Nakon što je u Dubrovniku snimana hit-serija „Igra prijestolja“, u Grad pod Srđem zaljubili su se mnogi i poželjeli posjetiti zidine, pristati na ukleti otočić te osjetiti glatki kamen Straduna pod nogama. Dubrovnik je imao ulogu i u dijelu trilogije „Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi“, gdje je „glumio“ glamurozni grad Canto Bight.

U potrazi za destinacijama koje popularnost duguju velikom platnu nezaobilazna je i Škotska te prekrasni Karibi, Maroko i Tajland. Međutim, filmovi mogu napraviti više štete nego koristi, što je slučaj s tajlandskim zaljevom Maya. Nakon filma „Žal“ s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi mnogi su se zaljubili u prekrasne plaže.

No popularnost je prirodu skupo koštala. Plažu Koh Phi Phi Leh iz filma u prosjeku je svakodnevno posjećivalo pet tisuća ljudi, pa je došlo do oštećenja koraljnih grebena. Lokalne vlasti zbog toga su privremeno zatvorile zaljev dok ga ne očiste.

Glencoe, Škotska

Hogwarts je ime popularne škole iz filmskog hita Harry Potter. Iako Hogwarts kao škola i grad u stvarnom svijetu ne postoji, za potrebe snimanja korišteno je selo Glencoe u Škotskoj. Legendarna je i pruga West Hihgland koja vijuga prekrasnim dolinama, šumama, planinama i jezerima. Škotskom se protežu kilometri i kilometri prekrasnih pejzaža, pa nije nimalo neobično da se nalazi na listi želja brojnih zaljubljenika u prirodu.

Petit Tabac Petit Tabac (Foto: Getty Images)

Petit Tabac, Sveti Vincent i Grenadini

Predivne plaže, visoke palme i neumorno sunce kadrovi su karakteristični za film Pirati s Kariba, koji je sniman na više lokacija. Dominika, Bahami, Sveti Vincent i Grenadini, Puerto Rico i Sveta Lucija neke su od najpopularnijih. Tobago Cays, arhipelag u Svetom Vincentu i Grenadinima, izgleda poput raja na zemlji zahvaljujući tirkiznom moru i otočićima s načičkanim palmama i prekrasnim bijelim pijeskom. Na otoku Petit Tabac Jacka Sparrowa i Elizabeth Swann ostavio je Kapetan Barbossa.

Ait Ben Haddou, Maroko

Marokanski grad Ait Ben Haddou upisan je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, ali i listu lokacija za snimanje filma 'Lawrence od Arabije' iz 1962. godine. Nalazi se na sjecištu povijesne Saharske trgovačke rute kojom su drevni trgovci prevozili začine, robove i zlato do grada Timbuktu u Zapadnoj Sahari.

> Nestvarno: Je li moguće da su ove plaže ljepše od hrvatskih?

Kuće u Ait Ben Haddou izgrađene su od blatne cigle pokrivene blatom i slamom. Grad je ograđen zidinama s kulama koje se uzdižu visoko iznad zidova, pružajući dramatičan izgled. Svojim filmom David Lean upoznao je ostatak svijeta s ovim čarobnim mjestom, ali i potaknuo ostale filmofile da ga izaberu kao lokaciju za snimanje filmova: Dragulj s Nila, smrt, Kundun, Mumija, Gladijator i Aleksandar.

Jordan Jordan (Foto: Getty Images)

Dolina Mjeseca, Jordan

Fascinacija Crvenim planetom na filmskom platnu ne prestaje, a jedan od posljednjih „svemirskih“ filmova koji je ostao zapažen jest Marsovac s Mattom Damonom u glavnoj ulozi. Matt glumi astronauta koji je ostao sam i zarobljen na planetu. Ridley Scott odabrao je Wadi Rum na jugu Jordana, poznat i kao Dolina Mjeseca. Zaštićeni dio pustinje poznat je po crvenom pijesku s ružičastim nijansama. Tko može podnijeti vrućinu, uživat će u fascinantnim krajolicima, prirodnim lukovima, strmim liticama i špiljama.

Tongariro i Hobbiton, Novi Zeland

Mračni Mordor u Međuzemlju bila je ključna lokacija za sve knjige Gospodara prstenova. Kada su iz knjige nastajali filmovi, bilo je ključno pronaći lokaciju koja ga najbolje utjelovljuje, a kao najprikladnija je odabrana planina Tongariro na Novom Zelandu. Vulkan se nalazi u istoimenom nacionalnom parku koji turisti neumorno posjećuju nakon što je Peter Jackson ondje snimao scene za čuvenu trilogiju. Slavni redatelj ambasador je turizma Novog Zelanda jer obožavatelji žele prespavati u Hobbitonu, gdje se nalaze malene kućice napravljene posebno za hobite.

> Još inspiracije za putovanja potražite na Panovu blogu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju