"Napravio sam krug po Lici i došao do kraja koji će uskoro biti izbrisan s lica zemlje. Zašto se potapa predivna Kosinjska dolina i kako će izgledati, ne mogu ntii zamisliti. I zato, dok još možete prošvrljajte okolicom Kosinja, gdje još slaba nada tinja da se scenarij o velikoj vodenoj akumulaciji neće dogoditi“, poziva fotograf i zaljubljenik u prirodne ljepote, Romeo Ibrišević iz udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Zelene Stope.

Oni koji su je posjetili, kažu da je Kosinjska dolina jedna od najljepših u Hrvatskoj. Predivni kameni Kosinjski most preko rijeke Like, ovce i konji koji se bezbrižno vrzmaju uokolo, kao i pogled koji puca na okolicu s Kalić stijene, samo su neke od posebnosti tog kraja. Kraja u kojem bi veliko akumulacijsko jezero moglo potopiti sela, kuće i crkve. Ljudima koji ondje žive malo znače obećanja o "povećanju udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora te rješavanje pitanja poplava i izgradnji prijeko potrebne energetske infrastrukture", jer će izgubiti sve što imaju, nasljeđe koje se stvaralo generacijama.

Jad i tuga: Nekoć glasovito lječilište zbog kojeg je u Hrvatsku dolazila cijela Jugoslavija danas je teško prepoznati Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 18 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 17 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 16 +15 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 15

"Projekt HES Kosinj obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac (...). Vrijednost projekta iznosi 1,54 milijarde kuna. Izgradnjom akumulacijskog jezera Kosinj očekuje se povećanje stupnja iskorištenja vodnih količina rijeka Like i Gacke za proizvodnju električne energije smanjenjem preljevnih gubitaka, a time i visoki stupanj zaštite od poplava nizvodnog područja, Lipovog polja i kosinjske doline, koji u sadašnjim uvjetima poplave gotovo svake godine“, piše HEP na svojim stranicama.

Za komentar o projektu smo se obratili i Hrvoju Radovanoviću, voditelju teme zaštite prirode iz Zelene akcije.

Napuštena Hrvatska: Pogledajte kakvu tugu skriva "propala kraljica", hotel koji je trebao biti ponos Velebita Velebitska kraljica - 18 Velebitska kraljica - 17 Velebitska kraljica - 16 +14 Velebitska kraljica - 15

"Izgradnja HE Kosinj i pratećeg akumulacijskog jezera značila bi trajni gubitak jedne od ljepših ličkih dolina, uključujući i potapanje dijela Nature 2000, ekološke mreže koja štiti neke od najvrjednijih i najugroženijih vrsta i staništa u EU“, objašnjava Hrvoje Radovanović i dodaje:

"Znatna šteta bila bi učinjena i podzemnim ekosustavima koje se planira zabetonirati kako bi se osigurala vododrživost akumulacije. Radi se o slabo istraženim, a endemskim vrstama iznimno bogatim sustavima, što su potvrdila i istraživanja koja su rađena u svrhu ishođenja potrebnih dozvola za projekt. Najveću tragediju u čitavoj situaciji svakako predstavlja sudbina stanovnika Gornjeg Kosinja i Mlakve koje se planira izvlastiti i preseliti zbog izgradnje hidroelektrane što je, koliko nam je poznato, trenutno jedini takav slučaj u Europi. Takve se stvari još uvijek događaju, nerijetko i na mnogo većoj skali, u zemljama Globalnog juga, no u tzv. razvijenom svijetu, dijelom kojega se često volimo vidjeti, takve su prakse uglavnom stvar prošlosti.

Ti ljudi ne samo da su suočeni s nepovratnim gubitkom rodnog kraja, već im se i kao kompenzacija za oduzetu imovinu nude smiješni iznosi s kojima neće moći ostvariti život slične kvalitete, čak niti u neposrednoj okolici a kamo li u nekim razvijenijim i skupljim dijelovima Hrvatske. Sve je to potpuno nepotrebno u situaciji u kojoj možemo reći da se, u kontekstu klimatskih promjena koje će taj izvor energije činiti sve nepouzdanijim, Hrvatska već sada pretjerano oslanja na hidroenergiju za proizvodnju struje. S druge strane, imamo ogromne neiskorištene potencijale na području sunca i vjetra koji, uz dobro prostorno planiranje kako bi se izbjegli neprihvatljivi utjecaji na prirodu, mogu predstavljati održiviju alternativu žrtvovanju čitave jedne doline“.

Odvede li vas put u Liku, odvojite nešto vremena i za predivnu Kosinjsku dolina i zapamtite je svim osjetilima, dok još možete.

Nekoć ponos Jugoslavije, danas propali potencijal: Odmaralište u Krvavici koje nemilosrdno grize zub vremena Dječje odmaralište - lječilište u Krvavici - 14 Dječje odmaralište - lječilište u Krvavici - 13 Dječje odmaralište - lječilište u Krvavici - 10 +8 Dječje odmaralište - lječilište u Krvavici - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju