Eminentan predstavnik i glasnogovornik ovoga kraja je definitivno i Vinska kuća Hažić, pa ovom prilikom pitamo Tatjanu Hažić - kako je sve počelo.

Poštovana gospođo Hažić, ispričajte nam ukratko malu povijest vaše vinarije.

Dakle, ovo je obiteljski posao u koji smo uključeni svi - tata Radenko, ujedno i nositelj OPG-a, mama Biserka, sestra Valentina i moja malenkost. Roditelji su podigli prve nasade loze i jabuka 1993. godine s otpremninama koje su dobili na odlasku iz Slovenije. Vele 'na mladima svijet ostaje', pa tako seka i ja imamo u planu ostati ovdje i nastaviti životni posao naših roditelja.

Koliko hektara obrađujete, koliko vina proizvodite?
Danas u našem posjedu imamo 2,5 ha vinograda i godišnju proizvodnju od cca 20 tisuća litara vina. Sorte su Graševina, Chardonnay, Sauvignon blanc i Traminac mirisavi, po kojem smo prepoznati kao Vinska kuća,a to je i naše najnagrađivanije vino. Osim toga radimo cuvee Graševine, Chardonnaya i Sauvignona pod imenom Martinovo ruho.

Ono što moram istaknuti i po čemu smo apsolutno drugačiji od svih vinara na međimurskoj vinskoj cesti, što većinu naših vina (80 - 90 %) uspijemo plasirati na kućnom pragu. Odnosno u našoj Vinskoj kući. Zahvaljujući lokaciji, blizini Termi Sv. Martin, dnevnoj fluktuaciji gostiju i posjetitelja u Vinskoj kući.



Gdje još možemo nabaviti vaša vina?
Kod nas, u Vinskoj kući, a uskoro i u varaždinskoj vinoteci na korzu. Osim toga, dostupna su u boljim restoranima po Međimurju. Nismo skloni pretjeranoj ekspanziji, već naglasak dajemo kvaliteti i plasmanu vina na manjim lokalitetima.

Uz koja biste ih jela sljubili?
Ovisno o sorti, recimo Graševina se odlično sljubljuje uz naše tradicionalno međimursko jelo - meso s tiblice i zobil (slanine), Chardonnay uz sirni namaz na heljdinom tostiću. Traminac se odlično sljubljuje s gusjom paštetom na domaćem maminom kruhu, kao i desertima...

Već smo puno pisali kako je Međimurje savršen odabir za obiteljski turizam, kao i za parove, pa nam recite kako se može doći u vašu Vinsku kuću?
S obzirom da smo OPG, najčešće ćete naići u Vinskoj kući na mene ili mamu Biserku, nemamo radno vrijeme već otvaramo vrata svakom svom gostu i posjetitelju. A da se ne bismo mimoišli možete najaviti svoj dolazak porukom na fejsu, na našoj stranici, ili mail, mobitel 099-2199411... Dostupni smo svugdje i na sve načine!!!



Koji su planovi za budućnost?
Prvo ovi koji su vezani uz vino; obnoviti dio nasada Chardonnaya, koji je ujedno i nas najstariji - preko 20 godina. Podizati kvalitetu vina kroz vlastitu edukaciju, širiti asortiman s postojećim sortama. A što se tiče ostalog dijela, u narednih godinu ili dvije proširiti naš OPG na priču sa smještajnim kapacitetima i apsolutno zaokružiti priču od proizvodnje do plasmana, ukomponiranu u turizam u najboljem smislu, sa domaćim, zdravim proizvodima sa sela.

Definitivno dolazimo, puno vam hvala!
Hvala i vama.

Saznajte još više o Međimurju!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju