• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Palačinke

Dugačka povijest: Znate li koja hrana postoji gotovo oduvijek?

Kukuruz je dugo bio glavna namirnica čovječanstva. Stoga ima smisla da je verzija "pucajućeg" kukuruza postala vrlo popularna. Iako se čini kako vrijeme nastanka kokica (čudno) uvelike varira, čini se da je procijenjeno na oko 4000 godina.
Punkufer avatar placeholder
Vedran Jurić 19.04.2023 07:53 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Tost s avokadom, tatarski od tune, kozji sir i veganski burgeri samo su neki od obroka koje bismo sveli pod nazivnik hrane 21. stoljeća. No znate li koja hrana postoji gotovo oduvijek? A kad kažemo oduvijek, mislimo na tisuće i tisuće godina. Ako ne znate, vrijeme je da saznate.

Palačinke (5300 godina)

Jedan od omiljenih obroka ima nevjerojatno dugačku povijest, a starost je određena zahvaljujući jednoj mumiji. Ledeni čovjek zvan Otzi pronađen je u talijanskim Alpama 1991. Unatoč tome što je živio prije otprilike 5300 godina, Otzijevo tijelo bilo je nevjerojatno dobro očuvano zbog leda i snijega u planinama - toliko da su planinari koji su ga otkrili mislili da se radi o nesretnom planinaru koji je nedavno stradao.

Pretražujući mu želudac, arheolozi su otkrili kako je jedan od njegovih posljednjih obroka uključivao crveno meso i palačinke od jednozrnate pšenice. Znanstvenici vjeruju da je pšenica zapravo bila pripremljena u obliku palačinki zbog ugljena koji je još bio na njima - što sugerira da su se spremale na vatri.

Cheesecake (2000 godina)

Zamislite kako se sportaš svjetske klase priprema natjecati u finalu Olimpijskih igara. Što mislite, koju bi hranu jeo prije svoje utrke? Da, moguće da bi posegnuo za tortom od sira.

Grci su prije više od 2000 godina osmislili svoj recept za tu tortu kombinirajući blagi sir s brašnom i medom jer su vjerovali kako to jelo daje energiju. Kad su Rimljani pokorili Grke, desertu su dodali nešto posebno, koristili su ricottu i dodali jaja kako bi kolač bio "spužvastiji".

Kokice (4000 godina)

Kukuruz je dugo bio glavna namirnica čovječanstva. Stoga ima smisla da je verzija "pucajućeg" kukuruza postala vrlo popularna. Iako se čini kako vrijeme nastanka kokica (čudno) uvelike varira, čini se da je procijenjeno na oko 4000 godina.

To znamo iz "napuhanih" zrna koja su znanstvenici pronašli u špiljama u Meksiku. Dodatno, za narod Azteka kokice nisu bile samo zabava. Koristili su ga za ukrašavanje i ukrašavanje odjeće, nakit i kipove svojih bogova.

Med (5500 godina)

Vjerojatno su Egipćani najpoznatiji po ljubavi antičkog svijeta prema medu. Postoje hijeroglifi stari više od 4000 godina koji prikazuju pčelarstvo u njihovu hramu Sunca, a čak je i kralj Tut dao posude s medom staviti u svoju grobnicu kako bi uživao u zagrobnom životu.

Međutim, još stariji med pronađen je u grobnici vođe naroda Martkopi i Bedini u današnjoj Gruziji. Ali ovdje nisu pronađene tegle s medom, već šumske bobice - koje su još uvijek bile crvene i mirisne! Da, ti drevni ljudi premazali su bobice medom i on ih je sačuvao više od 5000 godina.

Maslinovo ulje (8000 godina)

Čini se da je maslinovo ulje kao glavna namirnica naše smočnice također bila važna kuhinjska pomoć našim precima prije 8000 godina u današnjem Izraelu. Arheolozi su otkrili ostatke maslinova ulja na keramici u nalazištu Ein Zippori.

Pronađeno maslinovo ulje veoma podsjeća na maslinovo ulje u kojem danas uživamo, što pokazuje da se tehnika proizvodnje ulja nije mnogo promijenila tijekom tisućljeća. Također pokazuje kako su u tom trenutku povijesti ljudi bili dovoljno napredni da znaju kako cijediti ulje iz maslina (iako ne možemo sa sigurnošću reći da su do tog trenutka udomaćili masline).

Mjesta na kojima se najbolje jede: Top 150 gradova na svijetu za gurmane u 2023. godini +0 New York, SAD - 16
 

  • #Palačinke
  • #cheescake
  • #kokice
  • #med
  • #maslinovo ulje
  • #Hrana
  • #starost
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Galić, bivša supruga Harisa Đinovića
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Eat Istria
Mastercard donosi

Samo za najveće gurmane: Nezaboravan hedonistički vikend u Istri koji će izbrusiti vaše kulinarsko umijeće

Pašta s tartufima, ručak u masliniku, guštanje u pravoj istarskoj malvaziji i noćenje u luksuznom hotelu. Ovako zamišljamo vikend po mjeri najvećih hedonista, a to je samo mali dio onoga što nas čeka u iskustvima kreiranim s ciljem da razmaze sva naša osjetila. Upravo to je bilo dovoljno da se zaputimo u Istru – gastronomsku zvijezdu Lijepe Naše i doživimo sve što nam ona može dati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Eat Istria Putovanja
    Mastercard donosi

    Samo za najveće gurmane: Nezaboravan hedonistički vikend u Istri koji će izbrusiti vaše kulinarsko umijeće

  • Palačinka Fest - 7 Aktualno
    Rougemarin park

    Palačinka Fest se vraća: Počinje drugo izdanje najzabavnijeg festivala u gradu!

  • Najbolji suveniri iz Hrvatske - 4 Zanimljivosti
    Nema magnetića

    Odabrali stranci: Znate li koji su najbolji suveniri iz Hrvatske po mišljenju turista?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close