Krajem prošlog mjeseca na kongresu Innovation and Leadership in Aerospace (ILA) u Berlinu pokazana je snaga nove generacije putničkih i inih zrakoplova. Najviše pozornosti izazvalo je gotovo vertikalno uzlijetanje Airbusova modela A350-900XWB.

I to ne bi bilo ništa čudno da ovdje nije riječ o putničkom avionu, a ne vojnom lovcu. Štoviše, u avion A350-900XWB stane 325 putnika, a njime se koriste već aviokompanije poput Delta Air Linesa iz Sjedinjenih Američkih Država, Finnaira iz Finske i Qatar Airwaysa iz Katara.

Trup zrakoplova napravljen je od plastike ojačane karbonskim vlaknima, što je materijal koji se lakše održava, bolje odolijeva koroziji te usporava izgaranje goriva.

Gotovo vertikalno uzlijetanje ovog zrakoplova objavljeno je na YouTube profilu Cargospotter te je pregledano više od 800.000 puta. Video je izazvao i brojne komentare.

I dok su jedni impresionirani snagom Airbusova modela A350-900XWB te vještinom pilota, drugi su priznali da nije riječ o nekom velikom uspjehu.

"Ja sam umirovljeni zrakoplovni inženjer. Uzmite bilo koji prazni avion s dovoljno goriva za polijetanje i slijetanje, i svaka će letjelica moći izvesti ovu vrstu polijetanja," tvrdi komentator s nadimkom DutchBoy 2018.

Je li riječ o spektakularnom načinu polijetanja, prosudite sami gledajući video Cargospottera s YouTubea.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju