Kuće u špiljama u Andaluziji gradile su se još prije otprilike tisuću godina kako bi se zaštitilo od visokih temperatura, no većina ih je izgrađena u 15. stoljeću za vrijeme vladavine Maura.

Hobbiton u Guadixu: Španjolski grad u kojem polovica stanovnika živi u špiljama privlači sve veći broj posjetitelja, ali neodoljivi smještaj može se pronaći i u okolnim selima u kojima nema gužvi. 

U Monachilu, malenom selu koje turisti još nisu preplavili, na osam kilometara od centra Granade, smjestila se Cave La Chumbera, koja se opisuje kao mješavinu špilje i iglua. Iako izvana djeluje poput posve uobičajenog apartmana, iznutra je osmišljena za uživanje u tematskom zimskom – ili ljetnom odmoru.

Kad zatopli, gostima su na raspolaganju i bazen te prostor predviđen za roštiljanje. Selo okužuju planine s vrhovima višim od 3000 metara, a u blizini je i najjužnije skijalište u Europi – Pradollano.

Cave La Chumbera - 4 Cave La Chumbera - 4 (Foto: Profimedia.hr)

Proputovanje kroz sjajne gradove Andaluzije, što Sevilla, Granada i Cordoba svakako jesu, znatno je olakšano izgradnjom moderne željezničke infrastrukture. Stoga, ukrcajte se na vlak u Sevilli i obiđite regiju koja se diči rimskom, kršćanskom i maorskom arhitekturom. Naravno, dok sve to obilazite, uživajte u tisuću i jednoj vrsti tapasa.

Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti Mir Mir - 3 Mir - 2 +1 Mir - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju