Ukoliko uskoro planirate odlazak na more, a imate nešto vremena, ovo su mjesta za koja valja skrenuti s autoputa i barem na trenutak uživati u njihovim ljepotama koje vas neće ostaviti ravnodušnima. Iz središta Hrvatske do prvog pogleda na more nije dalek put, no ukoliko imate više vremena ili ste naprosto avanturist po prirodi svakako savjetujemo putovanje starom cestom uz koju ćete naići na netaknute dijelove prirode koji će vas oduševiti. Krećemo iz Zagreba.

1. Stari grad Dubovac

Na nešto više od 50 kilometara od glavnog hrvatskog grada čeka vas utvrda čija priča i povijest sežu u neka davna vremena. Stari grad Dubovac jedno je od manje poznatih, ali rado posjećenih izletišta u kojem možete uživati cijelog dana. Osim obilaska unutrašnjosti ovog kaštela, možete se popeti na vidikovac te baciti oko na predivni pejzaž koji okružuje Karlovac, grad na četiri rijeke. Gradina Dubovac idealno je mjesto za zastati i odmoriti se od puta u debeloj hladovini šume.

2. Općina Tounj

Mjesto na kojem se spajaju ljepote nizinske i panonske Hrvatske s nevjerojatnim prizorima koje nudi Gorski kotar je općina Tounj. Najznačajniji spomenik ovog kraja je 12 metara visok kameni most ispod kojeg protječe rijeka Tounjčica. Most ima dva kata od kojih je prvi izgrađen 1775. godine, a drugi kat nadograđen je 1836. godine te je ujedno jedini kameni most na dva kata izgrađen u ovom dijelu Europe. Tounj obiluje mnogim neistraženim špiljama, podzemnim hodnicima i podzemnim jezerima, a jedna od zanimljivosti i pećina Tounjčica.

3. Jezero Sabljaci

Jedanaesto po veličini akumulacijsko jezero nastalo na toku Zagorske Mrežnice, poznato pod nazivom 'ogulinsko more' još je jedno mjesto na kojem možete odahnuti od puta. Plava oaza usred gorsko-planinskog krajolika omiljeno je izletište ljubitelja veslanja, jedrenja na dasci, plivanja, ronjenja i ribolova. Ljeti obiluje društvenim događanjima, a idealno je mjesto za šetnje i vožnje biciklom. Ukoliko su vam noge umorne od puta, te na šetnju i rekreaciju ne pomišljate u jezeru Sabljaci uvijek možete umočiti noge te se tako osvježiti.

4. Dolina Gacke

Između velebnog Velebita s jedne strane i Male kapela s druge strane svoje mjesto kroz krško područje izdubila je rijeka Gacka. Čas je vidite, divite se njezinoj ljepoti, pa se sakrije. Jedna je to od najpoznatijih hrvatskih rijeka ponornica koja oduševljava svojim mnogobrojnim izvorima. Iako zavojita, Gacka je mirna rijeka, a njezina voda, čista i bistra, dom je mnogih vrsta životinja i bilja. Obnovljene mlinice na rijeci Gackoj neće vas ostaviti ravnodušnima kao ni ljepota prirode ovog kraja.

5. Baraćeve špilje

Ukoliko vozite magistralom prema Splitu, a već ste nekoliko puta posjetili Plitvička jezera, preporučamo izlazak na Rakovicu. Samo šest kilometara od Rakovice nalazi se meka za vaše oči, pravi eldorado koji će vas ostaviti bez daha. Ovaj muzej najstarijeg poznatog umjetnika, same prirode, nastajao je milijunima godina. Velika i mala ili gornja i donja i jednostavnog naziva 'treća' špilje su koje će u vama izazvati, barem na trenutak, osjećaj vječnosti. Prolazeći kroz dvorane i hodnike prepune stalaktita i stalagmita koje nam je voda, svojim strpljivim kapanjem podarila, prepustite se svijetu mističnog podzemlja.



6. Memorijalni centar 'Nikola Tesla'

U mjestu Smiljan nedaleko od Gospića 2006. godine, na 150. rođendan jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, Nikole Tesle otvoren je Memorijalni centar Nikola Tesla. Sastoji se od rodne kuće Nikole Tesle, crkve svetih apostola Petra i Pavla, gospodarskog objekta, ispitne stanice i multimedijalnog centra s igralištem za djecu. Okružen prirodom, memorijalni centar vas vodi kroz život i stvaralaštvo ovog svjetskog fenomena.

7. Pećinski park Grabovača

Na kontinentalnom dijelu srednjeg Velebita između ličke krške zaravni i Perušićkog polja, na 770 metara nadmorske visine smjestilo se brdo Grabovača na kojoj se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika. Grabovača je ujedno jedini pećinski park u Hrvatskoj u koji spadaju tri špilje - špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja. Ukoliko se odlučite posjetiti špilju Samograd u koju je ulaz dozvoljen uz pratnju vodiča, ne zaboravite sa sobom ponijeti duge rukave. Temperatura u špilji je oko 8 Celzijevih stupnjeva.

8. Mirila spomenici

Ukoliko vožnju nastavljate dalje prema jugu, između Zadra i Šibenika, nedaleko od mjesta Ljubotić svoje su mjesto pronašli tajanstveni Mirila spomenici. Iako se pretpostavlja da su nastajali između 17. i 20. stoljeća, o njihovom nastanku, kao i svrsi ne postoje pisani zapisi.

Priča kaže da se nakon smrti pokojnikovo tijelo nosilo daleko u brda do groblja na kojem bi, prema narodnoj predaji, bivalo pokopano samo tijelo pokojnika. Njegova duša dobila je posebno mjesto. Kada bi krenuli s prijenosom tijela prema groblju, nosači su smjeli samo jednom zastati kako bi se odmorili, a na mjestu na kojem bi spustili tijelo pokojnika na tlo označili bi kamenjem. Jedan uz glavu, drugi uz noge. Vjerovali su da je upravo to mjesto na kojem je pokojnikova duša izašla iz tijela. Popločavanjem označenog dijela nastajale bi Mirile, spomenici na pokojnika.

9. Etno eko selo Škopljanci

Kompleks obitelji Škopljanac u zaseoku Škopljanci kod sela Radošić kraj Splita, prostire se na površini od čak 300 tisuća četvornih metara, a obuhvaća kompleks od 20 kuća koje čine pravo dalmatinsko selo. Boravak u starim kamenim kućama, korištenje predmetima koji su davno izbačeni iz upotrebe, susreti sa životinjama koje se u gradovima mogu vidjeti samo u knjigama zasigurno će i vama biti izazov. Naravno tu su i delicije dalmatinskog kraja koje možete kušati ukoliko posjetite ovu atrakciju koja obuhvaća kolekciju od preko 800 eksponata iz različitih krajeva Dalmacije.



10. Baćanska jezera

Ukoliko idete do kraja, na krajnji jug zemlje, evo nešto i za vas. Uz grad Ploče u dolini ušća Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji smjestila su se Baćanska jezera. Iako mala, svojom ljepotom oduševljavaju. Sastoje se od šest spojenih te jednog odvojenog jezera koja su staništa brojnih zaštićenih i endemskih vrsta. Ovo pravo malo kraljevstvo prirode vrijedi posjetiti. Bogatstvo prirodnih ljepota idealno je mjesto za odmor netom prije stizanja na odredište i prvog skoka u more.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju