U Splitu je započeo Spring gourmet fair na kojem specijalitete pripremaju neki od ponajboljih splitskih restorana i ugostitelja. Tako će svi koji se nađu u parku Đardinu u idućih šest dana moći uživati u delicijama Bokamorre, Artičoka, Šuga, Uje oil bara, Bepe, Biberon Sushija, Fabriquea, Totosa, Make-Make, American Dollar bara te soparnika OPG Ćorić.
Većina ovih vrhunskih ugostitelja po prvi put izlaze na ulicu kako bi donijeli nešto novo i zanimljivo te dodatno obogatili turističku ponudu u predsezoni.
Osim hrane posjetitelje očekuje odlična glazba pa će tako Đardin zaplesati u jazz, blues, soul i r'n'b ritmovima uz saksofonista Chuck Borrisa i DJ Bakea, Filipa Rudana, Danijelu Večerinović, prezabavni Scifidelity orchestra te Manuelu Svorcan u subotu.
Uz Staropramen piknik zonu, dekice i jastučiće na travi, ljuljačke i ležaljke tu su i predivni foto kutci, dječja zona, a očekuje nas izložba fotografija, kao i dodatne aktivnosti poput udomljavanje pasa te humanitarna akcija koja će se održati u nedjelju gdje će ugostitelji dio prihoda namijeniti prijateljskoj udruzi osoba s Down sindromom.
Aktivnosti po danima raspodijeljene su tematski; od uskršnjeg piknika do peškarija piknika, kao i bračog te vlaškog. Za petak je zakazan veliki splitski Aperitivo, a u srijedu će se emitirati film s foodie tematikom – A Good Year s Russellom Crowom i Marion Cotillard u glavnim ulogama.
Sipa i bob (Foto: PR)
U nastavku saznajte kakve sve divotice možete kušati na Split Springu:
Pizzoka
Bokamorra pizzaurant&cocktails donosi novo lice panzerottija koji su nazvali pizzoku. Mame nadjevima od više vrsta sira i okusom njihove slavne cheezus pizze, pestom, sirom i mortadelom, kao i mesnom varijantom porco mio. Najbolja pratnja su njihovi izvrsni kokteli osmišljeni posebno za festival.
Sipa i bob
Nagrađivani Artičok priprema četiri jela, a zasigurno vrijedi kušati sipu i bob. Na meniju njihove kućice naći će se i polpete od tune s pireom, roastbeef sendvič s domaćom majonezom, rikulom i kiselom kapulom te sendvič sa sporo kuhanom janjetinom, mladom kapulicom i namazom.
Šug teća
Nedavno proglašeni najbolji mladi kuhar Duje Kanajet iz restorana Šug priprema svoju slavnu teću u kojoj će se naći škampi, hama, vongole, dagnje i makaruni
Frigadura (Foto: PR)
Frigadura
Bepa donosi miks morskih plodova u obliku frigadure za koju svježe stižu kozice, trlje i dagnje (ne nužno tim redoslijedom). Sve to, poslužuju s krumpirićima i bijelim umakom. Pravi jadranski street food.
Kozice na brujet sa slanutkom
Uje oil bar zadužen je za čopkalice i tradicionalne specijalitete poput komiške pogače i pogače s kobajama i kupusom, zatim plate pršuta i sira te mariniranih inćuna i tapenade s domaćih kruhom, ali s njihova menija u oči odmah upada nešto „na žlicu“ - kozice na brujet sa slanutkom. Uje nam priprema i nešto „skoro slatko“, kolač od rogača, ali i sir iz mišine sa suvim smokvama.
Crispy bacon burger
Kako nema street food festivala bez burgera Totos donosi crispy bacon burger s junetinom, pancetom, rikolom, sirom, rajčicom, jajem i barbecue umakom.
Street food meza
Fabrique za Split Spring priprema uštipake i domaće kiflice koje idu uz domaće namaze od sira i paprike, a vrijedi kušati i street food mezu. Radi se o plati za dvije osobe s piletinom u panceti, pilećim krilcima i rebarcima, kao i priloge poput krumpirića, zapečenog graha i prženog luka.
Poke bowl (Foto: PR)
Poke bowl
MakaMaka za festival sprema tri varijante poke (sushi) bowla i to bluefin sashimi od jadranske tune, organski tofu i togarshi piletine u zdjeli s rižom, povrćem, kavijarom, morskim algama, avokadom te raznoraznim umacima.
Tempura kozice
Biberon sushi bar donosi azijske specijalitete poput kozica u tempuri, gyoza s mesom i povrćem te spring rollica.
Spare ribs u Jack Daniels umaku
American Dollar bar već je u street food krugovima poznat po svojim slasnim svinjskim rebarcima u bbq te Jack Daniels umaku. Uz rebarca koja su realno za dvije osobe, imati će i pulled pork burger s devet sati lagano pečenom svinjetinom.