Alice Springs, Australija

Koliko je zapravo udaljeno: Nekih 1500 kilometara od najbližeg grada u Australiji, odnosno 17 sati vožnje automobilom.
Što je tamo toliko posebno: Ovo je mjesto sam centar Australije. S izrazito visokim temperaturama, rijetko se nađe na karti putnika, iako smo mišljenja da bi ga svatko trebao posjetiti barem jednom u životu. Okolica je suha, crvena i prašnjava, no i to ima svoje čari. Svakako posjetite jednu od najpoznatijih planina i svetih mjesta u Australiji - Uluru (Ayers Rock).


Antarktički poluotok, Antarktika
Koliko je zapravo udaljeno: Halo, pa to je na Antarktici, nemojte da moramo izvaditi šestare i digitrone...
Što je tamo toliko posebno: Ovaj dio Zemljinog teritorija jako rijetko se posjećuje u turističke svrhe, više u one istraživačke. Nalazi se između Bellingshausenova i Weddellova mora, a dug je 1300 kilometara. Iako tamo ne možete spavati, postoji mnogo kruzera koji će vaš boravak na ovoj destinaciji učiniti i više nego zabavnim.


Lofoten u Norveškoj
Koliko je zapravo udaljeno: Ovaj dio Norveške tek je 2007. godine cestom na mostovima povezan s ostatkom zemlje, a ranije je bio dostupan samo trajektom.
Što je tamo toliko posebno: Pažnju zaljubljenika u prirodne ljepote jako privlači ovaj veliki greben smješten unutar Arktičkog kruga, koji je dom brojnim životinjskim vrstama i pticama. No, arhitektura je ipak ono što najviše mami turiste. Šarenilo, što ćete, ne mijenjamo se nikada...

Uskršnji otoci, Čile

Koliko je zapravo udaljeno: otoci se nalaze udaljeni oko 2000 kilometara od najbližeg naseljenog mjesta - otoka Pitcairn, no i ono ima tek 50 stanovnika. Otok se nalazi oko 3.600 km zapadno od Čilea.
Što je tamo toliko posebno: Otok je trokutasta oblika, površine 163,6 km2 i populacije od 3.791 ljudi, od kojih 3.304 žive u glavnom gradu Hanga Roi. Otok je najpoznatiji je po svojim mnogobrojnim moaijima, golemim kamenim kipovima koji se prostiru duž obale. 1988. godine, gotovo cijeli Uskršnji otok je kao nacionalni park upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji.

Ushuaia, Argentina
Koliko je daleko:
Najjužniji grad na svijetu i jedno od rijetkih mjesta s kojih se možete otisnuti k Antakrtici.
Zašto ići tamo:
„Tierra del Fuego“ ili Ognjena zemlja, definitino nije samo egzotična imenom. U ovom dijelu Argentine svjedočiti ćete možda i najljepšoj prirodi na svijetu. Ushuaia, glavni grad argentinskog dijela Ognjene zemlje, grad je od 60 tisuća stanovnika i smatra se najjužnijim gradom planeta. S ovog mjesta možete posjetiti i već spomenutu Antraktiku, a ipak i dalje biti u civilizaciji.

Shetlandski otoci, Škotska
Koliko je daleko:
100 milja sjeverno od Škotske, zapravo, bliže je Norveškoj nego matici zemlji

Zašto ići tamo:
Dok Škotska postaje sve popularnije turističko odredište, Shetlandi su i dalje prilično van interesa turista. Ljudi na otoku pričaju škotski, ali s prizvukom norveškog jezika. Ono što privlači na ovaj otok je bezbroj simpatičnih starih sela razbacanih po njemu. Otok nudi obilje seoskih fešti i glazbe, a uokolo hodaju puffini (proguglajte malo)!


Madagaskar
Koliko je daleko:
Ok, točno je da je Madagaskar četvrti najveći otok na svijetu, ali točno je i da je teško pronaći prirodnije, i mjesto koje obiluje s toliko raznolikosti!

Zašto ići tamo
Prije svega, lemuri! Ako ste pogledali bilo koji crtić posljednjih pet godina, sigurno znate za njih. Na Madagaskaru ih ima u izobilju, zapravo, samo tamo i žive. Ovaj otok mješavina je afričkog, indijskog i europskog utjecaja. Brojni nacionalni parkovi ostavit će vas bez daha, a mi vam garantiramo kako vas Madagaskar neće razočarati.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju