Pariz je omiljen zbog hrane, umjetnosti, mode i romantike, a prema novom indeksu Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) najmoćniji je i svjetski turistički grad.

WTTC, neprofitno tijelo turističke industrije sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, analiziralo je turističke podatke iz 2022. godine kako bi vidjeli gdje putnici troše najviše novca, ali i koje destinacije najviše ulažu u turizam.

Ukupni popis najmoćnijih turističkih gradova ipak nije uzeo u obzir samo muzejske ulaznice i hotelske sobe - drugi faktor je podatak koliko lokalne i nacionalne vlade te poduzeća ulažu u te gradove kao turistička odredišta.

Primjerice, prvoplasirani Pariz se tako priprema za Ljetne olimpijske igre 2024. godine, kojima će biti domaćin pa grad ulaže resurse u infrastrukturu, sigurnost i druge mjere.

Zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u nogometu Doha je bila na vrhu ljestvice najvećeg iznosa prihoda od turizma, ali nisu postigli tako visoke rezultate u drugim kategorijama i nisu ušli u najboljih 10.

Amsterdam, Barcelona i Singapur također su prikupili bodove za potrošnju turista, ali nisu dospjeli na listu "najmoćnijih".

10 najmoćnijih turističkih odredišta

  1. Pariz, Francuska
  2. Peking, Kina
  3. Orlando, Florida
  4. Šangaj, Kina
  5. Las Vegas, Nevada
  6. New York, New York
  7. Tokio, Japan
  8. Mexico City, Meksiko
  9. London, Velika Britanija
  10. Guangzhou, Kina

Što se krije na tamnoj strani: Britanac koji je prizemljio Mjesec kako bi povezao ljude Mjesec - 4 Mjesec - 3 Mjesec - 2 +1 Mjesec - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju