Povijesni Prag, glavni grad Republike Češke, poznat je po predivnoj arhitekturi i duboko ukorijenjenoj kulturi, što ga čini savršenom destinacijom za zaljubljenike u povijesti i one željne istraživanja drvenih spomenika pooput Karlovog mosta ili Praškog dvorca. No uz kulturne i povijesne aspekte Prag je jako živ i kozmopolitski grad, s puno šik restorana uz bok sa suvremenim umjetničkim galerijama.

Već niz godina, od prapočetaka moji putovanja, Prag se nalazi visoko na listi destinacija koje moram posjetiti, ali nikako da dođe na red. Mislim da je došlo vrijeme kada ću i ja doživjeti sve ljepote ove prijestolnice piva. Pa počnimo s prikupljanjem osnovnih informacija.

Udaljenost od Zagreba do Praga je 700 kilometara što, budimo realni, u današnje vrijeme mobilnosti nije baš neka 'napeta' udaljenost. Dok će neki od nas odabrati vožnju do Praga vlastitim automobilom, drugi će za ovaj pothvat odabrati avion ili sve popularnije ture autobusima. Ako putujete avionom do Praga imajte na umu da se aerodrom nalazi 20-tak kilometara sjeverozapadno od centra grada. Od aerodroma do centra možete bez problema doći javnim prijevozom. Prag je jedan od europskih gradova u kojem javni prijevoz sasvim solidno funkcionira i gdje su svi dijelovi grada povezani.

Tako od aerodroma do centra možete autobusom ili podzemnom željeznicom. Busevi broj 119 i 254 dovest će vas do prve metro stanice Dejvicka gdje ćete zelenom linijom podzemne doći do centra grada odnosno stanice Mustek (muzej). Cijeli put trajat će 45 minuta.

Isto tako možete iskoristiti i mini bus koji vozi svakodnevno između 06:00 do 21:00 sati. Vožnja traje nekih 30-tak minuta a stajat će vas 30 čeških kruna (100 kruna je otprilike 28 kuna). Isti taj mini bus može vas odvesti u koji dio grada želite po cijeni od 360 kruna za 4 osobe. Taksi vožnja od aerodroma stajat će vas 700 kruna za maksimalno četiri osobe. Nikako nemojte plaćati više.

Ako do Praga doputujete vlakom, on će vas dovesti do željezničke stanice Hlavni Nadraži koji je najveći i najzaposleniji kolodvor u Pragu. Informacije o cijenama i rasporedu vožnje dobit ćete na www.cdrail.cz.

Automobilom

Samo osobe starije od 18 godina smiju voziti u Češkoj. Obavezno je vezanje pojasom, a djeca mlađa od 12 godina ne smiju sjediti na prednjem sjedalu. No najvažnije od svega je to što je u Češkoj strogo zabranjena vožnja pod utjecajem alkohola. Ovdje vrijedi pravilo od 0 promila i sve iznad toga se kažnjava velikim kaznama u krunama. Tako da nema piva za onoga koji vozi.

Što vidjeti?

Prag je grad za koji je potrebno izdvojiti nekoliko dana kako biste vidjeli sve atrakcije i iskusili pravi doživljaj Češke prijestolnice.

Praški dvorac

Praški dvorac najpopularnija je atrakcija u Pragu. Riječ je o najvećem srednjevjekovnom starom gradu na svijetu koji se rasprostire na površini od 7,28 hektara. Sagradio ga je u 9. stoljeću princ Borivoj i od tada se dvorac iz drvene utvrde pretvorio u impozantnu građevinu kakva je danas. Kroz godine svaki vladar je ostavio svoj trag na dvorcu tako da je on danas prava kombinacija građevinskih stilova. Kroz godine postojanja doživio je četiri glavne rekonstrukcije no današnje oblikovanje dobio je za vrijeme vladavine carice Marije Terezije.

Židovska četvrt – Josefov

Židovska četvrt svoj je naziv dobila po caru Josipu II., čije su reforme omogućile bolje uvjete života za Židove. Danas je Židova svega 5 do 6 tisuća. Dvije su slavne figure sinonim za ovaj dio grada. Franz Kafka koji je rođen 1883. godine u Pragu, te mitsko stvorenje Golem kojeg je stvorio Jehuda ben Bezalel poznatiji kao Rabi Low. Glavne znamenitosti Židovske četvrti su Pinkasova sinagoga, Židovska vjećnica, crkva sv. Duha, Španjolska sinagoga i Rudolfinum.

Stari grada

Stari grad prvi puta se spominje 1091. godine i najstariji je dio Praga koji je titulu grada, i sve povlastice vezane uz to, dobio u 13. stoljeću. No, njegovo ime datira iz 14. stoljeća kada se počeo graditi Novi grad. Centar Starog grada oduvijek je bio središnji trg kojim dominira crkve gospe od Tyn i gradska vijećnica.

Novi grad

Pažljivo planiran Novi grad počeo se graditi 1348. godine za vrijeme vladavine Karla IV. Dva puta veći od Starog grada većinom su ga naseljavali trgovci i obrtnici. Tijekom 19. stoljeća srušene su zidine koje su ga okruživale kako bi se obnovile u današnje izdanje. No zbog svoje 'modernosti' nije toliko popularan među turistima, i unatoč tome preporučamo vam da svakako posjetite Narodni muzej, vrtovi Franciske, crkvu Snježne gospe i crkvu svetih Ćirila i Metoda.

Zbog svoje kulturne orijentiranosti Prag je jako brzo postao kulturno središte tog dijela Europe. Tako danas u njemu možete naći muzeje posvećene raznoj tematici. Svakako najpoznatiji od njih su Bertramka muzej W. A. Mozarta, Muzej Češke literature, Muzej voštanih figura, Židovski muzej, Lapidary i Nacionalni tehnološki muzej. Svakako jedan od zanimljivijih muzeja je Muzej erotike koji svojim opusom daleko iskače od standardne ponude muzeja diljem svijeta. U tom muzeju naći ćete eksponate koji slave erotiku i ljudsku seksualnost kroz povijest prikazujući je preko stotine autohtonih seksualnih pomagala.

Hrana i piće

Rijetki koji putuju u Prag su upoznati sa intrigantnošću i kompleksnošću praške kuhinje. No to ubrzo postaje strani pojam zbog dostupnosti tradicionalne i autohtone kuhinje dostupne na svakom koraku. Od uličnih štandova do luksuznih restorana, svi oni poslužuju tradicionalnu češku hranu gladnim turistima.

Ono što svakako morate isprobati je gulaš, parek v rohliku odnosno kuhanu kobasicu sa senfom u pecivu, svičkova na smetane što je naziv za teletinu serviranu u umaku sa okruglicama od kruha i džemom od brusnica. Svičkova je pravo češko nacionalno jelo za kojim su Česi doslovno poludjeli, jasno nam je i zašto. Medovnik je uz kolač, dizano tijesto punjeno s makom, orasima ili džemom, glavni tradicionalni desert Češke kuhinje. Iako nikako ne biste mogli pogriješiti s odabirom kolača u Češkoj, ovaj je ipak kruna čeških slastičara. Slojevi meda i oraha doslovno će vam ukrasti srce na prvi okus.

Nakon što ste se dobro najeli poželjno je da sve zalijete dobrim pivom. Češka je najpoznatija država na svijetu po proizvodnji piva stoga vas ni ne mora čuditi što se pivnice nalaze doslovce na svakom koraku. Po meni najbolje je da uživate u pivu direktno u pivovari, na licu mjesta. Česi rade stvarno dobra piva i uživaju u njima. Stoga vas ne mora čuditi činjenica što večer nikako ne može završiti samo s jednom pivom. Tako pivnice, jednom kada se spusti mrak, postaju poprište ludih zabava i ispijanja piva do duboko u noć. Najbolja mjesta za upoznat se s stanovnicima i drugim turistima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju