Zbog prevelike napućenosti Kaira, egipatske vlasti odlučile su napraviti novi glavni grad. No, to nije nimalo lagan, a ni jeftin posao, pa su tako u cijelu priču ušli bogati kineski investitori.

Izgradnja novog egipatskog glavnog grada korak je bliže cilju, nakon što je otkriveno kako će kineski investitori potaknuti projekt s 132 milijarde kuna. Naime, China Fortune Development Company (CFLD) pristala je izdvojiti gore spomenutu cifru za grad u nastajanju koji još nema ni ime, nakon sastanka njenih predstavnika i egipatskog predsjednika Abdel Fattaha El Sisia.

Ovo samo slijedi prethodna ulaganja druge kineske kompanije u iznosu od 99 milijardi kuna, tako da se u budžetu za izgradnju prve faze do sad skupilo 231 milijardu kuna.



Planovi za novu egipatsku prijestolnicu prvi su put objavljeni u ožujku prošle godine, a vlasnici su potrebu za istom objasnili gužvom, zagađenjem i visokim cijenama nekretnina u Kairu. Očekivanja od nove metropole su da pruži 'više mjesta za život, rad i posjete', što je navedeno na službenoj stranici projekta.

Novi grad, koji će se protezati na 700 kilometara kvadratnih bit će izgrađen u pustinji na istoku Kaira. U njemu će biti sjedište vlade, a očekuje se da vremenom postane veći od dosadašnjeg glavnog grada. Ovdje bi trebalo živjeti oko 5 milijuna ljudi, a bit će tu i preko tisuću džamija, industrijske zone, ogromni konferencijski centar, ali i najveći park na svijetu.

Interes za projekt novog grada je ogroman, pa tako već jedna indijska kompanija planira izgraditi moderni medicinski centar i sveučilište, dok s druge strane Saudijci planiraju monumentalnu džamiju i islamski muzej.
Izgradnja grada već polako započinje, a prva faza trebala bi biti gotova za pet godina, kad se očekuje i useljenje prvih stanovnika.

Naravno, postoji i bojazan da grad ne doživi sudbinu nekoliko manjih gradova sagrađenih oko Kaira, koji danas zjape prazni i nazivaju se 'gradovima duhova'. Naime, stanovanje u njima je obični Egipćani baš i nisu mogli sebi priuštiti, ali vjerujemo kako će ipak ovaj novi bezimeni grad, doživjeti ljepšu sudbinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju