Podzemni gradovi
postoje diljem svijeta. Od onih iz drevnih vremena, do modernih, koji zapravo i nisu gradovi, već uglavnom trgovački centri ili prometne mreže ispod zemlje. Glavni razlog za gradnju podzemnih gradova u vrijeme antike bio je zaštita od neprijatelja.

Prošećimo kroz najpoznatije podzemne gradove.

1. Setenil de las Bodegas, Španjolska

Jedan od najstarijih poznatih podzemnih gradova nalazi se u Španjolskoj, u selu Setenil de las Bodegas, smješten oko 160 kilometara sjeveroistočno od Cadiza. Naselje se prostire duž toka rijeke Trejo, s kućama koje su izgrađene ispod stijena, koje kao da tvore vanjske zidove i natkrivaju naselje. U ovom selu danas živi oko 3 tisuće stanovnika, a poznat je po svojim mesnim i pekarskim proizvodima i najboljim restoranima i kafićima u regiji.

Moderni Setenil razvio se iz utvrđenog maurskog grada. Maursko naselje u 15. stoljeću zauzeli su kršćani i izbacili njegove prijašnje stanovnike.

2. Özkonak, Derinkuyu, and Kaymaklı u Kapadokiji, Turska

Ova tri grada samo su dio podzemne mreže gradova u Turskoj. Za svaki se smatra da je bio naseljen još od antike. Svaki od njih ima crkve, trgovine, stube i predmete štovanja različitih vjera, poput zoroastrizma, bizantskog kršćanstva i drugih. Grad Denrikuyu, naprimjer, mogao je smjestiti 20 tisuća ljudi, a spojen je s Kaymaklijekm podzemnim tunelom dugim 8 kilometara. Ovi silni podzemni gradovi nastali su zbog stalne prijetnje stranih napadača, Grka, Perzijanaca, Rimljana…

> 8 najčudnijih gradova na svijetu

3. Petra, Jordan

Petra je naseljena još od 312. godine prije nove ere, a područje oko grada čak od 7000. godina pr. n. e. Spominje se i u zapisima o egipatskim vojnim kampanjama, ali i u biblijskoj Knjizi Izlaska, kao mjesto "urezano u stijeni". Arheolozi vjeruju da je Petra nastala kao način kontrole prirodnih rezervoara koji su ispod grada, ali moguće i kao mjesto za pokapanje. Petra je bila mjesto trgovine između Gaze i Sirije i sve do poraza od strane Rimljana bila je bogat grad. Stajala je zaboravljena do 1812., kada ju je otkrio švicarski istraživač Johann Ludwig Burckhardt. Sada je pod UNESCO-ovom zaštitom.

4. Mesa Verde

Indijanci Pueblo sazlužni su za poznata sela u stijenama na sjevoerozapadu SAD-a, poput kanjona Chaco i Mesa Verde. Živjeli su od lova, poljoprivrede i skupljanja plodova u prirodi, a naselja u stijenama gradili su između 6. i 12. stoljeća. Pad populacije koja je živjela na ovom području povezan je sa dugim periodom suše, koji je potrajao 25 godina. Mesa Verde dio je Nacionalnog parka u SAD-u koji sadrži više od 4 tisuće arheoloških nalazišta na 21 hektaru površine.

> Samo u Australiji: Stanovnici Coober Pedyja žive ispod zemlje

5. Matmata, Tunis

Popularne kućice pod zemljom u Tunisu često su odredište turista koji dolaze u ove krajeve, a najviše zbog toga što svi žele obići "dom" Anakina Skywalkera, odnosno Dartha Vadera, s obzirom da se planet Tatooine smjestio upravo u Tunisu.

Ove kućice tradicionalne su za ovo područje, a nastaju kopanjem velikih rupa u zemlji. Oko rupa se stvore umjetne pećine, u kojima se naprave sobe. Do 1967. jedva se i znalo da postoje, dok period intenzivne kiše, koji je trajao 22 dana, nije uzrokovao urušavanje brojnih kuća. Vlast je pomogla izgraditi novo naselje, ali većina stanovnika odlučila je popraviti svoje podzemne kuće i ostati u njima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju