Stari gušti, nova kužina: Počinje prikazivanje showa u kojem kuha David Skoko

U svakoj od 20 epizoda koje nas očekuju Skoko će pripremiti cjelovit obrok: predjelo, glavno jelo i desert...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Aktualno

    Kuhajte uživo s poznatim Rudolphom van Veenom u Zagrebu 16. svibnja!

  • David Skoko Aktualno
    Odbrojavanje

    Stari gušti, nova kužina: Počinje prikazivanje showa u kojem kuha David Skoko

 
close