• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

5 slatkih razloga zbog kojih treba posjetiti Toskanu

U Sieni se svakoga dana peku kolačići kao na Božić, a gotovo da nema slastičarnice ili kafića koji ne miriše na cimet, naranče, muškatni oraščić i bademe.

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 3.01.2018 10:19 komentari
viber Created with Sketch.
Siena - 2
Siena - 2 (Foto:Sandra Rončević)

Galerija Siena - 2 7 Siena - 1 7 Ponešto za svakoga 7 Najpoznatiji u Toskani 7

U trendu K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane


Ako ste se ikad uputili u Toskanu, sigurno niste zaobišli Sienu i okolicu. Siena nije samo srednjevjekovni dragulj arhitekture, slikarstva, kiparstva, umjetnosti općenito, već je i poznato gastronomsko središte. Poznata po svojim vinima, uljima, rakijama, kobasicama i suhomesnatim proizvodima, a posebno po raznovrsnim suhim kolačićima koji svoje korjene vuku još iz srednjovjekovlja.

Siena svake godine poziva milijune turista na šetnju njezinim ulicama, na Palio (trku na konjima koja se dvaput godišnje odvija na jednom od najljepših trgova na svijetu Piazzi del Campo) i na uživanje u lokalnoj gastronomiji.

Skoro da nema slastičarnice ili bara u Sieni i okolici koji ne miriši na cimet, naranče, korijandar, muškatni oraščić i bademe, i koji ne nudi najpoznatije sijenske kolače znane kao ricciarelli, cavallucci, panforte, panpepato i cantucci. Nekad su se jeli samo u blagdansko vrijeme, od Božića do Nove godine, a danas se mogu naći u ponudi tijekom cijele godine.

Ponešto za svakoga Ponešto za svakoga (Foto: Sandra Rončević)

Medeni cavallucci

Ovi suhi kolači nepravilnog oblika svoju korjene vuku iz 14. stoljeća kad je Siena bila na vrhuncu svoje trgovačke i ekonomske moći, iz vremena kad su se u bogatoj Sieni lako mogli naći začini iz dalekih zemalja, poput cimeta, muškatnog oraščića, korijandra, kandirane korice cedra i anisa. Rade se od brašna, meda, komadića oraha, kandirane korice naranče ili cedra, uz dodatak sjemenki anisa, ponakda i praha đumbira, i jedna su od najstarijih slastica grada Siene. Svoje ime duguju konjima (tal. cavallo, konj), odnosno postajama u kojima su se mijenjali konji s putničkim kočijama jer su se upravo tamo nudili za okrjepu kako ljudima koji su upravljali konjima koji vuku kočije (tal. cavallai), tako i umornim putnicima. Najbolji način za njihovu konzumaciju jest umakanje u Vin Santo, tradiconalno toskansko desertno vino (rade ga i na području Umbrije), vrlo slično našem prošeku.

> 4 sastojka, 1 pećnica i malo vremena: Recept za kruh koji se ne mijesi

Aromatični ricciarelli

Napravljeni od fino mljevenih badema, šećera, korice naranče i bjelanjaka, izgledom podsjećaju na zrno riže, izborane površine, uvaljani u šećer u prahu, ricciarelli su jedni od onih kolačića kojima teško možete odoljeti, posebno ako volite bademe i okus marcipana. Neka vas ne zavara njihova gruba vanjština, iznutra su prekrasno meki i aromatični. Kao i većina srednjevjekovnih kolača, rade se tek od nekoliko sastojka, jednostavnog su oblika, a danas se prodaju pojedinačno, na vaganje ili pakirani u prekrasne kutije. Čini se da potječu iz 16. stoljeća, da su prvi napravljeni u gradiću Poggibonsi koji se nalazi nedaleko Siene, u kojem još i dan-danas postoji povijesna drogerija u kojoj se prodaje smjesa za ove kolače u njihovoj izvornoj verziji. Za ove kolačiće ja potrebno malo više vremena jer ih je po tradicionalnom receptu potrebno umijesiti dan-dva ranije i pustiti da smjesa odstoji prije samog pečenja. No neka vas to ne obeshrabri, vrlo lako ih možete i sami napraviti kod kuće, kliknite na recept.

Tvrdi kolač Tvrdi kolač (Foto: Sandra Rončević)

Panforte i panpepato

Kako mu i samo ime govori, ovaj tvrdi kolač (a ne kruh), napravljen od badema, meda i začina jedan je od najtipičnijih božićnih kolača. Zovu ga božićnim začinjenim, slatkim kruhom (tal. pane, kruh), iako s kruhom nema skoro pa nikakve veze, osim možda forme. Slaže se u okruglu formu, doduše najsličniju torti i reže na kriške. Priča kaže da je prvi ovakav kolač u srednjem vijeku napravila časna sestra Berta umijesivši neku vrstu pogače napravljenu od brašna, meda, kandiranog voća, orašastih plodova, cimeta, anisa, đumbira i muškatnog oraščića. U čast kraljice Margherite di Savoia, ovaj se kolač po prvi put posipao šećerom u prahu kad je kraljica 1879. godine posjetila Sienu kako bi sudjelovala na Paliu. Od tada kolač nosi i naziv Panforte Margherita. Danas ovaj kolač možete probati u skoro izvornoj formi, istog okusa, ali postoji i verzija s čokoladom. Čokoladna verzija ovog kolača zove se panpepato, dodatno je začinjena paprom i kakaom u prahu.

Najpoznatiji u Toskani Najpoznatiji u Toskani (Foto: Sandra Rončević)

Vino i cantucci 

Osim što su najpoznatiji suhi kolači u Toskani, cantucci ili cantuccini dobro su poznati i na našim prostorima jer su odavno rasprostranjeni izvan granica Italije. Svaka zona unutar Toskane ima neki svoj recept, a sijenska verzija koristi slatke bademe (nekad prije rasprostranjene svuda po okolici Siene). Radi se o kolačićima koji su tipični biscotti (tal. dvaput pečeni). Rade se od brašna, šećera, jaja, korice naranče, vanilije i grubo sjeckanih ili cijelih badema. Smjesa se dobro izmiješa, formiraju se dva ili tri valjka koja se peku nekih 15-20 minuta, potom se izvade iz pećnice, malo ohlade, režu se na 1 cm debele kriške i vraćaju se u pećnicu na dodatnih 5-6 minuta. Poput cavalluccija, jedu se umočeni u Vin Santo. Trebate recept? Evo ga!

Siena Siena (Foto: Sandra Rončević)

I na kraju copate

Možda najmanje poznate sijenske slastice, no nikako manje slasne zovu se copate. Poznate su od davnih vremena, kad su ih radile isključivo časne sestre u samostanima, posebno Karmelićanke. No priča kaže da su ih na svjetlo dana iznijele časne sestre iz Moncelsa, iz Siene, koje su ih poklanjale najdarežljivijim posjetiteljima samostana. Naime, radi se o nekoj vrsti punjenih hostija. Punjenje je od meda, oraha, šećera i tostiranih badema. I dan-danas mogu se kupiti u sijenskim slastičarnicama i barovima, a zovu ih zalogajem iz raja.

Sijenske slastice baš poput Siene, osvajaju svojom jednostavnošću, svojom tradicijom, svojom posebnom pričom. Vjerujem da svi vi koji ste već lutali Sienom imate svoje omiljene okuse, a vi koji još niste, kad dođete u Sienu sjetite se ući u neki od mnogobrojnih barova i uz kavu obavezno naručite jedan kolačić. Poželjet ćete barem još jedan. I kutiju za ponijeti kući.

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook stranici i Instagram profilu.

  • #što kuhati
  • #siena
  • #sandra rončević
  • #slastice
  • #toskana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa i krumpira
Jednostavno i fino
Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa
Divna torta od bjelanjaka, šećera i mandarina koju morate probati
Imamo recept
Pavlova od mandarina: Legendarna slastica u jesenskoj verziji koju morate probati
Plutanje među santama leda hit
Najbolje
Ova turistička atrakcija nije za zimogrozne! Plutanje među ledom veliki je hit na sjeveru Europe
Dvorac Trosky u Češkoj
Djevica i starica
Ruševine ovog dvorca postale su veliki turistički hit među mlađima od 25 godina, a evo i zašto
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Britanija šalje pomoć u Belgiju radi zaustavljanja incidenata s dronovima
BESPILOTNE LETJELICE
Svjetska sila hitno šalje pomoć državi EU-a: "Poslat ćemo ljude i opremu"
Milorad Pupovac komentirao zahtjev za odgodu izložbe u Vukovaru
Komentirao izložbu
Pupovac otkrio da je otkazan još jedan događaj: "Krenulo je tako da sve može smetati"
Teška prometna nesreća u Zagorju: Jedna osoba poginula, još dvije ozlijeđene
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća u Zagorju: Dvije osobe mrtve, jedna prevezena u bolnicu
show
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Splitska tiktokerica Dženifer Džoni na zagrebačkoj špici
iznenadila prolaznike
Tko je Splićanka koja je hit na TikToku, a čije su cipele na zagrebačkoj špici ukrale sav show?
zdravlje
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Važno!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
zabava
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Prioriteti!
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
sport
Joško Jeličić: "Ovo je najgori potez dosad u SHNL-u. Treba ga biti sramota"
Zgrožen ponašanjem
Joško Jeličić: "Ovo je najgori potez dosad u SHNL-u. Treba ga biti sramota"
Poraz Dinama u Puli prelomio: Zvonimir Boban sazvao hitan sastanak stožera
Odmah ujutro
Poraz u Puli prelomio: Zvonimir Boban sazvao hitan sastanak stožera Dinama
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
tv
Supertalent: Sedmu epizodu Supertalenta obilježio niz neočekivanih nastupa!
ZABAVILI!
Sedmu epizodu Supertalenta obilježio niz neočekivanih nastupa!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Kata Dizalica
KAKVA ENERGIJA!
Ova je skupa! Kata Dizalica digla na noge cijeli studio! Jeste li i vi zaplesali?
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
putovanja
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Dvorac Trosky u Češkoj
Djevica i starica
Ruševine ovog dvorca postale su veliki turistički hit među mlađima od 25 godina, a evo i zašto
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
sve
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Joško Jeličić: "Ovo je najgori potez dosad u SHNL-u. Treba ga biti sramota"
Zgrožen ponašanjem
Joško Jeličić: "Ovo je najgori potez dosad u SHNL-u. Treba ga biti sramota"
Musaka od kiselog kupusa i krumpira
Jednostavno i fino

Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

Ova musaka od kiselog kupusa i krumpira jednostavno može postati i vegetarijanska – samo preskočite kobasice. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Musaka od kiselog kupusa i krumpira Hrana i piće
    Jednostavno i fino

    Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa

  • Čomlek - ilustracija Hrana i piće
    (Ohridski) čomlek

    Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)

  • Pileće okruglice s ricottom Hrana i piće
    Za pola sata

    Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close