• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #istravirgin

Istravirgin: Masterclassovi s potpisom vrhunskih chefova i free style cooking show velikih imena

16. Dani mladog maslinovog ulja, najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji, vraćaju se ove godine od 25. do 27. studenoga.
Punkufer avatar placeholder
PR 25.11.2022 08:25 komentari
viber Created with Sketch.
Istravirgin - 13
Istravirgin - 13 (Foto:TZ grada Vodnjana/ Istravirgin promo/ Dobra hrana)

Galerija Istravirgin - 13 12 Istravirgin - 11 12 Istravirgin - 9 12 Istravirgin - 10 12

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane Bezobrazno skupo! 10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati

Nakon uspješne berbe, Vodnjan ovih dana intenzivno miriše na mlado maslinovo ulje pa je vrijeme da se u njemu tradicionalno okupe brojni maslinari, uljari, gastronomski stručnjaci i zaljubljenici u tekuće “zeleno zlato” – najjači simbol Istre i vodnjanskog kraja.

16. Dani mladog maslinovog ulja, najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji, vraćaju se ove godine od 25. do 27. studenoga u potpuno novom ruhu, uz bogati program, na drugoj lokaciji i pod novim imenom – ISTRAVIRGIN!

U nekadašnjoj impozantnoj gradskoj školi, odnosno bivšoj tvornici Astra očekuje vas jedinstveno, interaktivno, gastronomsko iskustvo u kojem će glavnu ulogu odigrati poznata i cijenjena lica hrvatske gastronomske scene. Ovom prilikom iz bogatog programa izdvajamo masterclassove naših vrhunskih chefova Svjetlane Celije, Hrvoja Kroflina, Roberta Perića, Jeffreya Velle i Hrvoja Zirojevića koji će svoje vrhunske sljedove pripremati uz pomno odabrana mlada maslinova ulja, a chef Rober Perić u dijelu programa "Evolucija istarske gastronomije" ugostit će dva velika imena Marija Čepeka i Davida Skoku. Masterclass radionice zatvorenog su karaktera i namijenjene za manje skupine kako bi polaznici u potpunosti uživali u ovom gastronomskom iskustvu i interakciji s chefovima. Svoje mjesto možete rezervirati online putem prijave na službenoj web stranici www.dmmu.info po promotivnoj cijeni od 200,00 kn, a primamljivu najavu vrhunskih masterclassova samih chefova donosimo u nastavku!

HRVOJE ZIROJEVIĆ. Restoran Dvor, Split

Hrvoje Zirojević od 2021. godine chef je u splitskom restoranu Dvor. Ovaj kulinarski virtuoz oborio je s nogu mnoge slavne, među kojima su bili Beyonce i Jay Z, princ Harry, Bono Vox, a nedavno i španjolskog kralja Filipa i kraljicu Letiziju. Svoju kulinarsku filozofiju temelji upravo na lokalnim morskim plodovima čiji izvorni okusi čine okosnicu njegovih jela.
subota 26.11.2022. u 14:00 h, dvorana Masterclass

"Moj će masterclass biti u znaku ribe i naravno mladog maslinovog ulja. Polaznike za početak vodim na gastronomsko putovanje u Južnu Ameriku, točnije Peru i Ekvador iz kojih potječe "ceviche" predjelo od bijele ribe marinirano u citrusima koje je u originalu ljuto zahvaljujući čili papričicama, a mi ćemo staviti naglasak na osvježavajuću kiselost citrusa i slatkoću luka. Koristit ću kvarnerske škampe, bijelu ribu i školjke sv. Jakova, a jelu ću dodati još poneki neočekivani detalj. Zatim prelazimo na klasik - cannellone od tune s ganažom od guščje jetre u kojem će masline, bundeva i višnja odigrati važnu ulogu u zaigranoj kombinaciji okusa. I za kraj jedno moje omiljeno rustikalno jelo - hladni brodet od murine pripremljen u obliku želea uz čips od murinine kože koji će biti pravi primjer potpune iskoristivosti namirnica. Maslinovo ulje temelj je moje kuhinje. I dok za tradicionalna jela i stare recepte upotrebljavam ulja s dalmatinskih otoka, kod sirovijih jela slatkasto kiselkastih okusa okrećem se gorčini fenomenalnih istarskih ulja".

JEFFREY VELLA, Restoran Cap Aureo, Rovinj
Jeffrey Vella je sinonim vrhunske kuhinje, chef koji pomiče granice. Kao chef u restoranu Cap Aureo već je nebrojeno puta pokazao svoj sjajan talent i sposobnost pripremanja nevjerojatnih kombinacija. Rodom s Malte, ovaj je svjetski poznati kuhar živio i radio diljem svijeta, a dobitnik je i mnogih nagrada.
subota, 26.11.2022. u 16:00 h, dvorana Masterclass

"Veselim se dolasku u Vodnjan i masterclassu na kojem će masline i maslinovo ulje biti zvijezde u kombinaciji s lokalnim namirnicama. Započet ćemo s prešanom Bužom i krumpirima te kremom od jaja, nastaviti s popečenim brancinom, koricom od maslina i algi te čičokama, a potom ću pripremati odležanu janjetina u maslinovom ulju i Wellington od poriluka i tapenade. Za desert ćemo napraviti bombone, marmeladu i šerbet od maslinovog ulja, a polaznike čekaju i pokloni u koje će se opet umiješati maslinovo ulje.
Koristit ću maslinovo ulje od lokalnih sorti zbog zemljanih aroma, a što se tiče gorčine bit će to prilično pikantna ulja upravo zbog svoje svježine koja će karakterizirati sva jela koja ću pripremati u Vodnjanu. Moj osobni favorit među maslinovim uljima su oni od sorte Buža koja odražava sve osobitosti vodnjanskog podneblja i koja se posebno dobro sljubljuje s jelima na bazi povrća koja pripremam u restoranu Cap Aureo".

SVJETLANA CELIJA, Restoran Vodnjanka, Vodnjan i Zagreb

Već gotovo četiri desetljeća za kormilom je jednog od najuspješnijih istarskih restorana. Vodnjanka je u režiji i produkciji chef-patronice Svjetlane Celije, koja predano njeguje vrijednosti tradicionalne istarske kužine, stekla izniman ugled na hrvatskoj gastronomskoj sceni, ali i prepoznatljivost među brojnim stranim gostima. Osim što se rado vraćaju u Vodnjan i domaću atmosferu Vodnjanke, unatrag nekoliko godina i brojni gosti zagrebačke Vodnjanke otkrivaju uzbudljivu gastronomsku baštinu Vodnjana i Istre zahvaljujući obitelji Celija.

subota, 26.11.2022. u 18:00 h, dvorana Masterclass

"Moj će masterclass polaznike vratiti u gastronomsku prošlost Vodnjana, bit će to autentični tanjuri spravljeni s namirnicama vodnjanskog podneblja i pozlaćeni maslinovim uljem koje se u Vodnjanu koristilo baš u svakom obroku. U ovom dijelu godine naglasak je, naravno, na mladom pa ću ga i ja koristiti i to sorte kao što su Buža, Bjelica i Leccino. Masterclass ću započeti s težačkom marendom koju su Vodnjanci nosili u polja i koja je samo naoko sastavljena od jednostavnih namirnica čija vrhunska kvaliteta predstavlja pravi gastronomski užitak. Nastavit ćemo s mesnim jelom koje se pripremalo kao svečano glavno jelo. Za sada neću otkriti sve detalje, no u njemu će svakako biti prisutan poseban vodnjanski pire koji svojim sastavom pokazuje koliko su bile vješte i maštovite vodnjanske kuharice podižući uvijek i najjednostavnije recepte na neku novu razinu te vodnjanska mišanca, prava delicija u kojoj se nalazi 6 do 8 različitih biljaka s vodnjanskih polja. I za kraj, pripremat ćemo autohtonu slasticu koja se spravljala isključivo u Vodnjanu.

Ponosni smo na činjenicu da je prvo ocjenjivanje maslinovih ulja održano upravo u našoj Vodnjanki krajem 90-tih godina prošlog stoljeća, a da danas dašak Istre i vrhunski okus vodnjanskih maslinovih ulja donosimo i promoviramo u samom središtu Zagreba, pridodajući im i naše vlastito ulje kojim nas svake godine daruje 500 maslina iz obiteljskog maslinika".

HRVOJE KROFLIN, Restoran Mano2, Zagreb

Kuhati je započeo sa 16 godina, a s 19 je počeo voditi renomirani zagrebački restoran, prvi je hrvatski chef koji je nominiran za nagradu The Best Chef, a svoju inspiraciju pronalazi u tradicionalnim receptima. Hrvoje Kroflin svoja znanja primjenjuje na sezonskim namirnicama, ali i domaćim tradicionalnim jelima kojima dodaje svoj štih i poseban šarm.
nedjelja, 27.11.2022. u 14:00 h, dvorana Masterclass

Na masterclassu u Vodnjanu radit ćemo predjelo i glavno jelo od mesa, a koristit ću naravno mlado maslinovo ulje od sorti vodnjanska Buža, Crnice, istarska Bjelica, Rožinjola i Moražola. Što se tiče maslinovog ulja u tradicionalnim receptima na koje se oslanjam u svojoj modernoj interpretaciji, ono nije prisutno u svim jelima, ali je itekako važno i kad ga koristim oslanjam se na vrhunska istarska maslinova ulja.

ROBERT PERIĆ, LF catering, Pula

Kao chef drži se načela kojima osvaja nepca svakog kome posluži jelo. Prije svega to su jednostavnost kuhanja, elegancija kreiranja jela i sezonski izbor namirnica. Osim toga, vrhunski je maestro choccolatier, a svoja znanja uživa dijeliti sa svima koji su spremni naučiti nešto novo pa je već dugi niz godina i uspješan predavač.

nedjelja 27.11.2022. u 16:00 h, dvorana Masterclass

"Na mom masterclassu uronit ćemo u slatki svijet čokolade sljubljen sa zlatnim kapima vrhunskog mladog maslinovog ulja. Radit ću čokoladne praline u kojima ću bijelu, tamnu i mliječnu čokoladu kombinirati s maslinovim uljima ulja od sorti Crnice, istarske Bjelice, vodnjanske Buže, Rožinjole i Moražole. Zatim ćemo raditi desert od vrganja i skute s pjenom od maslinovog ulja u kojem ćemo koristiti tamnu čokoladu.

Tajna uspješnog spajanja čokolade i maslinovog ulja jest u pronalaženju onih maslinovih ulja koja se najbolje kombiniraju s određenom čokoladom. Nadjev pralina isključivo se sastoji od maslinovog ulja i čokolade bez dodataka vrhnja ili želatine koji bi mogli utjecati na okus pa je izuzetno važno stvoriti "pobjedničku" kombinaciju. Slastice s maslinovim uljem počeo sam raditi još polovicom devedesetih godina prošlog stoljeća i one su od onda do danas pronašle svoju vjernu publiku koja ih cijeni i uživa u njima. Iskustvo pokazuje da nije svaka godina ista ni za maslinovo ulje ni za kakao što itekako utječe na konačni okus pa ta činjenica daje notu uzbudljivosti i neočekivanosti procesu kreiranja slastica".

EVOLUCIJA ISTARSKE GASTRONOMIJE - ROBERT PERIĆ UGOŠĆUJE MARIJA ČEPEKA I DAVIDA SKOKU

Uz sudjelovanje chefa Perića na ovogodišnjem Istravirginu važno je napomenuti da će u dijelu programa pod nazivom "Evolucija istarske gastronomije" ugostiti dva velika imena koja će u svojevrsnom"free style cooking showu" pokazati svoje umijeće. U subotu, 26.11. od 14:00 do 20:00 h chef Perić ugošćuje showmana i virtuoza hrvatske gastronomske scene Marija Čepeka, dok će ribarev sin i veliki promotor lokalnih istarskih proizvoda David Skoko nastupiti u nedjelju, 27.11. od 14:00 - 20:00 h slijedeći u pripremi jela zero waste princip i oplemenjujući ih vrhunskim mladim maslinovimim uljima.
 

  • #istravirgin
  • #maslinovo ulje
  • #istra
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Forest City grad duhova u Maleziji
Najbeskorisniji građevinski projekt
Potrošili su milijarde eura da bi izgradili ovaj grad, a u njemu sada skoro nitko ne živi
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Jeftino i za čas
Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune
Razlog za osmijeh na sjeveru Hrvatske: Neobična željeznička postaja koja zrači šarmom i veseljem
Atrakcija
Stanica koja mami osmijehe putnika: Je li ovo najljepša željeznička postaja u Hrvatskoj?
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Zašto posjetiti Pijemont u Italiji?
Predivan Pijemont
Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sprovod Jean-Michela Nicoliera u Vukovaru
Francuski dobrovoljac
Tuga i ponos u Vukovaru: Pokopan Jean-Michel Nicolier
Strani radnik usred bijela dana silovao turisticu u centru Zagreba: Sud odredio kaznu
nepravomoćno osuđen
Strani radnik usred bijela dana silovao turisticu u centru Zagreba: Sud odredio kaznu
VIDEO Nevjerojatan trenutak na Crvenom trgu: 11-godišnjakinja se suprotstavila Putinu pred svima
Posramila ga
VIDEO Nevjerojatan trenutak na Crvenom trgu: 11-godišnjakinja se suprotstavila Putinu pred svima
show
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudila njihovom braku
pet godina otkad ga nema
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudilo njihovu braku
Tko je Mira Nair, majka Zohrana Mamdanija?
njezin sin jedinac
Znate li tko je majka novog gradonačelnika New Yorka? Riječ je o filmskoj ikoni!
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Pokažite što znate!
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Najgora noćna mora svakog Dalmatinca! Urnebesna šala nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Najgora noćna mora svakog Dalmatinca! Urnebesna šala nasmijala domaću publiku
tech
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Velika promjena
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
sport
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Tužna zagrebačka noć
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Nakon uhićenja u Splitu
Torcida poziva na veliko okupljanje svih Hrvata na Rivi: Pročitajte žestoko priopćenje
Gianluigi Buffon priznao je da je Blaž Slišković bio njegov prvi nogometni uzor
Legenda Juventusa otkrila
Buffon šokirao: Nije Maradona, ni Zico – njegov idol bio je bivši igrač Hajduka!
tv
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
KUMOVI
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U dobru i zlu: Uhvaćeni u neugodnom trenutku - kako će sve objasniti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Uhvaćeni u neugodnom trenutku - kako će sve objasniti?
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
Financije
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
lifestyle
Ulična moda Zagreb u cvjetnoj haljini i gležnjačama od brušene kože
Izdanje za šetnju
Mama iz centra Zagreba: Cvjetna haljina i gležnjače od brušene kože za jednu od najboljih jesenskih kombinacija
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Podrum u Rijeci uređen poput najljepšeg prostora za život
Samo 23 kvadrata
Fenomenalno uređen podrum u Rijeci, u njemu bi se moglo i živjeti, a i terasa je san snova
sve
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Tužna zagrebačka noć
Celta bez milosti protutnjala Maksimirom i riješila pitanje pobjednika već u prvom dijelu
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudila njihovom braku
pet godina otkad ga nema
Bivša supruga Kiće Slabinca napisala knjigu o njemu, otkrila i što je presudilo njihovu braku
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Puna okusa

Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Aktualno
    OGLAS

    Oživljena prošlost: Šišanske legende i 15. smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Šišanu

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

  • Čokoladna torta s maslinovim uljem Hrana i piće
    Puna okusa

    Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close