Ovaj živopisni gradić doista je bogat raznolikom ponudom, koja privlači strane i domaće posjetitelje. Osim cikloturizma i mnogobrojnih sportskih sadržaja te jedne od najljepših plaža na Svijetu, Zlatnoga rata, Boljani su jako ponosni i na svoju kulturnu baštinu, koju brižno čuvaju od zaborava.

Njezinu, doista veliku vrijednost, ovih su dana prepoznali i na prestižnom međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije The Golden City Gate 2022, koji se održao tijekom najpoznatijeg međunarodnog turističkog sajma ITB Berlin. U konkurenciji turističkih filmova iz cijeloga svijeta, 45 stručnjaka dodijelilo je prvo mjesto (Zlatnog medvjeda) bolskom kandidatu Bol & Culture u kategoriji "Art & Culture".

Kriteriji, koje je slijedio žiri pri ocjenjivanju, bili su kreativnost, storytelling, emocije i kvaliteta informacija. Film je realiziran u suradnji s produkcijskim timom DOKU FILMS, producenticom Mihaelom Reščić i scenaristicom Hanom Klain iz Klain PR-a.

Film povezuje tri atraktivne priče 

Turistički sajmovi odlična su prigoda za promociju ljepota Hrvatske u svijetu, a ovo prestižno događanje svake godine privlači sve više posjetitelja i turističkih stručnjaka, koji imaju priliku upoznati, uz ostale svjetske destinacije i posebnosti i ljepote naše zemlje.

Nagrađeni turistički film zapravo je svojevrsni omnibus, koji povezuje tri atraktivne priče; Zmajevu špilju, Dominikanski samostan i Galeriju Branislava Deškovića.

Zmajeva špilja mjesto je potpunoga mira. U njoj su svećenici stoljećima klesali svoju vjeru u kamen i pripovijedali o svom pustinjačkom životu, o čemu svjedoče brojni fascinantni reljefi. Dominikanski samostan iz 15. stoljeća čuva muzejsku zbirku s vrijednim umjetničkim djelima, datiranim od 16. do 19. stoljeća. Arheološki predmeti, liturgijske knjige, brojni dragocjeni rukopisi te numizmatička kolekcija s vrlo rijetkim primjercima antičkog novca samo su dio eksponata, koje svakako vrijedi vidjeti.

Bol kao mjesto turizma, ali i visoke umjetnosti 

U ovoj vrijednoj kolekciji najveću pozornost privlači oltarska slika Gospe s djetetom i svecima iz radionice poznatoga slikara Tintoretta. Posjet Galeriji Branislava Deškovića, smještenoj u središtu Bola, prilika je za doživjeti otok Brač očima hrvatskih umjetnika. Ova renesansno barokna palača dom je stotinama umjetnina hrvatskih slikara i kipara.

"Jako mi je drago da sve više posjetitelja pokazuje interes za našu kulturnu baštinu. Umjetnost je doista vječna, donosi veliku vrijednost i u Bolu smo stvarno ponosni što možemo ponuditi pravo blago, koje je nastajalo stoljećima.

Ova osvojena nagrada, baš kao i sve do sada (a bilo ih je doista mnogo) dodatna su nam motivacija i potvrda našeg rada i kvalitetnih projekata, a mene iznimno veseli "posebno priznanje za prezentaciju turističke izvrsnosti Bola", koje mi je prošle godine dodijelio žiri međunarodnih turističkih novinara.” dodao je g. Markito Marinković, direktor TZO Bol.

Čeka nas odlična sezona 

Bol se vrlo aktivno priprema za turističku sezonu. Otvoreni su skoro svi hoteli, a u mjestu boravi oko 1.000 gostiju. U planu je ostvarenje 90% turističkoga prometa iz 2019. godine, a gosti su uglavnom iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, dakle autodestinacija, no vjeruju da će se to uskoro promijeniti i da će stići i gosti s udaljenijih destinacija.

Tijekom sezone svakodnevno vozi 14 trajektnih linija iz Splita, uz četiri brze katamaranske linije za Split. Posjetitelji iz Zagreba mogu do Bola stići zrakoplovima iz Zagreba do konca listopada, a u svibnju se očekuju i povratni charter letovi iz Graza i Beča, kao i nove avionske linije iz Bratislave i Bolzana.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju