Zadnjeg dana lipnja svečano je otvoreno novo planinarsko sklonište jedinstvenog izgleda, koje će puno značiti svima koji se nađu u Parku prirode Učka.

Planinarsko sklonište i promatračnica za ptice "Kremenjak" prema projektu arhitekta Ivana Juretića smješteni su u blizini vrha Kremenjak, odakle se pruža impresivan pogled na Kvarnerski zaljev i Istru.

Objekt ovoidne forme sastoji se od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, koje pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon. Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta - uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice. Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te istarski poluotok. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van.

Arhitekt Ivan Juretić proteklih je nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Najnovijim projektom nastavlja se niz arhitektonski zanimljivih planinarskih objekata, a ovo će sklonište zasigurno obogatiti planinarsku infrastrukturu istarskog poluotoka i Parka prirode Učka.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju