Udaljen oko 280 km od Zagreba, u ravnici na desnoj obali rijeke Drave, smjestio se najveći grad istočne Hrvatske - Osijek. Sjedište Osječko-baranjske županije ime je dobilo zbog povišenog smještaja, područja udaljenog od okolnih voda (mjesto oseke) koje je pogodno za izgradnju nastambi. Osijek je po mnogočemu poseban i vrijedan pažnje. Odlučite li ga iskoristiti kao jednodnevnu ili dvodnevnu destinaciju, ili ćete se slučajno naći u prolazu, ovo su neki od prijedloga što vrijedi posjetiti. 

Pješački most 

Osječki pješački most jedan je od najpoznatijih i najljepših simbola Osijeka. Izgrađen je 1981., a otad je dvaput obnovljen. Visok je 35 metara i od 2017. godine diči se prekrasnim osvjetljenjem koje je proizašlo iz Coca-Coline akcije Osvijetlimo naš most. Tom je akcijom prikupljeno 108.048 zatvarača, po jedan za svakog građanina. Obavezno prošećite dravskom šetnicom, na pješački se most pruža prekrasan pogled i danju i noću.

> Hit-destinacija: Slavonsko selo-hotel u kojem ne rade mobiteli

Najveći Zološki vrt u Hrvatskoj 

Šetnjom preko pješačkog mosta stići ćete na lijevu obalu Drave, na baranjsku stranu gdje vas čeka životinjsko carstvo. Zoološki vrt i akvarij grada Osijeka najveći je zoološki vrt u Hrvatskoj, prostire se na 11 hektara. U ZOO vrtu obitava 80-tak vrsta životinja, u akvariju i terariju 20-ak, a sve zajedno živi više od 650 jedinki. Za odrasle cijena ulaznice je 20 kn, a za djecu 10. Zabavite se uz vrste koje možete vidjeti jedino u Osijeku poput žirafa, afričkog divljeg psa ili bradate agame.

Dnevna doza kulture

U Muzeju Slavonije proučite veliki prostor popunjen stalnim postavom Antike, Seobe naroda i srednjeg vijeka i Prapovijesti ili se opustite na nekoj od aktualnih izložbi. Za uspomenu potražite neki od suvenira u suvenirnici Muzeja Slavonije koji se nalazi u zgradi Glavne straže. Muzej Slavonije smjestio se u Tvrđi. O osječkoj povijesti i kulturi možete saznati puno i šetnjom kroz Tvrđu. Barokna gradska jezgra sagrađena je u 18. stoljeću na mjestu srednjovjekovnog Osijeka koji je od 1526. do 1687. bio pod osmanskom vlašću. U Tvrđi danas možete naći brojne obrazovne i kulturne ustanove poput odjela Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera, ekonomske i glazbene škole, Državnog arhiva itd.

Park prirode Kopački rit

Iz Osijeka stići ćete u Kopački rit za otprilike posla sata, dijeli vas samo 18 km. Biološki raznoliko poplavno područje utemeljeno je kao park prirode 1976., pa je riječ o najstarijem proglašenom parku prirode u Hrvatskoj. Najveće je rastilište i mrjestilište slatkovodne ribe u Podunavlju i najveći rezervat ptica u Hrvatskoj. Moguće je pronaći više od 100 vrsta ptica, a šetnja po dijelovima kopna i mostića nad ritskim vodama, opustit će vas od svakodnevnog stresa.

Isprobajte slavonske specijalitete

Gastro ponudu morate iskusiti kako biste u potpunosti zaokružili svoj boravak u Osječko-baranjskoj županiji. Pripremite se na ljute okuse u tradicionalnim kulenima, gulašima, paprikašima i čobancima. Riba je jedna od glavnih specijaliteta u Slavoniji, pa ako ste ljubitelj, preporučujemo vam da isprobate šarana na rašljama ili fiš-paprikaš. Logični odabir za desert je najpoznatija osječka slastica – osječka kendla. Puni se šljivom i posipa makom i orasima. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju