Kada je američki turist u Rimu poželio prizalogajiti uz rub Fontane dei Catecumeni kažnjen je s 450 eura globe u skladu sa strogim pravilima jer je jeo i pio dok je sjedio uz rub fontane koju je izgradio arhitekt i kipar Giacomo della Porta, a restaurirana je 1997.

Zaštićena je u skladu s pravilima koja su prvi put uvedena sedamdesetih godina prošlog stoljeća kojima je svrha zaštititi povijesne fontane, kipove i ostale gradske spomenike.

Ažurirana pravila s fokusom na održavanje "ekološke" zaštite grada na snazi ​​su od 2019.

Lokalna policija u priopćenju je objavila da su gradske ulične patrole tijekom vikenda obavile više od 300 provjera, među kojima je i pravilo o ograničenju glasnoće glazbe koja se pušta u barovima.

U skladu sa zakonom zabranjeno je i kupanje u gradskim fontanama, a policijski službenici mogu izreći novčane globe pa čak i zabraniti pristup određenom području do 48 sati.

'Ponavljačima' se pristup može zabraniti i do 60 dana.

Gradsko vijeće je pojasnilo kako policija patrolira gradom "da bi zajamčila poštivanje umjetničke i kulturne baštine glavnog grada."

Premda se pravila mogu činiti neopravdano strogima, napori gradskih vlasti Rima da na ulicama ne bude smeća, grafita i nereda, pridonose očuvanju grada za uživanje svih posjetitelja, a prije pandemije koronavirusa u Vječni grad ih je godišnje turistički dolazilo oko 10 milijuna.

Podigli kuće na krateru asteroida: Njemački grad koji leži na tonama dijamanata Nordlingen Nördlingen - 4 Nördlingen - 3 +6 Nördlingen - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju