Komiški rogač dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu EU-a od 29. ožujka.

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Postupak zaštite naziva Komiški rogač pokrenula je Udruga komiški rogač, čiji je osnivač Komižanin Nebojša Božanić.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Komiški rogač tehnološki je zreli plod autohtone sorte rogača komiški krupni s područja otoka Visa, vrste Ceratonia Siliqua L., koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena.

Komiški rogač prepoznatljiv je po karakterističnom plodu, odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje, kad dozriju, postižu duljinu od 10 do 20 cm i masu od 17 do 40 g, te po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao. Za prepoznatljivi, izraženije slatkasti okusni i mirisni profil komiškog rogača zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40 posto.

Proizvod komiški rogač na tržište dolazi u dva oblika, kao plod i mljeveni. Mljeveni rogač izraženijega je slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom.

Iz Ministarstva podsjećaju da Hrvatska sada ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU-u kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time, kako ističu, Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju