Sastojci:
6 većih paprika
700 grama mljevenog junećeg mesa
270 grama kuhane riže dugog zrna
220 grama umaka od rajčice
400 ml pelata
100 grama nasjeckanog luka
100 grama celera
1 žlica maslaca
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 čajna žličica sušenog origana
½ čajne žličice sušenog bosiljka
2 čajne žličice soli
½ čajne žličice papra
1 jaje
1 čajna žličica umaka Worcester
100 grama naribanog sira (po želji)

Priprema:

1. Odrežite vrh paprika, izvadite sjemenke i operite ih. Izrežite jestive dijelove s vrha paprike i stavite sa strane.

2. Stavite očišćene paprike u veliki lonac sa slanom vodom. Pustite da voda zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se paprike termičke obrađuju oko pet minuta.

Ocijedite paprike i stavite ih sa stane.

3. Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj tavi na umjerenoj temperaturi. Na njemu pirjajte luk, celer i komadiće preostale sirove paprike dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

4. Povrću dodajte nasjeckane pelate, umak od rajčice, zdrobljeni češnjak, origano, bosiljak, jednu žličicu soli i četvrtinu žličice papra. Sve dobro promiješajte.

5. Kada smjesa zavrije, pirjajte sve zajedno još 10-ak minuta.

6. U velikoj zdjeli pomiješajte jaje s preostalom soli i paprom, te umakom worcester. Dodajte mljevenu junetinu, kuhanu rižu i jednu šalicu pripremljenog umaka od rajčice. Sve dobro promiješajte.

7. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.

8. Napunite paprike smjesom, i stavite ih u lim za pečenje. Ostatak umaka od rajčice prelijte preko paprika.

9. Pecite paprike oko 45 minuta dok meso nije u potpunosti termički obrađeno. Ako želite biti sigurni, provjerite kuhinjski termometrom. Mljeveno meso trebalo bi dostizati temperaturu od 70 Celzijevih stupnjeva.

10. Pred kraj pečenja na vrh paprika možete dodati i malo sira te ih tako zapeći. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju