Od osvjetljenja do fontova i arhitekture, na aerodromima ništa nije slučajno -projektirano je tako da utječe na ponašanje i raspoloženje. Bilo da se putnici opuste, sigurno stignu do svojeg izlaza na vrijeme, a po mogućnosti i kupe što više po putu.

Pogled na pistu

Tajna je dobrog aerodroma u jednostavnu snalaženju hodnicima tako da putnici ne lutaju i ne kasne. Ako vide pistu, lakše će se orijentirati pa su zbog toga velike staklene stijene sasvim uobičajen dio aerodromske arhitekture. Nove zračne luke imaju pogled na pistu i avione odmah nakon sigurnosnog pregleda, a ponegdje i prije.

Ujednačeni natpisi

Natpisi koji ukazuju na izlaze gotovo su u svim slučajevima pisani jednim od triju fontova: Helvetica, Frutiger i Clearview odlično se vide iz daljine, za razliku od vitičastih i ne toliko čitkih serifnih. Znakovi su osmišljeni tako da se mogu vidjeti i s 35 metara udaljenosti. Stručnjaci tvrde da jasni natpisi utječu na osjećaj sigurnosti i bez obzira na to što nismo uvijek toga svjesni, naša podsvijest sve bilježi.

Aerodrom Aerodrom (Foto: Getty Images)

Dovoljno sunca

Novi aerodromi imaju što je moguće više prozora i staklenih površina, čak i u trgovinama. Razlog je tome činjenica da putnici izbjegavaju mračne prostore i prije će se vrzmati između dobro osvijetljenih polica.

Vidimo se kraj skulpture?

Velike skulpture na aerodromima najbolji su lijek protiv sterilnog okruženja betona, stakla i čelika. No umjetnička djela ne zauzimaju prostor samo zato da bi uljepšale interijere. Arhitekti su ih ukomponirali u prostor kako bi se putnici lakše snalazili.

Goleme skulpture odličan su orijentir, mjesto za nalaženje sa suputnicima, ali i ukras koji potiče ljude da se osjećaju ugodno, a samim time i potroše novac u trgovinama. Jednaku ulogu imaju i tepisi koji na nekim dijelovima prekrivaju hladne podove.

Airbus A350A Zanimljivosti Za 30 sekundi! Putnički avion koji polijeće "vertikalno" poput vojnog lovca

Dobro došli, roboti!

Sat više na aerodromu znači otprilike 50 kuna više zarade po osobi, smatraju analitičari. Zbog toga je sve što može biti automatizirano, a najmoderniji aerodromi sve manje prepuštaju službenicima i zamjenjuju ih strojevima. Prema jednom od istraživanja, za svakih 10 minuta koje putnik potroši na sigurnosnom pregledu, troši 30 posto manje u trgovini, zbog čega se intenzivno radi na ubrzavanju pregleda prtljage.

Grand Canyon: 10 stvari koje morate znati o "100 godina starom" čudu prirode Grand Canyon - 4 Grand Canyon - 2 Grand Canyon - 3 +1 Grand Canyon - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju