Povijesni gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i znamenitosti za pamćenje čine Emiliu-Romagnu jednom od najposjećenijih dijelova Italije, zbog čega ju je i CNN smjestio na sam vrh ljestvice najboljih europskih destinacija u ovoj godini Ta je regija na sjeveru Čizme dom jednom od najboljih svjetskih restorana -Osteriji Francescani, kao i farmama na kojima nastaju gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovdje je i poznata mortadela iz Bologne.

Ribarska Španjolska

Kantabrija na sjeveru Španjolske smjestila se na drugom mjestu najboljih destinacija. Kako zbog prekrasne prirode i brežuljkasto planinskog kraja, tako i pitoresknih ribarskih sela.

Friesland Friesland (Foto: Getty)

Nizozemska provincijalka

Lijepu nizozemsku "provincijalku" prekrivaju šume i voćnjaci. Friesland je meka za ljubitelje prirode i raj za fotografe koji objektivom love' inspirativne krajolike. Leeuwarden je ove godine proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Filmsko Kosovo

Vinske stanice, filmski festivali i pregršt ruta za pješačenje i planinarenje lansirali su Kosovo pri vrh CNN-ova popisa. Baš kao i Albanija, koja je na začelju liste, okarakterizirano je kao iznimna i neočekivana destinacija vrijedna pozornosti.

Slažete li se s izborom CNN-a za 2018.?

  • Slažem se
  • Ne slažem se
  • Ne zanimaju me top liste

glasova:

Ljubičasta regija

Francuska Provansa nikad ne izlazi iz mode pa ako još niste posjetili jugoistočni dio gurmanske zemlje, vrijeme je da to ispravite. Pogled na umirujuća polja lavande i maslinike najbolja je terapija od svakodnevnog stresa.

Provansa Provansa (Foto: Getty)

Dalekovidni Dundee

Četvrti grad po veličini u Škotskoj ušao je u fokus zahvaljujući dalekovidnosti kojom se razvija novim projektima. Dundee leži na obali Sjevernog mora u Škotskoj u estuariju rijeke Tay, udaljen oko 60 km sjeverno od Edinburgha. Osim obnove područja uz rijeku, nade se polažu i u V&A muzej dizajna koji će biti novi dnevni boravak grada.

Azurni otočići

Mali Cikladi u Grčkoj bajkovita su skupina otoka načičkana u azurnom moru. Mjestašca u kojima kao da je vrijeme stalo, neodoljive plaže i pogled na krajolike od kojih se gubi smisao za vrijeme zaslužili su biti na CNN-ovoj listi.

Neotkriveni biser Baltika

Pivska scena Vilniusa neumorno se razvija, baš kao i umjetničke četvrti koje zovu na istraživanje. Zahvaljujući neotkrivenom biseru Baltika, Litva se smjestila na osmo mjesto.

Vipavska dolina Vipavska dolina (Foto: Getty)

Vinska dolina

Idilični pejzaži, vinski majstori, kao i odlične trešnje uvjerljivi su argumenti za odmor u Vipavskoj dolini. Kako poručuje CNN – nisu Bled i Ljubljana sve što vrijedi vidjeti u Sloveniji.

Podcijenjena Tirana

Sivilo komunizma zamijenile su žive boje po čitavom gradu kad je umjetnik Edi Rama postao gradonačelnik Tirane. Jedna od nepravedno zanemarenih europskih destinacija ima uzbudljiv noćni život i bogatu gastronomsku ponudu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju