• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

5 slatkih razloga zbog kojih treba posjetiti Toskanu

U Sieni se svakoga dana peku kolačići kao na Božić, a gotovo da nema slastičarnice ili kafića koji ne miriše na cimet, naranče, muškatni oraščić i bademe.

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 3.01.2018 10:19 komentari
viber Created with Sketch.
Siena - 2
Siena - 2 (Foto:Sandra Rončević)

Galerija Siena - 2 7 Siena - 1 7 Ponešto za svakoga 7 Najpoznatiji u Toskani 7

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta


Ako ste se ikad uputili u Toskanu, sigurno niste zaobišli Sienu i okolicu. Siena nije samo srednjevjekovni dragulj arhitekture, slikarstva, kiparstva, umjetnosti općenito, već je i poznato gastronomsko središte. Poznata po svojim vinima, uljima, rakijama, kobasicama i suhomesnatim proizvodima, a posebno po raznovrsnim suhim kolačićima koji svoje korjene vuku još iz srednjovjekovlja.

Siena svake godine poziva milijune turista na šetnju njezinim ulicama, na Palio (trku na konjima koja se dvaput godišnje odvija na jednom od najljepših trgova na svijetu Piazzi del Campo) i na uživanje u lokalnoj gastronomiji.

Skoro da nema slastičarnice ili bara u Sieni i okolici koji ne miriši na cimet, naranče, korijandar, muškatni oraščić i bademe, i koji ne nudi najpoznatije sijenske kolače znane kao ricciarelli, cavallucci, panforte, panpepato i cantucci. Nekad su se jeli samo u blagdansko vrijeme, od Božića do Nove godine, a danas se mogu naći u ponudi tijekom cijele godine.

Ponešto za svakoga Ponešto za svakoga (Foto: Sandra Rončević)

Medeni cavallucci

Ovi suhi kolači nepravilnog oblika svoju korjene vuku iz 14. stoljeća kad je Siena bila na vrhuncu svoje trgovačke i ekonomske moći, iz vremena kad su se u bogatoj Sieni lako mogli naći začini iz dalekih zemalja, poput cimeta, muškatnog oraščića, korijandra, kandirane korice cedra i anisa. Rade se od brašna, meda, komadića oraha, kandirane korice naranče ili cedra, uz dodatak sjemenki anisa, ponakda i praha đumbira, i jedna su od najstarijih slastica grada Siene. Svoje ime duguju konjima (tal. cavallo, konj), odnosno postajama u kojima su se mijenjali konji s putničkim kočijama jer su se upravo tamo nudili za okrjepu kako ljudima koji su upravljali konjima koji vuku kočije (tal. cavallai), tako i umornim putnicima. Najbolji način za njihovu konzumaciju jest umakanje u Vin Santo, tradiconalno toskansko desertno vino (rade ga i na području Umbrije), vrlo slično našem prošeku.

> 4 sastojka, 1 pećnica i malo vremena: Recept za kruh koji se ne mijesi

Aromatični ricciarelli

Napravljeni od fino mljevenih badema, šećera, korice naranče i bjelanjaka, izgledom podsjećaju na zrno riže, izborane površine, uvaljani u šećer u prahu, ricciarelli su jedni od onih kolačića kojima teško možete odoljeti, posebno ako volite bademe i okus marcipana. Neka vas ne zavara njihova gruba vanjština, iznutra su prekrasno meki i aromatični. Kao i većina srednjevjekovnih kolača, rade se tek od nekoliko sastojka, jednostavnog su oblika, a danas se prodaju pojedinačno, na vaganje ili pakirani u prekrasne kutije. Čini se da potječu iz 16. stoljeća, da su prvi napravljeni u gradiću Poggibonsi koji se nalazi nedaleko Siene, u kojem još i dan-danas postoji povijesna drogerija u kojoj se prodaje smjesa za ove kolače u njihovoj izvornoj verziji. Za ove kolačiće ja potrebno malo više vremena jer ih je po tradicionalnom receptu potrebno umijesiti dan-dva ranije i pustiti da smjesa odstoji prije samog pečenja. No neka vas to ne obeshrabri, vrlo lako ih možete i sami napraviti kod kuće, kliknite na recept.

Tvrdi kolač Tvrdi kolač (Foto: Sandra Rončević)

Panforte i panpepato

Kako mu i samo ime govori, ovaj tvrdi kolač (a ne kruh), napravljen od badema, meda i začina jedan je od najtipičnijih božićnih kolača. Zovu ga božićnim začinjenim, slatkim kruhom (tal. pane, kruh), iako s kruhom nema skoro pa nikakve veze, osim možda forme. Slaže se u okruglu formu, doduše najsličniju torti i reže na kriške. Priča kaže da je prvi ovakav kolač u srednjem vijeku napravila časna sestra Berta umijesivši neku vrstu pogače napravljenu od brašna, meda, kandiranog voća, orašastih plodova, cimeta, anisa, đumbira i muškatnog oraščića. U čast kraljice Margherite di Savoia, ovaj se kolač po prvi put posipao šećerom u prahu kad je kraljica 1879. godine posjetila Sienu kako bi sudjelovala na Paliu. Od tada kolač nosi i naziv Panforte Margherita. Danas ovaj kolač možete probati u skoro izvornoj formi, istog okusa, ali postoji i verzija s čokoladom. Čokoladna verzija ovog kolača zove se panpepato, dodatno je začinjena paprom i kakaom u prahu.

Najpoznatiji u Toskani Najpoznatiji u Toskani (Foto: Sandra Rončević)

Vino i cantucci 

Osim što su najpoznatiji suhi kolači u Toskani, cantucci ili cantuccini dobro su poznati i na našim prostorima jer su odavno rasprostranjeni izvan granica Italije. Svaka zona unutar Toskane ima neki svoj recept, a sijenska verzija koristi slatke bademe (nekad prije rasprostranjene svuda po okolici Siene). Radi se o kolačićima koji su tipični biscotti (tal. dvaput pečeni). Rade se od brašna, šećera, jaja, korice naranče, vanilije i grubo sjeckanih ili cijelih badema. Smjesa se dobro izmiješa, formiraju se dva ili tri valjka koja se peku nekih 15-20 minuta, potom se izvade iz pećnice, malo ohlade, režu se na 1 cm debele kriške i vraćaju se u pećnicu na dodatnih 5-6 minuta. Poput cavalluccija, jedu se umočeni u Vin Santo. Trebate recept? Evo ga!

Siena Siena (Foto: Sandra Rončević)

I na kraju copate

Možda najmanje poznate sijenske slastice, no nikako manje slasne zovu se copate. Poznate su od davnih vremena, kad su ih radile isključivo časne sestre u samostanima, posebno Karmelićanke. No priča kaže da su ih na svjetlo dana iznijele časne sestre iz Moncelsa, iz Siene, koje su ih poklanjale najdarežljivijim posjetiteljima samostana. Naime, radi se o nekoj vrsti punjenih hostija. Punjenje je od meda, oraha, šećera i tostiranih badema. I dan-danas mogu se kupiti u sijenskim slastičarnicama i barovima, a zovu ih zalogajem iz raja.

Sijenske slastice baš poput Siene, osvajaju svojom jednostavnošću, svojom tradicijom, svojom posebnom pričom. Vjerujem da svi vi koji ste već lutali Sienom imate svoje omiljene okuse, a vi koji još niste, kad dođete u Sienu sjetite se ući u neki od mnogobrojnih barova i uz kavu obavezno naručite jedan kolačić. Poželjet ćete barem još jedan. I kutiju za ponijeti kući.

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook stranici i Instagram profilu.

  • #što kuhati
  • #siena
  • #sandra rončević
  • #slastice
  • #toskana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
show
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Ovo poznato skijalište će pucati po šavovima: Kasni nova žičara koja ide iz centra grada
BIT ĆE KAOS
Ovo poznato skijalište pucat će po šavovima: Stižu tisuće ljudi, a nije sve spremno
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Picadillo
Hit s mljevenim mesom

Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave

Ovo se jelo priprema brzo, u jednoj tavi, a jednom kad ga napravite, lako ćete ubuduće improvizirati sa sastojcima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Picadillo Hrana i piće
    Hit s mljevenim mesom

    Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave

  • Juha od leće i parmezana Hrana i piće
    Jednostavno

    Juha od leće i parmezana: Topla, gusta i mirisna utjeha "na žlicu"

  • Svinjski odresci u umaku od luka i piva Hrana i piće
    Umak iz raja

    Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close