Dok se ljubitelji zimskih radosti koji nisu još bili na skijanju ovih dana spremaju na neka od obližnjih europskih skijališta, ima i onih koji vole aktivan odmor, ali ne onaj koji uključuje spuštanje niz padine na dvije ili jednoj dasci. Za vas smo odabrali nekoliko destinacija u Europi koje su nas oduševile zanimljivom ponudom aktivnosti koje će zaintrigirati i one koji bez skijanja ne mogu.

1. Noćenje u igluu koji ste sami izgradili, Francuska

Još u potpunosti neistražene južne francuske Alpe, osim skijanja, nude pregršt zanimljivih aktivnosti. Penjanje po ledu, spuštanje na žici, paraglajding, razne izletničke ture po snijegu na biciklima koji umjesto guma imaju dasku te lančano sanjkanje, samo su neke od čudnovatih aktivnosti koje možete isprobati na području nacionalnog parka Écrins.

Za one hrabrije tu je i skijoring, odnosno spoj konjske zaprege i skija. Zvuči nevjerojatno? Tako i izgleda. Ovisnici o adrenalinu za ovaj će zimski sport staviti skije na noge i privezati se za konja, te se nadati najboljem. Oni kojima je život ipak mio, odlučit će se za igluu ekspediciju, izlet koji uključuje podulju šetnju na krpljama prilikom koje vam vodiči odaju tajne dobre i loše konstrukcije iglua. Kad dođete na udaljeno odredište shvatit ćete da gradnja iglua nije tako jednostavna kao u crtanim filmovima, ali trud će se ipak isplatiti kada se budete divili svojoj kreaciji uz večeru pod zvijezdama i kada budete uživali u pravom eskimskom snu.


2. Dvodnevni provod s bernardincima, Švicarska


Najpoznatiji psi spasioci, bernardinci, zbog svoje snage, koja im omogućuje kretanje u dubokom snijegu, i tragalačkih sposobnosti, spašavaju ljude još od 18. stoljeća. Njihovi prvi uzgajivači bili su svećenici u samostanu Sv. Bernard u švicarskim Alpama, po kojima su i dobili ime. Iako se sada za spašavanja koriste puno okretnije pasmine, bernardinci su još uvijek sastavni dio te regije.

U pratnji ovih dobroćudnih pasa bez brige se možete upustiti u istraživanje švicarskih Alpa. Stoga krplje na noge i krenite stopama Napoleona, odnosno usponom Sv. Bernard, koji je bio dio njegove rute u pohodu na Italiju. S bernardincima zimi možete šetati dva puta dnevno. Kad se umorite vući će vas na sanjkama, a aranžman uključuje i noćenje u samostanu.


3. Sanjkanje u woku, Austrija


Wok, poznata tava azijske kuhinje našla je svoje mjesto i među ekstremnim zimskim sportovima. Nešto što je počelo kao zezancija u u showu njemačkog voditelja Stefana Raaba, preraslo je u pravi sport za koji se natjecanja održavaju u Njemačkoj i Austriji.

Na olimpijskoj bob stazi u Iglsu pokraj Innsbrucka, natjecatelji sjedeći u woku mogu postići brzinu i do 120 kilometara na sat, a na sebi nose opremu nalik na onu hokejašku. Spuštati se možete sami ili u timu, prilikom čega su četiri woka povezana drvenim okvirom. Nakon ove adrenalinske vožnje možete se opustiti u obližnjem studentskom gradu Innsbrucku, poznatom po najboljim après-ski, ili u ovom slučaju après-wok zabavama.



4. Jedrenje na ledu, Litva


Ako bi za aktivan odmor po vašoj mjeri 'potegnuli' i malo dalje, vrijedi provjeriti što nude litvanski gradovi uz, zimi zaleđen, Kurski zaljev. Stanovnici Nide zimi klizaljkama mijenjaju kotače na svojim blokartovima i jedre na ledu. Ako nikada niste jedrili ili pak vozili blokart možete uzeti satove za početnike. Instruktori uvjeravaju da nema ništa jednostavnije od njihovog upravljanja na ledu pa ćete u trenu sami kormilariti i s vjetrom u kosi kliziti niz jezero u pravoj ledenoj regati.


5. Istražite Međimurje na quadovima ili bergovima, Hrvatska

Adrenalinski odmor možete naći i kod nas. Dok će skijaši slobodne trenutke provoditi primjerice na Sljemenu ili Platku, neotkrivena područja Međimurja pravi su izbor za one koji aktivan odmor vide nešto drugačije.

Osim 'pitomijih' varijanta kao što su razni izleti koji će vas upoznati sa svim ljepotama ovog kraja; posjet prvom naftnom polju u svijetu, šetnja uz Muru i učenje o povijesti mlinarenja na Mlinu na Muri, subotom besplatnog izleta na farmu jelena i mnogo drugih, Terme Sv. Martin nude i aranžmane za ovisnike o adrenalinu. 'Tko nije probao, ovako nešto, ne zna što propušta!', kažu oni koji su iskusili off road ture na quadovima, od zanimljivih panoramskih vožnji do ekstremnijih dionica za one hrabrije. Veće društvo će se pak nasmijati i zabaviti uz organizirano natjecanje u vožnji Berg GO-Kartova, svojevrsnih formula s pedalama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju