Kineziolog Daniel Lončar i profesionalni vatrogasac Ranko Dragičević još sitno broje do svoje avanture u kojoj će gaziti surovim kilometrima Velebita, Dinare, Biokova i drugih hrvatskih planina. Ne toliko zbog ljepota Lijepe Naše niti da iskušaju svoje granice nego da pomognu onima kojima je to potrebno – Bračkim Pupoljcima.

Daniel i Ranko pokrenuli su humanitarnu akciju “1100 kilometara za 1100 terapija”, kako bi osigurali stabilnost rada udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju, Brački pupoljci. Udruga je to koja godinama pruža tisuće besplatnih sati terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču, a koja je preklani uspješno promijenila čak i jedan zakon kako bi pomogla svojim korisnicima. U humanitarnu pustolovinu krenut će iz Pule 20. ožujka, duž Via Adriatica rute, podijeljene u ukupno 13 etapa, sve do Prevlake.

Tijekom narednih 50-ak dana, koliko će dečkima trebati da prođu cijelu rutu, moći ćete po etapama pratiti gdje su točno, koliko se novca prikupilo, koliko je sati terapija osigurano, i još mnogo toga, putem internet stranice akcije i društvenih mreža. Daniel i Ranko preći će 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine i ukupno 1100 kilometara da bi prikupili sredstva za 1100 sati terapije u udruzi Brački pupoljci.

Osim što je kineziolog, Daniel Lončar je i planinar, ronioc, padobranac, maratonac, svjetski putnik te – ironman triatlonac. U svojem trkačkom CV-ju ima i Ironman utrku iz 2016. godine, kada je položio ogroman test fizičke žilavosti i mentalne snage. Vatrogasac Ranko Dragičević je planinar, triatlonac, ali kako kaže, prije i nakon svega suprug i otac dvije djevojčice, koji sebi voli zadavati (i uspješno ispunjavati) ekstremne ciljeve, pripremati se i trenirati kako bi ih i ostvario, natjecati se sa samim sobom i svojim umom.

Via Adriatica kojim će krenuti Daniel i Ranko je jedinstveni pješački put koji spaja prirodne i kulturne specifičnosti jadranskog podneblja. Staza je zamišljena kao ravna linija koja povezuje atraktivne planinarske lokacije duž jadranske obale, odnosno kombinacija postojećih označenih planinarskih putova, šumskih cesta, poljskih puteva te nešto lokalnih cesta s neznatnim prometom. Ekipa iz PD AktivNatura nastojala je izbjegavati veća naseljena mjesta kako bi putnici proveli što više moguće vremena u prirodi, a staza istovremeno pruža i mnoge opcije za posjet zanimljivostima u blizini koje su udaljene od najviše par sati. Pokretač ideje je Srećko Vukov, ‘motor’ i ‘idejni vođa’ Pustolovno ekološke udruge Aktivnatura, a u tome su mu pomogli članovi udruge kojih ima oko sto.

“Kad sam prvi put čuo za Via Adriaticu, odmah mi je bila želja sudjelovati na nečemu tako velikom i moćnom kao što je ta staza, najveća dugometražna staza u Hrvatskoj duljine 1100km, koja prolazi preko najviših vrhova u Hrvatskoj i povezuje neka od najljepših mjesta na svijetu. U isto vrijeme bio sam pun ushita i divljenja, ali i tužan zbog nemogućnosti odlaska na taj put koji zaposlenom, obiteljskom čovjeku zbog svog trajanja ostaje samo nedostižan cilj” priča nam Ranko.

Brački pupoljci su udruga koja okuplja roditelje i djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču. Udruga organizira individualne i grupne terapije, senzornu integraciju i druge programe za djecu, a roditeljima pruža savjetodavnu i psihološku podršku. Programi udruge doprinose rehabilitaciji, osposobljavanju i pripremi djece s raznim teškoćama za aktivno sudjelovanje u društvu, uključivanje u vrtiće i škole u njihovim bračkim mjestima.

Zbog specifičnosti života na otoku i udaljenosti specijaliziranih ustanova, cilj udruge je osigurati defektologa, neurofeedback tretmane, logopeda, fizioterapeuta i druge stručnjake koji provode terapiju koja je neophodna za razvoj i napredak djece s poteškoćama u razvoju. Udruga Brački pupoljci s otoka Brača godišnje organizira oko 3200 sati besplatnih terapija za djecu s teškoćama.

Djeci tako, zahvaljujući ovoj udruzi, na raspolaganju potpuno besplatno stoje logoped, defektolog, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog. No, da bi te vrijedne usluge i dalje ostale dostupne i besplatne, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada udruge. Podržite humanitarnu akciju 1100 kilometara za 1100 terapija, a sve o tome kako možete pomoći doznajte na stranici udruge.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju