• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #vino uz žlicu

U zelenoj oazi Botanista: Novo izdanje eno gastro projekta Vino uz žlicu

Jubilej vrijedan pažnje, 20. izdanje eno gastro projekta Vino uz žlicu, upriličeno je u zagrebačkom restoranu Botanist, malom zelenom raju birane hrane i pića u naselju Remetinec. Restoran je tek proslavio drugu godišnjicu rada, ali ga je vlasnik Antonio Križić za tako kratko vrijeme ozbiljno pozicionirao na gastronomskoj karti Zagreba.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.06.2024 13:44 komentari
viber Created with Sketch.
Vino uz žlicu - 3
Vino uz žlicu - 3 (Foto:Nikola Zoko)

Galerija Vino uz žlicu - 6 2 Vino uz žlicu - 5 2 Vino uz žlicu - 4 2 Vino uz žlicu - 3 2

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Glavni chef Tomislav Petrušić i njegova ekipa iz kuhinje dali su sve od sebe da ova topla večer ostane u pamćenju po slasnim jelima, a organizatori Renata Cisar i Mustafa Topčagić pobrinuli su se za izbor vina uz stručno amenovanje sommeliera Tomislava Jakopovića.

Apetit su otvorile rakije obiteljske Destilerije Šimić iz Požege, koje su nedavno osvojile medalje na prestižnom izboru IWSC u Londonu. Predstavio ih je najmlađi član obitelji Edi Šimić. Viljamovka, Kajsija, Dunjevača i Medica, predstavljene ovom prigodom, samo su dio portfelja njihovih rakija i likera koje već 30-ak godina proizvode od 100% prirodnog voća koje beru u svojim voćnjacima i otkupljuju od lokalnih kooperanata. Kvaliteta im je prepoznata i u zemlji i u svijetu, a najnovija priznanja, nakon Frankfurta i Lyona, došla su s prestižnog sajma IWSC u Londonu (Kajsija – zlatna, Šljivovica i Viljamovka – srebrna, Dunjevača – brončana medalja). Uskoro na tržište dolaze dva nova proizvoda, a u pripremi je i otvaranje suvremene kušaonice uz proizvodni objekt u Požegi, otkrio je mladi Šimić, nastavljajući s tri brata tradiciju koju su započeli otac i stric.

Vino uz žlicu - 5 Vino uz žlicu - 5 (Foto: Nikola Zoko)

Nakon što se nazdravilo s finim rakijama, uzvanike iz svijeta medija dočekali su zalogaji dobrodošlice: pašteta od pilećih jetrica, uz namaz od svježeg sira s vlascem, uz osvježavajući Cuccium brut, prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka, čije je ovo bilo premijerno predstavljanje. Spravljen je od 100% graševine, klasičnom metodom, i odležavan dvije godine na finim kvascima. Pjenušac je skladan i elegantnog tijela, harmonične svježine uz izraženo perlanje, a naziv je dobio po Cucciumu, rimskoj konjaničkoj utvrdi na području današnjeg Iloka.

Rižoto s biftekom i vrganjima bilo je prvo ‘konkretnije’ jelo, kojem je izvrsno parirala Malvazija 2023 iz istarske Vinarije Franc Arman. Vino je od grožđa s pozicije Narduči kraj Vižinade, svijetle slamnato žute boje sa zelenkastim nijansama. Ugodne je cvjetno-voćne arome, svježeg okusa i fino kiselkasta tako da se izvrsno stopila s majstorski pripremljenim rižotom. Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, njeguje obiteljsku tradiciju započetu još 1850. godine. Nastavili su tamo gdje je započeo djed Edoardo Arman, dovodeći do vrhunca spravljanje ‘dobrega vina’. Osim Malvazije, Armani su vrlo ponosni i na svoje Terane.

Iz Istre je stiglo i ekstra djevičansko maslinovo ulje Dolija iz maslinika u selu Veliki Vareški na jugoistočnoj obali poluotoka. Maslinarka Marija Vareško tamo uzgaja dvije tisuće stabala, nastavljajući obiteljsku tradiciju koju su započeli njezini djed i baka. Bilo je puno nadmudrivanja i borbe s njima da se maslinovo ulje počne proizvoditi na suvremen način. Na kraju su pobijedili mladost, stručnost i nova tehnologija, zahvaljujući čemu su ulja danas svježa, profinjena i harmonična, fluidna i bez masnog traga. To je prepoznalo i tržište, pa su njezina ulja nagrađivana širom svijeta, od New Yorka do Japana. Proizvodi pet monosortnih ulja (Buža, Bjelica, Rošinjola, Leccino, Pendolino) i jedan blend – Rafe.

Marija ne namjerava širiti nasade, jer samo tako, uz gušt i ljubav koje masline pružaju, može održati sadašnju vrhunsku kvalitetu ekstra djevičanskih ulja. U čaše na stalku točili su se: pjenušac Trs Cuccium brut, Franc Arman Malvazija 2023, Iločki podrumi Graševina 2023., Skaramuča Plavac mali Elegance 2019. Šoškić i Muškat žuti 2023.

Kavoljupci su, pak, imali prilike upoznati se s aromatičnim čarima kave Hausbrandt, koju distribuira tvrtka Ribili iz Rijeke. Ova kava ima bogatu povijest, brend je nastao prije više od 130 godina u Trstu, zahvaljujući austrijskom časniku trgovačke mornarice Hermannu Hausbrandtu. Tradiciju proizvodnje je kasnije nastavila obitelj Zanetti, koja uspješno zadržava poznatu kvalitetu Hausbrandt kave u svim proizvodima za HoReCa sektor, urede i kućanstvo.

Samo smo se nakratko udaljili od hrane, sve dok nije poslužen specijalitet kuće - janjeća kalja s povrćem. Našla se u idealnom spoju s vrhunskom Graševinom Iločkih podruma, ručno brane berbe 2023., s elitnog položaja Principovac. Vino je zlatno žute boje sa zelenkastim nijansama, a u aromi dominira zrelo voće s nježnim mednim notama. Harmonično je, puno i ugodne svježine, jakog tijela koje se moglo nositi sa slasnošću kuhane janjetine i povrća.

Plavac mali Elegance 2019 iz Vinarije Skaramuča s Pelješca našao se u društvu brudeta od sipica s palentom na žaru. ‘Kralj crnih vina’ s položaja Pelješke župe bogatog je okusa i skladnog mirisa, na poseban način oslikavajući podneblje u kojem nastaje. Tamne je rubinsko crvene boje, razvijenog voćnog mirisa i moćnog tijela. Ovaj spoj jela i vina proglašen je najboljim u neformalnoj anketi provedenoj među novinarskim poznavateljima dobre hrane i kapljice.

Za kraj, kako to obično biva, poslužen je desert: tiramisu, uz koji se svima svidio Muškat žuti 2023 iz plešivičke Vinarije Šoškić. Poluslatki Muškat prava je simfonija slatkih nota i bogatih aroma, nastao od ručno branih i pažljivo selektiranih bobica grožđa s položaja Gorička. Vino je elegantno, nježne mineralnosti, slamnato žute boje, a dominiraju arome žutih ruža, cvjetnog meda i suhih sultana grožđica. Moćnog je intenziteta okusa, ali harmonično te ostavlja slasnu i užitnu trajnost.

U samom finalu ugodnog druženja uz vrhunska vina i jela, vlasnik restorana Antonio Križić pohvalio se kućnim uratkom – blago alkoholnim likerom Botanist (19%). U destilatu fine viljamovke u idealnom omjeru našle su se arome kadulje, limuna i cvjetnog meda. 

Eko box: Rješenje za morski otpad na otoku Mljetu Ekološke kutije na Mljetu - 3 Ekološke kutije na Mljetu - 1 Ekološke kutije na Mljetu - 2 +0 Nacionalni park Mljet

  • #vino uz žlicu
  • #botanist
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Teška prometna nesreća u Zagorju: Jedna osoba poginula, još dvije ozlijeđene
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća u Zagorju: Dvije osobe mrtve, jedna prevezena u bolnicu
Britanija šalje pomoć u Belgiju radi zaustavljanja incidenata s dronovima
BESPILOTNE LETJELICE
Svjetska sila hitno šalje pomoć državi EU-a: "Poslat ćemo ljude i opremu"
Kamioni s posebnim senzorima prepoznaju pogrešno odvojen otpad
AI u Njemačkoj
Kazne za građane: Kamioni prepoznaju pogrešno odvojen otpad
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Splitska tiktokerica Dženifer Džoni na zagrebačkoj špici
iznenadila prolaznike
Tko je Splićanka koja je hit na TikToku, a čije su cipele na zagrebačkoj špici ukrale sav show?
zdravlje
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Važno!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
bez posla je
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
Poraz Dinama u Puli prelomio: Zvonimir Boban sazvao hitan sastanak stožera
Odmah ujutro
Poraz u Puli prelomio: Zvonimir Boban sazvao hitan sastanak stožera Dinama
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Kata Dizalica
KAKVA ENERGIJA!
Ova je skupa! Kata Dizalica digla na noge cijeli studio! Jeste li i vi zaplesali?
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkriti ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
putovanja
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
sve
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Vino uz žlicu - 5
Thai Me Up by Lira

"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu

Vino uz žlicu ovoga puta je pokazao gostima da se izvrsno mogu spojiti egzotična tajlandska jela i nimalo obična, vrhunska hrvatska vina... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close