Naša vjerna čitateljica Ana Sporiš podijelila je s nama svoje iskustvo života u Turskoj, gdje je 5 godina radila kao turistički vodič, a samo za čitatelje Punkufera izdvojila je 10 manje poznatih mjesta koja su osvojila njeno srce. Pa, ukoliko planirate u Tursku, proučite članak i odaberite destinaciju. Sigurno nećete pogriješiti niti s jednom s ove liste.



Alaçatı
je mali gradić u provinciji Izmir, smješten na Egejskome moru i udaljen oko 150 kilometara od Kuşadasıja. Najpoznatiji je po pitoresknoj arhitekturi, kristalno čistome moru, vinogradima i vjetrenjačama starima više od 150 godina. Alaçatı spada među najautentičnije turske gradove s kamenim kućama tipično grčke arhitekture, jer je do 1923. u Izmiru živjelo većinom grčko stanovništvo. Tako i svako mjesto u ovoj provinciji ima dijelove gdje se spaja tradicionalno grčka i moderna turska arhitektura. 

Çeşme, koje se nalaze odmah pokraj Alaçatıja, poznate su po svom srednjovjekovnom dvorcu koji se odlično uklapa u gradsku arhitekturu. Çeşme krase kuće mediteranske arhitekture, boutique hoteli i mnogo restorana koji poslužuju izvrsnu tursku hranu. Turcima ništa nije draže nego uživanje u ribi i rakiji od anisa, naziva rakı.

Dalyan se nalazi u provinciji Muğla, koja je uz Antalyu, najpopularnije dio Turskoj kod turista, a smješten je u provinciji Muğla uz Egejsko more, za razliku od Antalye koja je na Sredozemlju. Dalyan je na delti istoimene rijeke koja se ulijeva u Egejsko more, a čitavo pitoreskno mjestašce izgrađeno je uz samu rijeku S jedne strane "zatvoren" je planinom zahvaljujući čemu je oaza prirode i utočište ako želite mir. Plaža u ovom mjestu, imena Iztuzu, jedna je od najpoznatijih egejskih plaža zbog svoje ljepote i zabrane gradnje (pa nema ni hotela na plaži), a kako je dosta nepristupačna, još nije krcata turistima. Ima mnogo boutique hotela od kojih svaki ima svoj bazen i pogled na deltu rijeke i planinu. Daylan je specifičan i po kornjačama caretta, koje se tamo razmnožavaju.

Datça je mjesto netaknute prirode, kristalno čistog mora i vrlo susretljivih ljudi. Poznata je po kamenim kućama koje su pretvorene u restorane i slastičarnice. Na istoimenom je poluotoku koji je dug čak 100 kilometara.



Fethiye
, iako je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, u Hrvatskoj nije toliko razvikana. Egejska obala poprilično je popularna među Britancima, koji ju odabiru zbog prirodnih ljepota, ljepših plaža, ali i bolje klime. Jugom Turske ljeti vladaju izuzetne vrućine i velika vlaga, a taj se problem na egejskoj obali ne javlja toliko, zahvaljujući učestalom laganom povjetarcu. U Fethiye je i malo naselje, Ölüdeniz, prevedeno kao Mrtvo more, a među lokalnim stanovništvom poznato kao Plava laguna. Ölüdeniz plaža već je nekoliko godina zaredom u top 5 plaža na svijetu, a poznata je to i paragliding destinacija. Puno je klubova, cocktail barova, pubova, noćnih klubova i diskoteka, a svakih 100-tinjak metara su "balik evi", riblji restorani, gdje za povoljnu cijenu možete uživati u odlično pripremljenoj svježoj ribi uz čašu turske rakı.

Kaş, staro ribarsko mjesto, danas izgleda kao da je naslikano. Među lokalcima popularna ljetna destinacija, ali među strancima i nije, pa je tako uspio sačuvati autohtoni izgled. Malo, mirno mjesto s prekrasnim plažama jedno je od poznatijih mjesta za ronjenje u Turskoj. U gradiću ima mnogo ljupkih kafića, slastičarnica i malenih restorana za uživanje u domaćoj, lokalnoj kuhinji. Od Fethiye je udaljen 100 kilometara.

Kalkan je, poput obližnjeg Kaşa, staro ribarsko mjesto, danas romantična destinacija za ljetni odmor, no još uvijek poznatija među Turcima nego strancima. Kalkan je najpoznatiji po Kaputaş plaži. Plaža je mala, s jako nepristupačnim prilazom, što ju je zapravo i očuvalo čistom i netaknutom. Šljunčana plaža s kristalno čistim morem i plavo-bjelkastim valovima. Bilo bi šteta posjetiti Kaş i Kalkan, a ne otići okupati se na Kaputaş plažu.

Kaleköy. Polazišna točka za odlazak do Kaleköya grad je Demre u provinciji Antalya. Iz Demrea brodom odlazite do sela Kaleköy, nekadašnjeg antičkog grada Simena, koji je danas djelomično potopljen, a te potopljene dijelove možete vidjeti tijekom vožnje. Svi brodovi između Demrea i Kaleköya imaju stakleno dno pa možete uživati u spektakularnim prizorima podmorja. U Kaleköyu oduševit će vas prekrasne malene kuće nad morem, pretvorene u restorane, kafiće i suvenirnice u kojima lokalno stanovništvo prodaje vlastite rukotvorine ili vrhunske proizvode iz toga kraja. Idealno mjesto za provesti dan, kupajući se u najskrivenijim i najčišćim uvalama te uživajući u lokalnim specijalitetima.



Göcek
 u provinciji Muğla, nalazi se u zaljevu poznatom po jahtaškom turizmu. Gradić je okružen prekrasnom šumom i zelenilom, a područje je pod zaštitom. Mjesto je savršeno za miran odmor, iako je Turska, ipak, za one malo dubljeg džepa.

Ayvalık je mjesto u kojem vlada poseban mir i spokoj u zraku. Dosta je nepristupačan, ali to mu baš daje čar. Udaljen je od Izmira oko 150 kilometara. Centar je okružen arhipelagom koji se sastoji od 20 malih otočića, od kojih je jedino naseljen Cunda. Iako je zapravo otok, Cunda bi danas mogao proći i kao poluotok jer je pješčanim sprudom povezan s kopnom. Taj pješčani sprud jedna je izuzetno lijepa šetnica uz more s mnoštvom klupica na koje možete sjesti i uživati u pogledu na zalazak sunca, arhipelag uz šum mora i malih, laganih valića kako se lješkaju. Ayvalık je staro grčko mjesto te se prisutnost Grka može vidjeti u lokalnoj arhitekturi. Predivna promenada od Ayvalıka do Cunda navečer je osvijetljena žaruljicama i uličnim svjetiljkama te prepuna lokalnih kafića, restorana i zalogajnica u kojima se možete jako dobro najesti ukusne lokalne hrane. Osim po morskoj hrani, Ayvalık je poznat po Ayvalık tostu, kojeg obavezno morate probati ukoliko se ovdje nađete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju