Prvo neformalno druženje ljubitelja fileka i tripica održano je u zagrebačkom restoranu Bicko, u blizini Arene Zagreb. U ovom pučkom specijalitetu baziranom na junećim iznutricama uživalo je oko 150 filekoljubaca, tripofila, škembić-bećara, ili kako god smo se te večeri častili.

A osim čašćenja riječima, počastili smo se i sa čak četiri jela bazirana na tripicama. Uz obavezne, omiljene i neoplakane špek fileke pripremljene na tradicionalan način u obliku variva, gost kuhar Robert Slogar pripremio je janjeće tripice s čokoladom i čilijem, i pohane fileke u finim travama s domaćom majonezom i lavandom. Najveće je pak ovacije pobrao za salatu s bobom, lukom i češnjakom u bučinom ulju.





Ocjene
Po skromnom dojmu urednika punkufera, inače liječenog tripofila, pohani fileki su bili ukusni i zanimljivi, ali im je falilo začina. Salata je bila poput najbolje goveđe, a bob je imao boju duše Amazone. Kiselo, češnjakasto, a na kraju miks okusa povrća i fileka. Divno. Čili i 72%-tni kakao napravili su od fileka tripe con carne, i nismo ih mogli prestati jesti. Najljuće oružje dana, i poziv na puno pijače! Klasični špek-fileki nikad bolji. Dižem dosadašnju ocjenu na 8,5!

Gosti Bicka su ovom prilikom mogli za svega 25 kuna uživati u neograničenim količinama omiljenih jela, te odabranim pivima i vinima, a u jednom se trenutku čak i bacila jedna pljeskavica na roštilj. Nitko nije reagirao, ipak smo tu bili zbog višeg cilja!


Sparivanje s vinima
Poznati vinski novinar i sommelier Ivo Kozarčanin specijalno je za ovu priliku organizirao sparivanje fileka s pojedinim vinima za što je bio formiran poseban novinarski žiri.


Iako je supruga Davoru Dretaru Dreletu podvalila sok od ribizla umjesto jedne čaše vina, gotovo jednoglasno su se složili da je u konkurenciji, koju je odabrao čuveni Saša Špiranec, od bijelih vina uz fileke najbolje prijala Graševina Kutjevo, a od crnih - Josić cuvee Ciconia nigra.


Potaknuti djelovanjem naših uzora, Kluba ljubitelja tripica Triperi iz Rijeke, pokretači Facebook grupe Volim fileke, tripice, Rene Karaman sa portala menu.hr i urednik punkufer.hr-a Domagoj Jakopović Ribafish, ovom su prilikom izrazili veliko zadovoljstvo viđenim, pojedenim, i doživljenim u novom zagrebačkom okupljalištu ljudi koji vole pojesti dobar gablec, ali i ručak i večeru, kao i zaružiti do sitnih noćnih sati uz dobru staru živu glazbu. Prvi sastanak zagrebačkih filekdžija, definitivno ne i zadnji, sljedećeg mjeseca u nove pobjede!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju