Pitate li se koja je najsigurnija zemlja na svijetu - odgovor je Island, pokazuje studija Instituta za ekonomiju i mir 2023., a slijede ga Danska, Irska, Novi Zeland i Austrija. Mnoge od tih zemalja trenutno drže prva mjesta u izvješću EIU-a (Economist Intelligence Unit) o gradovima u kojima je najbolje živjeti.

Studija o miru u svijetu pokazuje da su globalni sukobi najveći u posljednjih 15 godina, a vlade diljem svijeta smanjuju broj sigurnih destinacija na koje se savjetuje putovati, piše Forbes i dodaje:

"U izvješću se ističe da iako mnoge zemlje troše manje na vojsku, mnogo ih je više uključeno u vanjske sukobe. Broj ljudi koji su umrli u sukobima diljem svijeta u protekloj godini najveći je u ovom stoljeću (od genocida u Ruandi), a više od polovice zemalja svijeta (56 posto) uključeno je u vanjske sukobe".

Island je najmirnije mjesto za život od 2008., a nalazi se i na trećem mjestu najsretnijih zemalja na svijetu. Europa je pak najmirnija regija na svijetu sa sedam od 7 od 10 najmirnijih zemalja, ali situacija je značajno napetija nego prije 15 godina zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Također, od 2008. zabilježen je značajan porast nasilnih demonstracija u svijetu. Popis najnemirnijih zemalja ne mijena se godinama, a na prvom mjestu je Afganistan, osmu godinu zaredom. Slijede ga Jemen, Sirija, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo.

Hrvatska je na 14. mjestu, a Slovenci su na osmom mjestu ljestvice. Bosna i Hercegovina nalazi se na 61. mjestu, a Srbija na 65.

20 najmirnijih zemalja na svijetu 

 1. Island
 2. Danska
 3. Irska
 4. Novi Zeland
 5. Austrija
 6. Singapur
 7. Portugal
 8. Slovenija
 9. Japan
 10. Švicarska
 11. Kanada
 12. Češka
 13. Finska
 14. Hrvatska
 15. Njemačka
 16. Nizozemska
 17. Butan
 18. Mađarska
 19. Malezija
 20. Belgija

Jedan od najljepših na Jadranu: Vidikovac usred predivne prirode koji ne smijete zaobići Dugi otok - 2 Dugi otok - 1 Dugi otok - 3 +8 Telašćica - 9

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju