Rahlo ili kompaktno meso? Brzi dodaci iz vrećice ili sporija, ali konkretnija – domaća šalša? Minimalizam začina ili „šarf“ umak koji čini slasne potočiće u izdubljenom pireu. Svatko puni paprike na svoj način, prema obiteljskom receptu koji kao da je upisan u genetski kod. Gotovo kao da se prenosi kao boja očiju ili kose s koljena na koljeno. Samo naša mama ili baka kuha najbolje, ostale „mogu proći“ kad nam zatreba injekcija utjehe, podsjetnik na vremena kad se kuhalo dugo, s onim što se imalo - i žvakalo sporije. No ljeto ne miriše na punjene paprike samo kod kuće.

Najizglednije je da ćete te debeljuškaste kraljice ljeta pronaći u restoranima gdje nema ni govora o pjenicama i tekućem dušiku ili mikrozelenju na jestivom cvijeću. Iako im je vrhunac sezone nešto kasnije već sad se marljivo ispisuju kredom ploče ili tipkaju tjedni jelovnici po Facebooku. Budući da ih najčešće nema na stalnoj ponudi, ponekad treba staviti „živce u kanticu“ i premostiti apstinencijsku krizu tjedan do dva te strpljivo čekati da osvanu na meniju.

> Novo lice punjene paprike: Fantazija s mljevenim mesom iz pećnice

Restoran Vinkl

U Vinklu, čije ime sugerira pravi kut - i položaj ruke pod kojim se ispija čašica finog pića, i odabir sezonskih namirnica, najčešće se sreću oni koji žive ili rade kraj Črnomerca. Među tipična zagrebačka i zagorska jela uvuku se ponekad i Istra, Dalmacija, kao i Slavonija. Punjenu papriku rade na dva načina: zapečenu u pećnici prelivenu umakom od paradajza i prema nadahnuću – s malo vrhnja te klasičnu, s pireom. I jedna i druga stoje 45 kuna.

Vinkl Vinkl (Foto: Vinkl)

Pivnica i pivovara Mlinarica

Odvede li vas put prema dobroj sarmi u sjeverni dio Zagreba, sreću možete iskušati u Mlinarici. Punjena paprika po starinski dolazi s puno safta s ponekim „okecom“ ulja za beskrajne igre s pireom ili umakanje kruha. Uz čašu hladnog piva sreća je zajamčena. Ne jedete li papriku, postoji i „gola varijanta“ s ćuftama. Cijena: 35 kuna.

Bistro Špajza

Pristupačne cijene i fino pripremljena jela razlozi su zbog kojih je Špajza brzo postala hit u zapadnom dijelu grada. Kozlić na pari s povrćem, ravioli sa šalšom, kao i varivo od daikona i komorača samo su neka od jela koja plijene pozornost ljubitelja zdravih gableca, ali kuha se i klasika. Punjene paprike u špajzi koštaju 45 kuna. 

Pivnica Budweiser

Iako su poznati po leskovačkom roštilju, u pivnici drže i do gableca. Rade na dvije lokacije: Kvatriću te na Trešnjevci. Dnevni meni sastavljaju prema inspiraciji, pa biste na punjene paprike mogli pričekati tjedan do dva. Savjetuje se pratiti Facebook stranicu na kojoj ga objavljuju. Punjena paprika s pireom u Budweiseru stoji 40 kuna.

> 5 pogrešaka zbog kojih punjene paprike ispadaju loše

Pivnica Budweiser Pivnica Budweiser (Foto: Pivnica Budweiser)

Pri zvoncu

U restoran s domaćom hranom kao što su teletina ispod peke i meso 'z tiblice godinama se dolazi na zagrebački Vrbik. Velika zelena terasa ljeti nudi komadić hlada na rustikalnim klupama i stolovima. U Zvoncu su ponosni na peku i roštilj, a ljeti na dnevnom meniju imaju i punjene paprike s pireom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju