Cerinski vir je najslikovitiji slap Samoborskog gorja koji padom od deset metara stvara predivan prizor zbog čega je omiljeno odredište planinara. Šum koji stvara čuje se i prije nego se približite kanjonu Javoračkog potoka. To što je slap skriven od pogleda poslužilo je neodgovornom vlasniku starog automobila koji ga je upravo ondje odlučio ostaviti. Srećom, predsjednik udruge Zelene stope, Romeo Ibrišević sa svojim je pomagačima odlučio izvući 250 kilograma hrđavog metala iz šume u Lipovcu, a kako je izgledala akcija – pogledajte u našoj galeriji.

Zelene stope gotovo 20 godina čiste "smeće“ za neodgovornim ljudima koji štete prirodi, što je zapravo blagi izraz za one koji rade takav ekocid. Zahvaljujući njima više od 16.000 olupina završilo je na reciklažnom dvorištu.

Umjesto da se stari automobili predaju na reciklažu i tako zaradi novac, ljudi se nažalost odlučuju za uništavanje prirode. Kad je riječ o recikliranju automobila, iskoristivo je oko 90 posto materijala. Prvo se odstrane opasne tekućine (motorno, hidraulično i kočiono ulje, gorivo, antifriz, tekućina za pranje stakla). Odvaja se staklo koje se obrađuje za ponovno korištenje ili može postati zamjenski materijal u građevinarstvu. Recikliraju se i svi plastični dijelovi. Korisni mogu biti alternator, anlaser ili kočione čeljusti nakon reparacije. Potom se ostatak zdrobi, preša i balira.

Oko 60 posto mase automobila čelični je lim koji se zdrobi i šalje u ljevaonice i željezare kao sekundarna sirovina. Dakle, samo krajnja ljudska "sirovina" odlaže auto u prirodu da se tamo raspada tisućljećima i zagađuje i uništava sav živi svijet. Zato ne budi "sirovina", malo se koncentriraj - recikliraj!

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju