U većini slučajeva kada pomislimo na odmor u Hrvatskoj mislimo na izležavanje na moru i rijetko kad nam padne na pamet da i zimski odmor možemo provesti unutar granice Lijepe naše. Kada idemo na skijanje uvijek prvo razmatramo ponude u Sloveniji, Italiji ili Francuskoj, ali jeste li se ikada zapitali kakva je skijaška ponuda kod nas.

A ako niste skijaš jeste li razmislili o tome da se maknete od svakodnevice negdje u kuću u planinama, i pri tom ne mislim na Alpe. Gorski dio Hrvatske ima jako zanimljiva i predivna područja koja vam nude pregršt prilika za razne sportske i rekreativne aktivnosti.

Nacionalni parkovi

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom Kotaru, najšumovitijem području zapadne Hrvatske. Površine je 63,5 km2, te u njemu izvire rijeka Kupa. Najviši vrh Risnjaka je Veliki Risnjak s 1528 metara nadmorske visine. Tijekom zime NP Risnjak otvoren je za sve zaljubljenike prirodu i divlje životinje. Tako ovdje možete organizirano promatrati divlje životinje u svojem staništu bez da utječete na njihovu svakodnevicu, savršeno stopljeni s prirodom.

Nacionalni park Plitvička jezera naš je najpoznatiji i najposjećeniji nacionalni park. Svake godine slapove Plitvičkih jezera posjeti preko milijun turista iz svih dijelova svijeta. Plitvička jezera podijeljena su na dva dijela, Gornja i Donja jezera. Gornja jezera čini sustav od 12 jezera koja su međusobno odijeljena sedrenim barijerama, Donja jezera čini sustav od četiri jezera. Najljepše vrijeme za posjetiti Plitvička jezera je u doba izrazito niskih temperatura kada dolazi do smrzavanja slapova.

Skijališta

Iako se Hrvatska ne može pohvaliti veliki skijaškim prostranstvima, ipak ima svoje adute. Mnogi zimski izletnici, koji si ne mogu priuštiti odlazak u razvikanije 'skijaške' države, rado će svoje zadovoljstvo pronaći na ovih nekoliko skijališta u Hrvatskoj, i neće biti razočarani. Platak, Bjelolasica (trenutno ne radi), Begovo Razdolje, Čelimbaša, Tršće i Sljeme (iako nije u gorskom dijelu Hrvatske naše je najbolje skijalište) naša su skijališta. Iako je većina njih zapuštena i kronično im nedostaje investicija koje bi privukle skijaše, svake godine bilježe sve više skijaša i rekreativaca.

Razlog tome je blizina, ali i dobra cestovna povezanost. Tome treba pribrojati i to da se na većini njih ne moraju plaćati skupe ulaznice. Sljeme je naše najrazvikanije skijalište koje je ušlo u elitno društvo domaćina Svjetskog skijaškog kupa. Za Bjelolasicu se svake godine priča da će se pokrenuti ulaganja, ali ipak za sada ništa od toga. Mnoga gorska sela imaju svoja skijališta koja su uredili lokalni skijaši i gdje drage volje primaju sve dobronamjernike koji su odlučili skijati unutar granica.

Kuće za odmor

Gorski Kotar i Lika prepune su kuća u kojima možete iznajmiti sobe, ili čak cijele kuće, i tako provesti vikend uz kamin, kuhano vino i grudanje. Ponuda kuća je stvarno šarolika, od tradicionalnih ličkih kuća pa do luksuznih drvenih vila koje u svojoj intimi mogu smjestiti i manju obitelj, no svojstveno je svima njima da su idealne za bijeg od svakodnevice i pružaju trenutke opuštanja za pamćenje.

Većina kuća za odmor nalazi se unutar gradova i sela, ali dobar dio njih nalazi se na osami, i što je najvažnije bez signala za mobitel. Većina kuća nalazi se u sklopu gospodarstava koja se bave seoskim turizmom te osim smještaja pružaju i ugostiteljske usluge gdje pripremaju lokalne specijalitete od svježih namirnica. Tako da osim odmora možete uživati i u hrani koja se sprema na licu mjesta samo za vas.

Gorska Hrvatska prepuna je sadržaja bilo za pojedince ili obitelji s djecom. Jedna od prednosti je činjenica što, iz kojeg god da djela Hrvatske dolazite, ne treba vam više od 4 sata vožnje do vašeg odredišta, naravno uz dobre vremenske uvjete. Isto tako ne smije se zaboraviti bogata povijest ovog dijela Hrvatske te tako možete istraživati stare dvorce i utvrde u kojima su nekada stolovali hrvatski velikani, ali i posjetiti rodne kuće, koje su danas pretvorene u memorijalne centre, poput one velikog Nikole Tesle u Smiljanu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju