„Već sam kao mladić želio pisati, no ubrzo sam shvatio da nisam dobar u izmišljanju priča, moram vlastitim životom iskusiti avanturu kako bih ju pretočio u knjigu. Primijetio sam i kako priča može oživjeti tek onda kada ima jedan ključan faktor, a to su ljudi. Prije prvog koraka na ruti Via Adriatica u sklopu humanitarne akcije „1100 kilometara za 1100 terapija”, mislio sam da će me najviše fascinirati prirodne ljepote Hrvatske – i jesu, no ispalo je da su najveći dojam na mene ostavili pojedinci. Čovjek za čovjeka, čovjek za djecu, djeca za ispunjenje čovjekova srca – to je misao vodilja prožeta čitavom knjigom”, kazao je Ranko Dragičević na današnjoj promociji svoje knjige Srcem kroz planine održanoj u Zagrebu.

Humanitarna akcija, sada zauvijek zapisana i pretočena u knjigu, pokrenuta je kako bi oko 3200 sati terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču ostalo besplatno. Potaknuti pothvatom Ranka Dragičevića i Daniela Lončara, svi zainteresirani građani mogli su sponzorirati kilometre i tako donirati sredstva Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci“. Akcija je odjeknula čitavom zemljom prikupivši tako 169.800 kuna čime je osigurano čak 1.700 besplatnih terapija.

Na svoj put, rutom Via Adriatica, dvojica avanturista krenula su 20. ožujka 2021. s rta Kamenjak u Istri. Na rt Oštra na poluotoku Prevlaka, ujedno i odredište same rute, stigli su 7. svibnja 2021. U tom periodu prošli su planinarski put koji spaja prirodne i kulturne specifičnosti jadranskog podneblja, a koji se sastoji od 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine i ukupno 1100 kilometara. Više o akciji može se pronaći na web stranici 1100kilometara.com.

„Velika mi je čast što smo od samog početka uključeni u realizaciju ove nevjerojatne humanitarne kampanje. Prateći Ranka i Daniela u stopu i čekajući njihove popodnevne ili večernje izvještaje s rute bilo je kao u nekom napetom holivudskom filmu. Posebno sam ponosan i na to što je ovo već druga kampanja unutar godinu dana usmjerena ka pomoći jednoj od najranjivijih skupina našeg društva, djeci s teškoćama u razvoju iz naše prijateljske udruge „Brački pupoljci”. Nadam se da će u ovoj knjizi i ostali nesebični pojedinci pronaći motivaciju da pomognu svojim najbližima te da mijenjaju naše društvo nabolje. Ako nećemo mi, tko će?”, poručio je Gordan Turković, komunikacijski stručnjak i izvršni direktor agencije CTA komunikacije koja je pružila komunikacijsku podršku ovom humanitarnom pothvatu.

Budući da se akcija sastojala od 13 etapa koje simbolično predstavljaju 13 izazova s kojima se roditelji djece s teškoćama u razvoju suočavaju, knjiga prati taj slijed i objašnjava svaku etapu kroz 49 poglavlja, točnije, 49 dana planinarenja. Pored Rankove prezentacije knjige i opisa situacija s terena, nazočnima se obratio i idejni začetnik rute Via Adriatica, pustolov Srećko Vukov, objasnivši motivaciju iza njenog nastanka i značaj zajednice koju okuplja. Čitav program moderirala je glazbenica i radijska voditeljica Gina Victoria Damjanović, a dodatak promociji knjige bila je izložba fotografija nastala tijekom humanitarnog pohoda.

Knjiga Srcem kroz planine može se naručiti preko Facebook i Instagram profila autora Ranka Dragičevića po cijeni od 120 kuna. Dio prihoda od prodaje ponovo će biti odvojen za Udrugu roditelja djece s teškoćama u razvoju „Brački pupoljci”.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju