Japanske vlasti počele su zabranjivati pristup posjetiteljima u neke od turističkih atrakcija u zemlji. Lokalni poduzetnici i turističke agencije postali su vrlo frustrirani lošim ponašanjem određenih turističkih grupa, zbog čega ograničavaju ulaz na neka popularna mjesta.

Hram Nanzo-in u Sasaguriju, koji se diči monumentalnom statuom Buddhe, jedno je od takvih mjesta. Oko hrama izvješeno je upozorenje na dvanaest stranih jezika u kojem je objašnjeno kako strani posjetitelji u velikim grupama ne smiju ući u ovo sveto mjesto.

U posljednjih desetak godina svakoga dana u hram stiže 20 do 30 autobusa prepunih turista, a većina se ne ponaša u skladu s prilikom i mjestom. Svećenici su se pobunili jer posjetitelji ometaju njihov rad puštajući glasnu glazbu, igrajući se u svetom vodopadu koji je rezerviran samo za djelatnike hrama te penjući se na krov zgrade.

I oni nisu jedini.

Hram Yatsushiro-gu u prefakturi Kumamoto privremeno je zatvorio vrata 2017. godine kad su lokalni kruzeri počeli dovoditi rijeke turista i tako ometati njihov rad. Jedan restoran u Kyotu otkrio je lokalnim novinama da ponekad lažu kako nemaju mjesta kada strani turisti žele rezervirati stol. Vlasnik je priznao da ne želi mušterije koje ilegalno unose hranu u restoran iz drugih mjesta, a njihove tanjure koriste kao pepeljare.

Neprikladno ponašanje turista – mahom onih koji ne dolaze iz Japana – počelo je stvarati velike probleme lokalnim zajednicama u Zemlji Izlazećeg Sunca te ometati njihov svakodnevni život. Baš zato Japanci su počeli opisivati svoje probleme s novim nazivom kankō kōgai, odnosno turističkim zagađenjem. Švicarska Putovanja Odlično zdravstveno i puno godišnjeg: 6 država u kojima se dobro živi

Ta vrsta turističkog zagađenja posebno je vidljiva u Kyotu i Kamakuri tijekom sezone trešnjina cvata (sakura) u travnju i svibnju svake godine kada velik broj posjetitelja posjećuje Japan. Da bi se smanjila prenapučenost na pojedinim dijelovima, Japanska turistička zajednica počela je ohrabrivati goste da posjete manje popularne regije zemlje.

No Japanci se plaše da će se gužve samo povećavati. Ne samo da se povećao broj niskotarifnih zrakoplovnih komapanija koji nude jeftinije letove za Japan već je Tokio i domaćin svjetskog ragbi kupa u listopadu 2019. te ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine, što će sigurno povećati broj turista.

Otok s cedrovima starima i 7 tisuća godina na koji turisti dolaze pronaći mir Yakushima - 1 Yakushima - 2 Yakushima - 3 +1 Yakushima - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju