Na festivalu popularne hrvatske slastice u Jaškovu kraj Ozlja kuhari Stevo Karapandža i Branko Ognjenović nisu imali nimalo lak posao. Kušali su, mirisali, provjeravali i ocjenjivali štrudle koje su pripremali amateri i profesionalni kuhari kako bi odabrali najbolje.



Prvo mjesto u kategoriji amatera osvojio je tim Suncokreti, a u kategoriji profesionalaca Hotel Amarilis. Ako ste propustili natjecanje u Jaškovu, još uvijek imate priliku sudjelovati na reprizi. Ambasadorica štrudle iz Jaškova, teta Marica, već u četvrtak, 7. rujna u Zagrebu ima radionicu "Kako se radi Guiness štrudla" na manifestaciji Sa susjedima kod sata, a do natjecanja iduće godine pripremite se uz savjete Steve Karapandže.

> 50 nijasni štrudle: Festival zbog kojeg svi žele posjetiti Jaškovo


"Imajte na umu da je tijesto za savijače jako osjetljivo pa u prostoriji u kojoj ga radite ne smije biti niti prevruće, a niti prehladno kako se ne bi osušilo i počelo pucati. Tijesto treba razvući što tanje tako da se vide jagodice prstiju", kaže Stevo Karapandža

Karapandžin je moto da se u kuhinji ništa ne baca, odnosno valja iskoristiti sve što se iskoristiti može. 

"Krajeve štrudle nemojte baciti nego sačuvajte za pripremu novih jela. Tako primjerice od viška tijesta napravite krpice i poslužite ih sa zeljem, uz gulaš ili u finoj domaćoj juhi ili dodajte brašna i naribajte sitnu tjesteninu", kaže Stevo. 

Kraljica štrudli je bez sumnje jabuka. Prilikom kupnje odaberite vrstu jabuke koja nije prekisela. Niste li sigurni, radije odaberite slađu nego kiseliju vrstu.

> U samo nekoliko koraka do prefinih zagrebačkih štrukli

Nadjev možete poškropiti likerima. Odličan je izbor calvados, liker od jabuke ili grand marnier kojem aromu daje naranča. Mirisan dodatak je i cimet, ali nemojte pretjerati jer je kao i muškatni oraščić, u velikim količinama štetan. Štrudlu poslužite uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje.

Nemate li vremena razvlačiti tijesto za štrudlu, osim kupovnih kora možete se inspirirati i tirolskim receptom koji se priprema od lisnatog tijesta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju