Iako danas živi puno mirnijim ritmom, duh bogatog veleposjedničkog mjesta i dalje je živ na ulicama Šišana. O svojoj prošlosti i njezinim tajnama rado priča posjetiteljima, a najrječitiji je u vrijeme održavanja manifestacije Šišanske legende koja će se s 15. smotrom ekstra djevičanskog maslinovog ulja općine Ližnjan-Lisignano održati 17. lipnja u šišanskom Giardinu od 18 sati.

Početak će biti sladak jer upravo su takvi busoladi, kolačići od krušnog slatkog tijesta koji se peku u vrućem ulju, a ponosno nose titulu šišanske tradicionalne slastice bez koje ne može proći niti jedna svečanost. Na radionici koja počinje u 18 sati posjetitelji će upoznati način pripreme busolada, a potom će ih moći i degustirati. Njihova zlatno smeđa boja i kristalići šećera kojima su posuti odlično će se sljubiti s vinima lokalnih vinara. Osim busolada i vina, posjetitelji će moći kušati maslinova ulja, rakiju i med koji s puno ljubavi i truda nastaju u OPG-ovima Općine Ližnjan.

Potom slijedi uživanje u važnom događaju, 15. jubilarnoj smotri ekstra djevičanskih maslinovih ulja Općine Ližnjan-Lisignano koja u šišanski Giardin donosi vrhunska maslinova ulja proizvedena na ovom području. Za cjelogodišnji trud i rad bit će nagrađeni najbolji maslinari o čemu predsjednica Udruge poljoprivrednika "Agro-Mladica" Ližnjan Ankica Piccoli kaže: "Ove godine smo za jubilarnu 15. smotru sakupili 23 uzorka maslinova ulja. Kemijska analiza obavljena je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, a potom je senzornu analizu obavila Udruga senzornih analitičara maslinovih ulja iz Krasice. Nakon ocjenjivanja nagrađeno je 21 ulje i to njih 13 sa zlatnom medaljom, 6 sa srebrnom i 2 s brončanom. Najsvečaniji trenutak 15. jubilarne smotre održat će se u 18 h kada ćemo našim maslinarima uručiti plakete i time nagraditi njihov trud i kvalitetu. Svi posjetitelji moći će kušati sva nagrađena ekstra djevičanska maslinova ulja, a četiri maslinara (OPG Bruno Grba, OPG Roberto Grubissa, OPG Aleksandar Božac i OPG Željko Klunić) će još upotpuniti ponudu ekstra djevičanskih maslinovih ulja. OPG Krivičić predstavit će se s medom i rakijama, a vinar Marko Dobran sa svojim vinima."

Kušanje maslinovog ulja, tradicionalnih slatkih busolada, meda i maslinovih ulja te zdravica uz čašu vina, teranina, medice i biske savršeno će se uskladiti s novim, inovativnim načinom upoznavanja šišanskih povijesnih zanimljivosti.

U suradnji sa Zajednicom Talijana i vrhunskom interpretatoricom baštine Ivom Silla koja stoji iza obrta Kazivačica, Turistička zajednica općine Ližnjan izradila je igrificiranu brošuru za samostalno istraživanje Šišana. Šišanske legende bit će prilika za njezinu promociju kroz igrificiranu turu Kazivačice koja će posjetitelje od 18:30 h provesti kroz mali labirint zagonetki čiji je zadatak da budu poticaj i inspiracija za istraživanje Šišana. U brošuri će Kazivačicu Ivu Silla zamijeniti crtani likovi koje su stvorili talentirani kreativci iz ŠPUD-a (Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Pule).

Subota u Šišanu prepuna autentičnih okusa i mirisa te originalnog povratka u prošlost, završit će u najboljem raspoloženju uz glazbeni program i feštu uz Trio Val.

Šišanske legende i 15. smotru ekstra djevičanskog maslinovog ulja organiziraju Udruga poljoprivrednika "Agro-mladica" Ližnjan, Zajednica Talijana Šišan – Sissano - Comunita' degli Italiani - Sissano te Turistička zajednica općine Ližnjan. Pokrovitelji su Općina Ližnjan – Lisignano i Istarska županija-Regione Istriana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju