"Iako još nisu donesene nikakve odluke, prijedloge za premještanje kampa shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je glavni direktor nepalskog odjela za turizam Taranathu Adhikari za CNN Travel.

Od ideje do realizacije proći će neko vrijeme jer se istraživačke aktivnosti mogu provoditi samo tijekom proljeća pa će najvjerojatnije do prvih aktivnosti po tom pitanju proći 2-3 godine. Nakon istraživanja, CNN pretpostavlja da će na red doći predstavljanje prijedloga nepalskoj vladi koja će donijeti konačnu odluku.

Glečer Khumbu topi se sve brže, što potvrđuje i studija objavljena ranije ove godine koja otkriva da se led koji se stvarao 2000 godina na ledenjaku South Col otopio za oko 25 godina.

"Nepal ne može sam smanjiti emisiju ugljika i utjecaj globalnog zatopljenja, ali određenim mjerama možemo ga pokušati ublažiti. S jedne strane, želimo sačuvati planinu i ledenjak. S druge strane, ne želimo utjecati na planinsko gospodarstvo“, kaže Adhikari, a usklađivanje želja za usponom na Everest s potrebama lokalnih zajednica u Nepalu je neprestani izazov.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Mount Everest: 6 stvari koje vjerojatno niste znali o najvišoj planini svijeta

Turizam je četvrti po redu izvor prihoda u zemlji koji zapošljava 11,5% Nepalaca, bilo da to znači rad u hotelu ili vođenje stranih turista na planinske vrhove. Dozvole za uspon na Everest koštaju gotovo 83 tisuće kuna po osobi, a dio tog novca namijenjen je zajednicama u blizini planine.

Rizici planinarenja također nisu zanemarivi. 2015. Nepal je zabranio penjačima početnicima uspon na Everest radi njihove sigurnosti. Puštanje previše penjača na planinu unutar kratkog vremenskog okvira rezultira gužvama koje mogu imati tragične posljedice.
Bazni kamp Mount Everesta nalazi se na 5400 metara, a nova predložena lokacija mogla bi biti oko 300 metara ispod trenutne nadmorske visine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju