U Splitu je započeo Spring gourmet fair na kojem specijalitete pripremaju neki od ponajboljih splitskih restorana i ugostitelja. Tako će svi koji se nađu u parku Đardinu u idućih šest dana moći uživati u delicijama Bokamorre, Artičoka, Šuga, Uje oil bara, Bepe, Biberon Sushija, Fabriquea, Totosa, Make-Make, American Dollar bara te soparnika OPG Ćorić.

U trendu Piccolina kućica, Gata, Airbnb - 1 70 eura za noć Za savršen odmor dovoljno je svega 19 kvadrata! Dokaz je i ova kućica u okolici Splita Rustica - 4 Velike porcije, ali... Restoran Rustica: "Narodni" restoran na početku Dubrave koji nije ostavio dobar dojam La Pelosa - 2 Sladak život gorkog okusa Talijanski Maldivi? "Plaža koju morate vidjeti" ima pravila koja se neće svima svidjeti

Većina ovih vrhunskih ugostitelja po prvi put izlaze na ulicu kako bi  donijeli nešto novo i zanimljivo te dodatno obogatili turističku ponudu u predsezoni.

Osim hrane posjetitelje očekuje odlična glazba pa će tako Đardin zaplesati u jazz, blues, soul i r'n'b ritmovima uz saksofonista Chuck Borrisa i DJ BakeaFilipa Rudana, Danijelu Večerinović, prezabavni Scifidelity orchestra te Manuelu Svorcan u subotu.

Uz Staropramen piknik zonu, dekice i jastučiće na travi, ljuljačke i ležaljke tu su i predivni foto kutci, dječja zona, a očekuje nas izložba fotografija, kao i dodatne aktivnosti poput udomljavanje pasa te humanitarna akcija koja će se održati u nedjelju gdje će ugostitelji dio prihoda namijeniti prijateljskoj udruzi osoba s Down sindromom.

Aktivnosti po danima raspodijeljene su tematski; od uskršnjeg piknika do peškarija piknika, kao i bračog te vlaškog. Za petak je zakazan veliki splitski Aperitivo, a u srijedu će se emitirati film s foodie tematikom – A Good Year s Russellom Crowom i Marion Cotillard u glavnim ulogama.

Sipa i bob Sipa i bob (Foto: PR)

U nastavku saznajte kakve sve divotice možete kušati na Split Springu:   

Pizzoka

Bokamorra pizzaurant&cocktails donosi novo lice panzerottija koji su nazvali pizzoku. Mame nadjevima od više vrsta sira i okusom njihove slavne cheezus pizze, pestom, sirom i mortadelom, kao i mesnom varijantom porco mio. Najbolja pratnja su njihovi izvrsni kokteli osmišljeni posebno za festival.

Sipa i bob

Nagrađivani Artičok priprema četiri jela, a zasigurno vrijedi kušati sipu i bob. Na meniju njihove kućice naći će se i polpete od tune s pireom, roastbeef sendvič s domaćom majonezom, rikulom i kiselom kapulom te sendvič sa sporo kuhanom janjetinom, mladom kapulicom i namazom.

Šug teća

Nedavno proglašeni najbolji mladi kuhar Duje Kanajet iz restorana Šug priprema svoju slavnu teću u kojoj će se naći škampi, hama, vongole, dagnje i makaruni

Frigadura Frigadura (Foto: PR)

Frigadura

Bepa donosi miks morskih plodova u obliku frigadure za koju svježe  stižu kozice, trlje i dagnje (ne nužno tim redoslijedom). Sve to, poslužuju s krumpirićima i bijelim umakom. Pravi jadranski street food.

Kozice na brujet sa slanutkom

Uje oil bar zadužen je za čopkalice i tradicionalne specijalitete poput komiške pogače i pogače s kobajama i kupusom, zatim plate pršuta i sira te mariniranih inćuna i tapenade s domaćih kruhom, ali s njihova menija u oči odmah upada nešto „na žlicu“ -  kozice na brujet sa slanutkom. Uje nam priprema i nešto „skoro slatko“, kolač od rogača, ali i sir iz mišine sa suvim smokvama.

Crispy bacon burger

Kako nema street food festivala bez burgera Totos donosi crispy bacon burger s junetinom, pancetom, rikolom, sirom, rajčicom, jajem i barbecue umakom. 

Street food meza

Fabrique za Split Spring priprema uštipake i domaće kiflice koje idu uz domaće namaze od sira i paprike, a vrijedi kušati i street food mezu. Radi se o plati za dvije osobe s piletinom u panceti, pilećim krilcima i rebarcima, kao i priloge poput krumpirića, zapečenog graha i prženog luka.

Poke bowl Poke bowl (Foto: PR)

Poke bowl

MakaMaka za festival sprema tri varijante poke (sushi) bowla i to bluefin sashimi od jadranske tune, organski tofu i togarshi piletine u zdjeli s rižom, povrćem, kavijarom, morskim algama, avokadom te raznoraznim umacima. 

Tempura kozice

Biberon sushi bar donosi azijske specijalitete poput kozica u tempuri, gyoza s mesom i povrćem te spring rollica.

Spare ribs u Jack Daniels umaku

American Dollar bar već je u street food krugovima poznat po svojim slasnim svinjskim rebarcima u bbq te Jack Daniels umaku. Uz rebarca koja su realno za dvije osobe, imati će i pulled pork burger s devet sati lagano pečenom svinjetinom.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Kako ne smazati cijelu vrećicu čipsa? Otkriveno što može ojačati karakter