U Lovranu će se u subotu 26. listopada održati drugi festival prirodnih vina Alterego. Festival počinje okruglim stolom ujutro u 9 sati, a u 11 se vrata festivala službeno otvaraju za publiku koju će uz prezentacije vinara dočekati i bogata gastronomska ponuda.

Glavni organizatori Festivala njegov su idejni začetnik Igor Anjoli iz Rijeke i Tomislav Brajnović, čovjek s iskustvom umjetnika u tranziciji prema vinogradaru-vinaru, uz partnerstvo s tvrtkom Novi turizam d.o.o.

Uzbudljiva živa vina

Festival prirodnih vina Alterego okuplja vinogradare koji nastoje proizvoditi prirodna vina u Hrvatskoj i njezinoj okolici. Vlastita proizvodnja nekontaminiranog grožđa i proizvodnja vina spontanom fermentacijom, bez korekcija koje bi suštinski mijenjale njegova prirodna organoleptička svojstva uz odsutnost ili minimalnu prisutnost SO2 kao konzervansa, osnovni su kriteriji poziva na Festival.

Prirodna vina definira proizvodnja grožđa u vinogradu koja isključuje umjetna gnojiva, sintetske herbicide, pesticide i fungicide, posebno ona sredstva koja ulaze u sistem biljke, osim tradicionalnog korištenja bakra i sumpora (u minimalnim, nužnim količinama) i vino koje je izraz teroira, koji objedinjuje mjesto, zemlju, godinu, klimu, način obrade i rada, čovjeka...

Zbog toga je u fokusu Festivala Alterego upravo redefiniranje pojmova, odučavanje od stečenih znanja o tome kako bi vino trebalo izgledati, kakva svojstva i okus imati. Radi se o redefiniciji pojmovnika, uspostavljanju prirode stvari, nekoj vrsti resetiranja, vraćanja na početne pozicije.

Festival prirodnihvina Alterego - 1 Festival prirodnihvina Alterego - 1 (Foto: PR)

Alterego (lat. drugo ja ili druga verzija sebe) kao naziv festivala prirodnih vina sažima poziciju i percepciju prirodnih vina i vinara u društvu u kojem su "ego" konvencionalna vina, proizvedena uz pomoć tehnologije i nabrijana, frizirana, uljepšana. U odnosu na njihovu "plastičnu ljepotu" prirodna vina doživljavaju se kao nešto nestandardizirano, živo, promjenjivo, nestabilno, s nedostacima u izgledu i okusu. "U tako postavljenim odnosima Alterego predstavlja prirodu stvari, stvarnog "Ja", dok Ego postaje njegova bolesna, transhumana verzija“, objašnjavaju organizatori Festivala.

Njegova je misija oduprijeti se standardizaciji (homologizaciji) koju u područje poljoprivrede i vinarstva uvode industrijalizacija, visoka tehnologija, kemijska industrija, ali i birokracija, sve zbog veće kontrole, viših profita, tj. maksimalne ekonomske eksploatacije. Namjera je osvijestiti vinare, ali i potrošače, što su to prirodna vina, prezentirati i afirmirati vina koja odražavaju okuse, mirise i udjel alkohola specifične za određenu sortu grožđa, vinsku godinu i teroir, koja su posljedično svake godine drugačija, neočekivana i uzbudljiva, živa.

Više informacija potražite na Facebook stranici Festivala, a ulaznice možete kupiti online na ovoj adresi.

10 vikend-ideja za resetiranje u u dijelu Lijepe Naše u kojem su još uvijek prijateljske cijene Planinarski dom Jankovac Papuk - 4 Adrenalinski park Duboka, Papuk - 1 +5 Park prirode Papuk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju