Dugi otok najveći je i najdulji među zadarskim otocima, a između ostalih zanimljivosti, krasi ga i mjesto iznimne ljepote – Park prirode Telašćica s mnogobrojnim otočićima, rtovima i uvalama. Ondje ćete naći i slano jezero Mir, koje se smjestilo između zaljeva Telašćice i mora.

Telašćica je i prvi hrvatski otočni park prirode, a smjestio se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Ondje je jedna od najvećih i najljepših uvala na Jadranu (Telašćica), kao i 13 otočića i hridi. Tre lagus koji se skrivaju u imenu parka označavaju "tri jezera", odnosno međusobno razdvojena suženja koja podsjećaju na jezerca. Sama uvala Telašćica zbog posebnog položaja zaštićena je od udara bure i juga, što je čini jednom od najbolje zaštićenih prirodnih luka na istočnoj obali Jadrana. Pozornost plijene i dramatične hridi, gdje žive brojne biljke i životinje.

"S vanjske strane uvale Telašćica uzdižu se okomite hridi u najistaknutiji strmac na Jadranskom moru – poznate dugootočke 'stene'. Strmac se proteže od rta Mrzlovica na sjeverozapadu do padina Velog vrha na jugoistoku dosežući na Grpašćaku visinu od 161 metra. Najveće dubine dosežu 85 metara. To područje bogato je zanimljivim biljnim i životinjskim svijetom te se uz stijene mogu promatrati dupini. Na samim stijenama pod morem žive različiti koralji, uključujući i danas već prorijeđene crvene koralje. Stijene su zanimljive i iznad mora jer na strmim liticama raste, na primjer, dubrovačka zečina, a ovdje je i najsjevernije stanište drvenaste mlječike. Na stijenama se gnijezdi sivi sokol, a uz njega, na strmcima se može susresti još i eleonorin sokol. Zahvaljujući prisutnosti velikog broja jedinki ovih dviju zaštićenih vrsta, Telašćica je uvrštena u Ornitološki značajna područja (Important Bird Area - IBA područja)", piše Park prirode Telašćica.

Telašćica - 6 Telašćica - 6 (Foto: Anamaria Batur)

Odlična polazišna točka za istraživanje Parka prirode Telašćica, kao i Dugog otoka je Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak. Nekoć je taj položaj bio vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije, koja je služila vojnicima za otkrivanje neprijatelja, a danas posjetitelji ondje otkrivaju prirodno, kulturno i povijesno blago te uživaju u fantastičnom pogledu koji puca s najvišeg strmca Jadrana.

U edukacijskom centru kroz interaktivne sadržaje možete bolje upoznati ptice, puževe i biljke koje žive na strmcima, kao i čuti kako se glasaju sokoli, uživati u pogledu na okolnu prirodu te zaviriti pod "morsku površinu" zahvaljujući maketama dupina, glavate želve, hobotnice i sipe u stvarnim veličinama.

Grpašćak otkriva zanimljivosti o jezeru Mir, kao i magarcima koji se oko njega okupljaju, prapovijesnim arheološkim nalazištima te i crkvama na otoku. Tu su i interaktivne igre znanja, poput one u kojoj treba otkriti koje se ribe najčešće nađu u mrežama tamošnjih ribara – a sve što treba napraviti je mahnuti rukom ispred senzora i uhvatiti ribu. Odvede li vas put na Dugi otok, Interpretacijsko edukacijski centar Grpašćak može poslužiti kao odličan povod za izlet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju