Hrvatska se često nalazi na popisima najljepših svjetskih plaža, ali ako ste vidjeli Šunj na Lopudu, Jagodnu na Hvaru, Zlatni rat i Stinivu, vrijedi otići korak dalje i istražiti svijet. Iako nije lako spustiti kriterije u potrazi s najboljim omjerom čistog mora, hlada i količine ljudi po četvornom centimetru, svijet ipak ima štošta za ponuditi. Osobito ako vani pada snijeg, a proradi želja za izležavanjem na bijelom pijesku ili stijenama koje oplakuje tirkizno more.

Navagio Beach, Grčka

Navagio Beach u Grčkoj jedna je od najpoznatijih svjetskih plaža. Zaštitni znak Zakintosa, najjužnijeg otoka u Jonskome moru, naziva se i Shipwreck, a oni koji su je posjetili kažu da je mnogo ljepša nego na fotografijama. Meki bijeli pijesak i sitni šljunak te kristalno čisto more obrubljeno stijenama privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Do plaže se stiže organiziranim prijevozom brodom, a plovidba traje 20 minuta.

Calo des Moro, Mallorca

Plaža koja je dugo bila dobro čuvana tajna danas je jedna od atrakcija Mallorce. Nalazi se na jugoistoku otoka, oko 6 kilometara od grada Santanyi. Zaklanjaju je strme litice i okružuju borovi, a kad se jednom probijete kroz zelenilo na čistinu, gledat ćete fini pijesak i veliko plavetnilo. Na potezu od oko 40 metara nema restorana niti kućica koje nude razne vodene sportove. Zbog svoje netaknute ljepote Calo des Moro omiljena je plava oaza.

> 7 genijalnih stvari koje možete doživjeti jedino u ovim dijelovima svijeta

Scala dei Turchi, Sicilija

Plaža čije ime u prijevodu znači 'stepenice Turaka' na Siciliji izgleda nestvarno, kao da se uopće ne nalazi na našem planetu. Goleme bijele stepenice koje izlaze iz mora zapravo su sedimentne stijene, a boju joj dodatno naglašava mješavina sunca i plavog mora. Osim na stijenama, ručnik možete ostaviti i na pijesku – a u blizini je i kafić te restoran, pa nema straha da će netko ostati gladan ili žedan.

Source d\'Argent, Sejšeli Source d\'Argent, Sejšeli (Foto: Getty Images)

Source d'Argent, Sejšeli

Granitne stijene koje na otočićima razasutima u Indijskom oceanu razdvajaju jednu plažu od druge tvoreći uvale skrivene od pogleda remek-djelo su prirode. Otok La Digue Anse s divljom plažom Source d'Argent popularna je destinacija za turiste željne palmi i bijelog pijeska. Zbog velikih valova tijekom jačih vjetrova omiljena je među surferima koji ondje dolaze iskušati svoje vještine.

> I to se može!? Znate li kako ljeto provesti na putovanju na tuđi račun?

Eagle Beach, Aruba

Jedna od najljepših karipskih plaža nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Meki bijeli pijesak sitan poput finog pudera proteže se unedogled. Iako uvijek ima ljudi, dovoljno je mjesta za sve koji se žele smjestiti. Na plaži ne nedostaje mogućnosti za osvježenje koktelima, svježe cijeđenim sokovima i voćem, kao i brojnih mogućnosti za sportove na vodi.

> Još inspiracije za putovanja potražite na Panovu blogu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju