Povijesni gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i znamenitosti za pamćenje čine Emiliu-Romagnu jednom od najposjećenijih dijelova Italije, zbog čega ju je i CNN smjestio na sam vrh ljestvice najboljih europskih destinacija u ovoj godini Ta je regija na sjeveru Čizme dom jednom od najboljih svjetskih restorana -Osteriji Francescani, kao i farmama na kojima nastaju gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovdje je i poznata mortadela iz Bologne.

Ribarska Španjolska

Kantabrija na sjeveru Španjolske smjestila se na drugom mjestu najboljih destinacija. Kako zbog prekrasne prirode i brežuljkasto planinskog kraja, tako i pitoresknih ribarskih sela.

Friesland Friesland (Foto: Getty)

Nizozemska provincijalka

Lijepu nizozemsku "provincijalku" prekrivaju šume i voćnjaci. Friesland je meka za ljubitelje prirode i raj za fotografe koji objektivom love' inspirativne krajolike. Leeuwarden je ove godine proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Filmsko Kosovo

Vinske stanice, filmski festivali i pregršt ruta za pješačenje i planinarenje lansirali su Kosovo pri vrh CNN-ova popisa. Baš kao i Albanija, koja je na začelju liste, okarakterizirano je kao iznimna i neočekivana destinacija vrijedna pozornosti.

Ankete

(6955) Slažete li se s izborom CNN-a za 2018.?

rezultati povratak glasova220
rezultati

Ljubičasta regija

Francuska Provansa nikad ne izlazi iz mode pa ako još niste posjetili jugoistočni dio gurmanske zemlje, vrijeme je da to ispravite. Pogled na umirujuća polja lavande i maslinike najbolja je terapija od svakodnevnog stresa.

Provansa Provansa (Foto: Getty)

Dalekovidni Dundee

Četvrti grad po veličini u Škotskoj ušao je u fokus zahvaljujući dalekovidnosti kojom se razvija novim projektima. Dundee leži na obali Sjevernog mora u Škotskoj u estuariju rijeke Tay, udaljen oko 60 km sjeverno od Edinburgha. Osim obnove područja uz rijeku, nade se polažu i u V&A muzej dizajna koji će biti novi dnevni boravak grada.

Azurni otočići

Mali Cikladi u Grčkoj bajkovita su skupina otoka načičkana u azurnom moru. Mjestašca u kojima kao da je vrijeme stalo, neodoljive plaže i pogled na krajolike od kojih se gubi smisao za vrijeme zaslužili su biti na CNN-ovoj listi.

Neotkriveni biser Baltika

Pivska scena Vilniusa neumorno se razvija, baš kao i umjetničke četvrti koje zovu na istraživanje. Zahvaljujući neotkrivenom biseru Baltika, Litva se smjestila na osmo mjesto.

Vipavska dolina Vipavska dolina (Foto: Getty)

Vinska dolina

Idilični pejzaži, vinski majstori, kao i odlične trešnje uvjerljivi su argumenti za odmor u Vipavskoj dolini. Kako poručuje CNN – nisu Bled i Ljubljana sve što vrijedi vidjeti u Sloveniji.

Podcijenjena Tirana

Sivilo komunizma zamijenile su žive boje po čitavom gradu kad je umjetnik Edi Rama postao gradonačelnik Tirane. Jedna od nepravedno zanemarenih europskih destinacija ima uzbudljiv noćni život i bogatu gastronomsku ponudu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju